Hlavní navigace

Řehoř Vykoupil (INIO.TV): Umožníme „naklikat“ videoaplikace za desetinu ceny

5. 6. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Malí provozovatelé videoslužeb si nemohou dovolit drahý zakázkový vývoj pro mnoho platforem, přitom se v aplikacích převážně opakují stejné funkce.

Nevelkou vývojářskou společnost Mautilus jsme na Lupě představili rozhovorem na podzim 2013. Firma se před lety vydala do obtížné oblasti multiplatformního vývoje aplikací pro televizi a videoslužby. K jejím zákazníkům dnes patří i velké světové služby, které všichni znáte, ale Mautilus se k nim zatím nesmí veřejně přiznat.

Řehoř Vykoupil před budovou JIC, kde firma sídlí.

Řehoř Vykoupil před budovou JIC, kde firma sídlí.

Co do počtu pracovníků je jen o trochu větší než předloni. Obrat za rok 2014 měl 22,4 milionu korun, sdělil Lupě výkonný ředitel firmy Řehoř Vykoupil. (Podle listin už zanesených do obchodního rejstříku to bylo necelých devatenáct milionů v roce 2013 a dvanáct v roce 2012.)

V pondělí oznámil Mautilus spolu se společností Seznam.cz, že Seznam získal 35% podíl v Mautilu a že tak investuje do vývoje „aplikačního editoru“ Inio.tv. Požádali jsme proto Řehoře Vykoupila, aby nám osvětlil, oč jde.

Co má být Inio?

Jednou větou, je to první multiscreenový OTT aplikační editor na světě.

„Multiscreen“ je oborový žargon pro aplikační podporu různých typů zařízení — různých „obrazovek“. Pojmu OTT jsme se na Lupě blíže věnovali před několika dny v rozhovoru s Nangu.TV.

Představte si aplikaci jako Voyo — tedy nějakou OTT službu, například videotéku. Takovéto služby se dosud většinou programují na zakázku, a tedy je poměrně dost nákladné udělat je pro všechna potřebná zařízení.

My jsme si nemohli nevšimnout, že všechny tyto aplikace jsou si v zásadě podobné a řeší vlastně stejné úlohy, a tak jsme si řekli, proč by to nemělo jít jen „naklikat“ v nějakém cloudovém editoru, který by pak aplikaci vygeneroval automaticky pro dvacet platforem. A přesně to má umožnit INIO.TV.

Mělo by přinést drastické snížení ceny vývoje. Zakázkově se něco takového kóduje pět, šest měsíců, zákazník si přitom ani nemůže být dopředu jist výsledkem, zatímco díky našemu editoru uvidí výsledek okamžitě a bude ho moci hned i třeba upravit a změnit, ihned rozvíjet svůj obchodní případ.

A když vyjde například nový iOS, doděláme pro něj do Inia podporu a zákazníkovi jen pošleme zprávu, kam si může kliknout, aby si ji aktivoval, a to v rámci paušálu za službu.

Inio budete poskytovat způsobem „software jako služba“?

Ano. A koupí‑li si zákazník službu alespoň na rok, dostane v ceně jeden upload na všechna aplikační tržiště, která si objedná. Samozřejmě bude‑li chtít vydat aktualizaci co týden, to v rámci paušálu nemůžeme, protože umístění na tržiště děláme ručně, nejde to zatím zautomatizovat.

Budeme nabízet několik cenových plánů a zákazník zaplatí přibližně desetkrát méně než za vývoj srovnatelné aplikace na zakázku.

Půjde v INIO.TV postavit i jiné aplikace než videotéku?

Dalším možným příkladem využití je třeba univerzitní televize. Menší univerzita spíše nemá peníze na vlastní pokročilé řešení. Mohou si umístit do auly IP kamery a streamovat z nich, ale do čeho to budou streamovat?

Pomocí Inia půjde vyvinout aplikaci a přidat i archiv a přístup do něj. Můžeme to doplnit o rozvrh hodin, o mapu, o další informační obrazovky a vznikne obecná aplikace o univerzitě, studenti přitom získají přístup k přednáškám.

Archivování je sice už nákladnější, ale základní přenosy se dají udělat levně a jednoduše, na to by je hardware vyšel celkově asi na třicet, čtyřicet tisíc korun, včetně „bedýnky“, ke které se připojí ty IP kamery a ze které lze streamovat třeba pro tisíc studentů. Univerzitě bychom za Inio počítali, řekněme, pět tisíc korun měsíčně. Taková služba zatím na trhu není.

Pro Android a iOS je mnoho aplikačních editorů, pomocí kterých lze generovat obecné aplikace, například pro restaurace, ale vůbec neřeší napojení back‑endů, šifrování a další potřeby pro doručování videa.

My začínáme od podpory pro OTT videoslužby, a teprve postupně budeme přidávat další prvky a zobecňovat Inio tak, aby v něm jednou šlo stavět libovolné aplikace. Proto si myslíme, že uspějeme, zatímco spousta jiných editorů neuspěla.

