Hlavní navigace

Laskavá past automatické aktualizace

11. 6. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tvůrci Firefoxu se chystají věnovat svůj produkt ve verzi 2 i těm uživatelům, kteří jej zatím nechtějí. Doufejme, že od chystání se nepřikročí k činům.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Diskuze o možnosti, že by prohlížeč Firefox nabízel automatickou rozdílovou aktualizaci na vyšší verzi, nejsou právě nejnovějšího data. Jak jsme však psali i u nás, je možné, že se uživatelé starší (a v současnosti již nepodporované) verze 1.5 brzy dočkají možnosti automatické aktualizace jejich programu na verzi druhé generace. Osobně si myslím, že přesně tato možnost je tím, čeho by se autoři Firefoxu měli vyvarovat. Nabízet uživateli jakéhokoliv softwaru služby, které nechce, je totiž nekorektní jak ve světě proprietárních, tak i svobodných programů. V tom druhém případě je zvěrstvo ještě o něco větší.

Firefox 2.0 nabízí proti předchozí generaci prohlížeče pohodlnější uživatelské rozhraní, lepší podporu standardů a mimo jiné taky funkci automatické kontroly pravopisu ve formulářích. Suma sumárum je pohodlnější a lepší. Většina uživatelů předchozí verze 1.5 nemá jediný důvod, proč na něj nepřejít, a myslím, že většina z nich to už udělala. Připravovanou funkcí automatického přechodu pomocí aktualizace tak autoři sledují hlavně pohodlí netechnických uživatelů, kteří nemají odborně spravovaný počítač, a nová verze se jím do něj prostě nemá jak dostat. Protože však podpora té předchozí skončila, jejich software je bez aktualizací, a tedy představuje potenciální bezpečnostní riziko.

Rozumím tomu, ale. Firefox 1.5 provozuji na počítači vyrobeném asi v roce 1999 se 128 MB RAM a operačním systémem Ubuntu 6.06. Mám kolegy, kteří jej mají na ještě starším hardwaru na Windows. Zkoušel jsem verzi 2, ale byla prakticky nepoužitelná.

Firefox 1.5 také běží na odhadem několika stovkách vyrobených linuxových terminálů, připojených trvale do počítačové sítě. Jsou to jednoúčelové hračky, některé z nich veřejně dostupné. Aby fungovaly správně, musí být prohlížeč doplněn o jeden, přesněji dva speciální doplňky, které jednak přidávají funkce, jednak mění jeho chování k uživateli. Nevím o tom, že by byly kompatibilní s verzí 2.

Firefox 1.5 je nainstalován také v několika počítačích, které se ve firmě používají k práci s kritickými daty, a mají proto v administrací z různých důvodů nastaven stav „zmrazení“. To znamená, že jejich hardwarová ani softwarová konfigurace se nesmí žádným způsobem měnit. Důvody pro to nejsou v rozmařilosti administrátorů, jedná se o objektivní příčiny.

KL24

V těchto třech a mnoha dalších případech způsobí automatická aktualizace prohlížeče na verzi 2.0 problém. Samozřejmě tvůrci z Mozilly nejsou tak hloupí, aby ji zahájili automaticky, nicméně uživatelé, kteří problému moc nerozumí (a hlavně pro ty je upgrade určen), budou mít tendenci hlasovat v dialogu, jež na ně vyskočí, pro nejnovější technologie. Výsledkem bude, že sami sebe polapí do vlídné pasti nastražené na ně dodavateli Firefoxu.

Jistě, automatická aktualizace jistě splní svůj hlavní účel. Sníží množství instalovaných kopií staré verze na minimum, pomůže laikům. Nicméně se jedná o přinejmenším kontroverzní krok, a ti, kteří jej vymysleli, by se nad ním měli ještě jednou, ne, raději dvakrát, zamyslet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).