Hlavní navigace

Hudební videoserver VEVO odstartoval

15. 12. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Projekt VEVO jako výsledek snažení YouTube a nahrávacích společností odstartoval 8. prosince, zatím jenom v Americe. Nabízí známé interprety, standardní funkce a starý známý model získávání peněz z reklamy. Přesto znamená další velký krok ke skutečně legálnímu a oficiálnímu poskytování zábavy na Internetu.

Když se na jaře letošního roku objevily informace o tom, že se chystá projekt VEVO, nejeden fanoušek hudby se zaradoval. Informací bylo dost málo, byly shrnuty ve článku VEVO, aneb YouTube a Universal chystají videoprojekt. Začali jsme se těšit na spojení dvou gigantů ve svých oborech – nahrávací společnost Universal Music Group se rozhodla ve spolupráci s YouTube poskytovat hudebním příznivcům svůj obsah na Internetu. Tedy došlo k rozhodnutí, které bychom si před několika roky ani nedokázali představit. Vydavatelský gigant nechce prodávat hudbu na klasických médiích (CD, DVD a další), ale míří s ní na Internet. A to zadarmo pro diváky, respektive projekt si na sebe má vydělávat reklamou.

YouTube to díky mateřskému Googlu umí s technologiemi a Universal má zase kvalitní obsah, který posluchači a diváci chtějí. Tento má být nabízen exkluzivně přes portál VEVO, nový kanál VEVO na YouTube a také přes speciální přehrávač VEVO. Od jara se tedy začalo spekulovat o tok, kdy přesně se VEVO rozjede a jestli to bude skutečně taková bomba. To, že se odstartuje 8. prosince se veřejnost dozvěděla poměrně nedávno. První den měl obstarat velký koncert nejznámějších hvězd, VEVO se pochlubilo na svém blogu, na Twitteru i Facebooku.

O tom, jak VEVO funguje, se našinec bohužel dozví jenom z recenzí v médiích, na vlastní kůži si ho zatím mohou vyzkoušet pouze milovníci hudby v USA a Kanadě. Kdy se budou z exkluzivního obsahu těšit i ostatní, zatím není jasné. Vánoce ale obyvatelé Česka ani ostatní ve společnosti videoserveru VEVo neoslaví. Skutečně globálním projektem bude podle informací serveru paidContent VEVo až příští rok. Zatím jsme tedy nejenom my odbyti dost otravnou hláškou We’re sorry, Vevo is not available in your country. VEVO si ale klade za cíl dostat se za moře v příštím roce, zatím není jasné, ve kterých zemích bude zpřístupněno. Brání tomu hlavně legislativa, se kterou se potýkají i konkurenční projekty. MySpace se v Evropě objevilo také se zpožděním, Lala v zámoří nefunguje a Spotify má stejný problém, ale v opačném gardu – bojuje o licenci na americkém trhu. Občas se ale přihodí, že i Evropan při brouzdání po YouTube na nějaké video s označením VEVO narazí. Příkladem je kanál LadyGaga, který je na YouTube dostupný i u nás. Propojení s YouTube je považováno za velkou výhodu, ale VEVO se do budoucna bude snažit postavit na vlastní nohy.

Vevo

Zdroj: vevoblog.com

Dost informací nabízí neoficiální blog psaný fanouškem, na blogu oficiálním je o dost méně informací. Obsah dodávají (a spolumajiteli projektu jsou) Universal Music Group, Sony Music Entertainment (ti se také přidali, viz tisková zpráva zveřejněná na neoficiálním blogu), EMI (ti do projektu vstoupili těsně před startem) a Abu Dhabi Media Company. VEVO se má postupem času stát globálním hráčem na poli zábavy a například přenosy z koncertů mají být běžnou součástí programu. Jak by takové akce mohly vypadat, ukazuje stručná reportáž na serveru Mashable a fotogalerie na serveru Popsugar.

Jak se píše v Los Angeles Times, VEVO nepřišlo s novým závratným způsobem, jak vydělávat peníze. Jejich přísun má obstarat reklama, konkrétně reklamní smyčka (krátký spot), který předchází samotnému videoklipu. Princip jednoduchý a fungující, takže nový uživatel není obtěžován více, než je zvyklý.

Pokud vás zajímá recenze, nebo přesněji řečeno popis projektu, podívejte se opět na zmíněný neoficiální blog. To, co uvidíte v Čechách, je kromě hlášky o nedostupnosti výzva k zadání e-mailového kontaktu, na který by vám měla přijít informace o tom, kdy se bude VEVO šířit za hranice USA a Kanady. Možná ale neuškodí podívat se na samotný přehrávač, který hodně připomíná ten známý z YouTube. Je stejně decentní (až na občasný branding sponzorů), přehrává videa o formátu 850×480 pixelů. Kvalita videa je prý výborná. Nechybějí základní prostředky na další práci s videem, tlačítko na přidání do playlistu, přímý link na video, kód pro vložení videa na web či blog a také link pro zakoupení písničky na iTunes nebo Amazonu. Obsah je možné třídit podle interpretů nebo žánrů, existují i kanály obsahující tématické skladby, například Michael Jackson Legacy channel nebo Old School Hip Hop. Kanály samozřejmě pomohou uživateli objevit písničky a interprety patřící do stylu, který se jim líbí.

VEVO startovalo poměrně těžkopádně. Nápor diváků byl tak masivní, že i ti, kteří ho dokázali spustit, nadávali na rychlost. Stránka i obsah samotný na sebe nechaly čekat až příliš dlouho. Videa se nechtěla přehrávat a i samotná registrace činila uživatelům problémy. Asi nejvíce smutní museli být ti, kteří uviděli onu zpropadenou hlášku, že VEVO není v jejich zemi přístupné. Možná by se dalo přijít na nějaký způsob, jak jim to oznámit šetrněji a nabídnout jako omluvu alespoň malou ochutnávku v podobě byť malého počtu klipů nebo alespoň screenshotů.

BRAND24

Server CNET interpretoval dost kontroverzně prohlášení Rio Caraeffa (prezident VEVO). Ten prý prohlásil, že nový videoserver nevznikl proto, aby sloužil novým potřebám hudebních fanoušků. Jde hlavně o potřeby inzerentů a poskytovatelů obsahu. Někdo může chválit za upřímnost, jiní se ušklíbnou nad amorálností byznysmenů. Pravdou asi bude, že si to pánové v kravatách naplánovali tak, aby byli spokojení hlavně ti, kteří chtějí propagovat hudbu ze své stáje, případně svoje služby a výrobky. Reklamu má VEVO dost drahou. Pokud jinde stojí oslovení tisícovky uživatelů 3 – 8 dolarů, VEVO inkasuje 25 – 40 dolarů. Z toho dostane samotný umělec celých 50 %, což je hlavní důvod, proč si nový projekt pochvalují třeba Mariah Carey nebo skupina U2.

Nám nezbývá než se těšit, až VEVO vstoupí na náš trh. Neví se, kdy to bude a zda vůbec. Když se dočkáme, budeme konzumovat oficiální klipy známých a oblíbených interpretů v podobě, kterou dosud neznáme. Ono se totiž nejrůznějších videoserverech dá najít skoro cokoliv, ale vždy se objeví něco, co nám zkazí dojem. Ať už je to nekvalitní pirátský klip či malý výběr skladeb ke zvolenému interpretovi.

Sledujete na Internetu klipy svých oblíbených zpěváků či skupin?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).