Martin Heneš, Senior HbbTV Developer

Martin Heneš, Senior HbbTV Developer

Chtěli bychom například postupně přidávat funkce pro druhou obrazovku: kvízy, hlasování, synchronizaci s první obrazovkou. Cílem je, aby televize nemusely sahat po softwaru na zakázku, ale aby si vše sestavily v našem editoru. Díky multiplatformní podpoře to bude jak pro mobily, tak pro herní konzoly, nebo jako aplikace pro HbbTV. A díky rychlosti vývoje a nízkým nákladům si budou moci vytvořit aplikace i jen nakrátko, třeba pro jednotlivou televizní soutěž.

Nejspíše i mnohem více subjektů dosáhne na tvorbu vlastních aplikací…

Určitě. Velké služby jako Netflix nebo HBO si budou sice asi vždy objednávat zakázkový vývoj, nebudou chtít něco sestaveného v editoru, byť to bylo stejně dobré; prostě si mohou vlastní vývoj dovolit. Ale už zákazník velikosti třeba českých televizí musí počítat výdaje, a díky Iniu dosáhnou i malé místní kabelovky na vlastní aplikace. Mohou mít místní obsah, například dětské představení na náměstí, ale je pro ně těžké zprostředkovat jej divákům. Díky Iniu se dostanou na všechna podporovaná zařízení. Objednají si k tomu možná jen nejnižší cenový plán, protože se obejdou bez DRM a bez některých dalších funkcí.

Podobných zákazníků očekáváme po celém světě desítky tisíc. Jen v Česku má skoro každé i menší město nějakou místní kabelovku, a vezměte si oproti tomu trhy jako třeba Filipíny nebo Jižní Ameriku.

Nevíte o nikom jiném na světě, kdo by dělal podobný aplikační editor?

Současná klientská OTT řešení jsou postavena buď na middlewaru, nebo na šablonách — aplikaci lze v mezích jednoho funkčního řešení trochu konfigurovat a uzpůsobit její vzhled, ale není to editor, kterým by šlo aplikace sestavovat z modulů a bez námahy navázat na různé back‑endy.

Náš systém je totiž hodně vázán na to, co my nazýváme „mapování na server“. Aplikace musíme navázat na serverové funkce — na back‑end, ze kterého se streamuje — a to je časově, a tedy finančně náročné.

Co je na chystaném editoru největší výzvou?

Kdybychom neznali multiscreenový vývoj, pak samozřejmě počet platforem, protože toto nikdo nechce pro jednu nebo dvě. Počítáme s dvacítkou: jsou to set‑top boxy, chytré televize od různých výrobců, herní konzoly a samozřejmě web a mobilní OS. Přitom na všech musíte vyřešit třeba přehrávač nebo DRM.

Ale pro nás je to denním chlebem. Už před třemi lety jsme začali vyvíjet vlastní SDK, takže jsme těch dvacet platforem stáhli pro sebe na pouhých pět: iOS, Android, Windows, web a díky SDK cokoli s JavaScriptem. Pro všechna javascriptová zařízení vyvíjíme jen jednou. To neumí moc firem na světě. Ohromně nám to spoří náklady, a teď toho využijeme pro Inio.

Kdy bude Inio na trhu?

Variantu pro partnery bychom rádi uvedli do konce roku, a obecnější produkt s více vlastnostmi bychom chtěli mít v prvním čtvrtletí příštího roku.

Jak dlouho už na Iniu pracujete?

Nebudeme‑li počítat SDK, pak na aplikačním editoru jsme začali před Vánoci. Dokončujeme analýzu různých možností a variant, definici různých rozhraní, a do dvou měsíců chceme mít koncept ve stavu, ve kterém ho půjde předvést partnerům.

Jak přišlo, že jste se domluvili se Seznamem?

Pro Seznam vyvíjíme Stream.cz, takže jsme byli v kontaktu, věděli jsme o jejich plánech a oni o našich. Měli jsme asi patnáct nabídek na investici nebo na odkup celé společnosti, ale vybrali jsme si Seznam, protože nám může pomoci nejen investicí, ale i jako technologický partner.

Co můžete říci k výši investice?

Se Seznamem jsme se dohodli, že to je mezi námi. Ale asi každému je jasné, že to nejsou stovky milionů, držme se při zemi.

Peníze od Seznamu jdou jen na vývoj Inia, nebo jste také jako zakladatelé dostali něco za odprodaný podíl?

K tomu se nemohu vyjádřit. Dle dohody sdělujeme pouze to, že Seznam.cz investuje do produktu INIO.TV a nabývá 35% podíl v Mautilovi. Hlavně je pro nás důležité říci, že peníze od Seznamu nejdou na běžnou činnost Mautila, tedy na vývoj softwaru na zakázku, ale na vývoj produktu INIO.TV.

Běžný zakázkový vývoj chceme ovšem zachovat. Hodně partnerů se nás teď ptá, zda končíme se softwarem na zakázku. Rozhodně nekončíme. Je pro nás přínosný, získáváme tak spoustu poznatků využitelných při dalším vývoji.

I až budeme mít INIO.TV, možná nebude některým zákazníkům dostačovat a budou chtít doplnit něco zakázkově, a my na to budeme mít kapacitu a znalosti.

WT100

Co uděláte s Mautilem, bude‑li Inio úspěšné?

Zadaří‑li se, je v tom pro Mautila obrovský potenciál k růstu. Může to vyjít, nemusí, ale víme, kde je na trhu prostor, technologicky jej umíme zaplnit, jednáme s partnery a máme nakročeno obsadit ohromný trh.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).