Hlavní navigace

Internet plus je pozastaven!

12. 9. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Regulátor včera večer vydal předběžné opatření, kterým Telecomu pozastavil zavádění Internetu Plus a zřejmě i celého nového konceptu komutovaného přístupu k Internetu. Po ADSL je to již druhý případ, kdy regulátor takto zasáhnul proti aktivitám dominantního operátora. Podrobnosti však dosud nejsou známy.

Včera večer přinesly agentury zprávu o tom, že regulátor (Český telekomunikační úřad) vydal předběžné opatření v kauze nového konceptu komutovaného přístupu k Internetu. Konkrétně ČTK vydala v 18:28 zprávu nadepsanou

ČTÚ zakázal Telecomu zavést od října nové internetové tarify

V ní se k obsahu samotného rozhodnutí uvádí:

Předseda úřadu David Stádník řekl, že Telecom nedodržel postupy, které mu ukládá telekomunikační zákon ve vztahu k zákazníkům. „Je to o tom, co zákazník unese,“ uvedl Stádník.

a

Stádník nechtěl opatření více komentovat s tím, že je určeno účastníkům správního řízení. Podle něj však nejde o to, že by chtěl úřad zamezit změnám v účtování za internet.

V agenturním článku ČTK je citována i první reakce ze strany Telecomu:

Podle mluvčího Telecomu Vladana Crhy je zarážející, že Stádník zveřejnil rozhodnutí úřadu, aniž by o tom informoval Telecom jako účastníka správního řízení. „Bylo by nešťastné, kdyby krok regulátora ohrozil zavedení paušálu za internet v říjnu letošního roku,“ uvedl Crha. Další kroky mluvčí nekomentoval s tím, že firma ještě předběžné opatření neobdržela.

O co asi jde?

Zveřejnění samotného rozhodnutí, které naznačuje výrok pana Crhy, potvrdit nemohu – nikde jsem jej zatím nenašel, ani na webu ČTÚ. Nemaje text rozhodnutí k dispozici a ani žádné další oficiální informace, mohu pouze spekulovat o tom, co přesně regulátor Telecomu vytýká.

Již v pondělí jsem zde na Lupě, v článku „Kolem Internetu Plus přituhuje“, psal o tom, že alternativní operátoři podali k regulátorovi protest proti snahám Telecomu prosadit svůj nový koncept a přímo vyzvali regulátora k vydání předběžného opatření, kterým by zavádění nového konceptu pozastavil. Jedním z jejich argumentů určitě byla skutečnost, že Telecom jim jednostranně a doslova na poslední chvíli vypověděl dosavadní smlouvy. Na to by se měl vztahovat paragraf 40 telekomuni­kačního zákona, bod 3, který řeší případ kdy dominantní operátor

ukončuje, výrazně mění nebo snižuje dostupnost služeb pro ostatní provozovatele telekomunikačních sítí anebo poskytovatele slu­žeb

a přímo explicitně ukládá regulátorovi povinnost tyto situace řešit. Pokud tedy nastal tento případ, považuji za pravděpodobné, že regulátor pozastavil účinnost výpovědí (resp.: nařídil Telecomu chovat se, jako kdyby nebyly vypovězeny), a to až do doby sjednání nových smluvních podmínek a uzavření nových smluv. To by nejspíše znamenalo, že by nadále platil současný stav se stávající podobou tarifu Internet2002.

Jeden podepsal

V souvislosti s uzavíráním nových smluv je určitě zajímavé, že ačkoli velcí poskytovatelé komutovaného přístupu podali společný protest do rukou regulátora (pro přesnost: jde o Aliatel, Contactel, Czech On Line, ETEL, GTS CZECH, NEXTRA Czech Republic, NIX CZ a World Online/Tiscali,) a odmítli přistoupit na podmínky Telecomu, přesto se našel jeden provider, který na ně přistoupil a smlouvy s Telecomem již podepsal.

Jde o brněnskou společnost Skynet a.s. Ta již v úterý vydala tiskovou zprávu, ve které uvedla:

Společnost SkyNet podepsala smlouvy se společností ČESKÝ TELECOM, které jí umožňují pro své klienty zlevnit internetové volání. Společnost SkyNet tak akceptovala nový model vztahu telefonního operátora a poskytovatele Internetu, který stanovuje pro všechny poskytovatele této služby stejné podmínky

Se zlevněním to však ani u Skynetu nebude až tak žhavé, alespoň ne mimo špičku, viz další citát z jejich tiskové zprávy:

V novém modelu jsme našli cestu, jak od 1. října alespoň mírně snížit cenu této služby většině našich dial-up klientů, malým firmám a živnostníkům, v jejich převažujícím čase připojení, tj. ve špičce (v silném čase)" uvedl Karel Taft, místopředseda představenstva SkyNet. „Naopak mimo špičku (ve slabém čase) služba průměrně podraží, ale z našich předběžných odhadů vychází, že celkem naši dial-up klienti, kteří jsou zejména z oblasti podnikatelů, zaplatí méně“, pokračuje Karel Taft.

Když jsem se u Skynetu dotazoval na konkrétní ceny, které hodlají nabízet svým zákazníkům, dozvěděl jsem se, že dosud „nemají úplně dokončené přesné kalkulace“ a pošlou mi je až budou k dispozici.

Co unese zákazník?

Dalším aspektem, kterým alternativní operátoři argumentovali ve svém protestu a který regulátor mohl uznat, je přenášení propojovacích poplatků na koncové zákazníky (viz článek „Zvrácená logika Telecomu“). Tomu by mohly nasvědčovat věty

… Telecom nedodržel postupy, které mu ukládá telekomunikační zákon ve vztahu k zákazníkům

a

UX DAy - tip 2

… je to o tom, co zákazník unese,

které agenturní článek ČTK připisuje předsedovi ČTÚ Stádníkovi.

To jsou ale stále jen spekulace. Snad se dnes během dne alespoň něco vyjasní a zítra vás budu moci informovat o dalších podrobnostech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).