Hlavní navigace

Fitbit kupuje Pebble, Mládek má vyřešit rychlý internet, prodeje počítačů stále padají

2. 12. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pebble Autor: Pebble
Lenovo chce koupit PC divizi Samsungu. GoPro propouští. SUSE od HPE kupuje další sekce. Samsung by se mohl rozdělit. Zprávy z velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila návrh zákona přenášející do české legislativy evropskou směrnici o usnadnění výstavby internetu. Jde o onu směrnici, o které na Lupě často píšeme – když bude „díra“ v zemi, budou přizváni i provideři, aby do ní položili optiku. To by mohlo snížit náklady o desítky procent. Jednotné informační místo pak bude na ČTÚ.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zase prohlásil, že zásadní pro ministra Jana Mládka (ČSSD) v posledním roce vládnutí bude rovněž internet. Podle Sobotky už není nutné, aby se Mládek tolik věnoval OKD.

Výrobce chytrých náramků Fitbit koupí výrobce chytrých hodinek Pebble, píše The Information. Cena by měla být 40 milionů dolarů. Pebble už letos propustilo asi čtvrtinu zaměstnanců. Fitbit by prý časem měl produkty Pebble, populární zejména mezi geeky, zaříznout a získat především patenty, technologie a podobně. Wearables trh už splaskává a pro samostatné podniky je konsolidace logická.

GoPro propustí 15 procent zaměstnanců, tedy asi 200 lidí. Tony Bates (dříve šéf Skypu) navíc do konce roku odejde z pozice prezidenta. Společnost rovněž zavírá „entertainment“ divizi. GoPro stále není v zisku a snaží se se svými kamerami najít pozici i na nových trzích. Prodeje vlastního dronu jsou ale vysoce za očekáváním.

Tak už je jasno. SUSE od Hewlett Packard Enterprise kupuje jeho OpenStack a Cloud Foundry byznys. Tyto oblasti tak bude nadále rozvíjet a SUSE bude pro HPE ještě více strategický softwarový partner. Více o SUSE i návaznosti na HPE v našem rozhovoru s výkonným ředitelem a článku.

Lenovo vyjednává se Samsungem o koupi jeho PC divize, píše několik jihokorejských médií. Samsung už letos prodal tiskárenskou sekci do rukou HP Inc. Lenovo zase nakupuje počítačové divize, kde to jde. Začalo to IBM, získalo část NEC a řeší se také obchod s Fujitsu. PC trh není rostoucí a konsoliduje se.

IDC hlásí, že počítačový trh ve třetím kvartále meziročně spadl o 4,6 procenta. To už není více než 10 jako řadu období předtím. Situaci mírně vylepšují tenké ultrabooky a konvertibilní zařízení. Pokles kolem pěti procent by měl být vykázán i za celý rok 2016.

Akcie Samsungu dosáhly na čtyřicetiletý rekord. Letos rostly o 39 procent. Trh reaguje na oznámení, že firma zvažuje rozdělení na dvě samostatné společnosti. Mohla by vzniknout holdingová společnost a provozní část. To by mělo přinést hodnotu právě akcionářům.

CIF 24 - tip - superearly cena

Amazon ve svém cloudu Amazon Web Services zpřístupňuje nové funkce pro umělou inteligenci, podobně jako to dělají Microsoft či IBM. AI umí rozpoznávat obrázky, nabízí speech-to-text funkci a také možnost postavení konverzačních aplikací (boti).

Novou divizi pro IoT v Intelu povede Tom Lantzsch, který doposud působil jako prezident pro strategii v konkurenčním ARMu. Pro Intel je nyní IoT a vše kolem zásadní strategickou oblastí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).