Hlavní navigace

Jak ovlivní státní smutek dnešní a zítřejší program televizí a rádií?

17. 4. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Přesto, že k tragickému pádu letadla s polským prezidentem Lechem Kaczyńskim a dalšími čelnými představiteli Polska došlo již před týdnem, zůstává tato událost jedním z hlavních témat, o kterých se mluví. Právě na dnešek a zítřek připadají v České republice dny státního smutku, které mají uctít oběti této tragédie. V neděli se také uskuteční pohřeb prezidenta Kaczyńského a jeho manželky v krakovské katedrále Wawel. Ke dni státního smutku se připojí Český rozhlas, Česká televize a například i digitální televize Barrandov.

Polsko truchlí a Česká republika s ním

Česká televize dnes přesně v poledne přeruší vysílání všech čtyř stanic minutou ticha. Poté se ČT 2 připojí k přímému přenosu smutečního obřadu ve Varšavě, který už od 11.30 bude přenášet ČT 24. Na ČT 1 poběží od 20 hodin vzpomínkový medailon na Lecha Kaczyńského a od 20:10 film oscarového režiséra Andrzeje Wajdy Katyň. V neděli odvysílají programy ČT 2 a ČT 24 od 14 hodin přímý přenos posledního rozloučení s polským prezidentem a jeho chotí. Mimořádnou pozornost bude ve svém speciálním vysílání věnovat smutečním obřadům v Polsku ve všech souvislostech zpravodajská ČT 24. Český rozhlas 1 – Radiožurnál bude o víkendu aktuálně informovat formou přímých vstupů o průběhu sobotního smutečního obřadu ve Varšavě a nedělního pohřbu prezidentského páru. Český rozhlas 2 – Praha ruší přímý přenos Toboganu z Divadla U Hasičů. Na Vltavě zazní verše polských autorů i hudba polských skladatelů. Dnes od 10 hodin přinese rozhovor s polským režisérem a klasikem světové kinematografie Andrzejem Wajdou o jeho filmu Katyň. Televize Barrandov stáhne ze svého víkendového vysílání veškeré původní zábavné pořady, Nova uctí památku zesnulých minutou ticha na úvod dnešního přenosu předávání hudebních cen Anděl 2009.

Jan Potůček: Státní smutek na českých televizích: Nova i ČT uctí památku Kaczyńského
Jan Potůček: Také na Českém rozhlase bude minuta ticha, program upraví i TV Barrandov

Testovací vysílač ATV a DTV včetně DVB-T2

Testovací vysílač ATV a DTV včetně DVB-T2. (Foto: archiv DigiZone.cz)

Praha si vyzkouší vysílání ve standardu DVB-T2…

Krátce po startu dlouhodobého testu zemského digitálního televizního vysílání v systému DVB-T2 ve Vídni si tuto novinku vyzkouší i Praha. České Radiokomunikace naplánovaly na 19. května krátkodobý test DVB-T2 vysílání z pražského vysílače na Žižkově. Experiment proběhne u příležitosti konference o DVB-T2, kterou tentýž den firma pořádá v pražském hotelu Corinthia Towers. O své zkušenosti se podělí kolegové z Anglie, kde již běží pilotní vysílání ve standardu DVB-T2. Nebude chybět pohled Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), názor televizních stanic na připravenost vysílání v HD kvalitě, stejně jako dodavatelů technologií," sdělila mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianová. Rozdíl ve standardu přiblíží i první ostrý test DVB-T2 signálu, který přinese reálný HD kontent z Žižkovské věže, dodala. Bližší informace o technických parametrech tohoto testu, vysílací kanál, výkon, polarizace i předpokládaný dosah tohoto vysílání, zatím firma tají.

Jan Potůček: Praha si v květnu poprvé vyzkouší vysílání DVB-T2 s HD programy

Pavel Dvořák

Pavel Dvořák, předseda Rady ČTÚ, si myslí, že s DVB-T2 to nebude tak horké. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

…nebude to s ním ale tak horké, míní ČTÚ

Příchod DVB-T2 do České republiky? Rozhodně ne dříve než dojde k ukončení analogového terestrického televizního vysílání. Uvedl to předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. Přiznám se, že o tom teď vedeme dlouhé diskuse. Až se bude chýlit konec analogového vysílání, chtěli bychom prezentovat naši představu o optimalizaci vysílání, uvedl v rozhovoru pro DigiZone.cz, který jsme přinesli v úterý, Dvořák. Ještě předtím je zapotřebí, aby se ČTÚ domluvil na nějakých experimentech s operátory. Rádi bychom představili takový plán, který by umožnil, aby testy DVB-T2 mohly běžet současně s vysíláním v DVB-T. Musíme samozřejmě diskutovat s trhem, zdali to unese, přiblížil v rozhovoru DigiZone.cz Dvořák s tím, že vysílání v normě DVB-T se jen tak vypínat nebude. Nejprve si musíme ujasnit, zda je vůbec DVB-T2 potřeba. To se stane v okamžiku, kdy bude jasné, že se v terestrickém vysílání objeví HDTV, konstatoval předseda Rady ČTÚ.

Lukáš Polák: ČTÚ: S přechodem na DVB-T2 to nebude tak žhavé

Stručně

Ač středeční počasí nejprve výměně vysílací antény na pardubickém vysílači Krásné nepřálo, nakonec se tato akce uskutečnila bez problémů. Jak informovala ve své zpravodajské relaci Odpolední Televizní noviny televize Nova, místo původního termínu devět hodin dopoledne nakonec ruský vrtulník Kamov Ka-32 se švýcarskou posádkou vzletěl v o dvě hodiny později.

Lukáš Polák: Výměna vysílací antény na Krásném proběhla bez problémů

Spor televize Nova a Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o výklad Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání a především možnost jeho dodatečných úprav pokračuje. ČTÚ tvrdí, že Nova tento plán porušuje, když v západních Čechách nevypnula včas některé analogové vysílače, Nova namítá, že v daných regionech se změnily vysílací kanály digitální sítě, která obsahuje i její programy.

Jan Potůček: Nechápu, proč Nova odmítá vypínat analog, říká předseda ČTÚ

Česká verze seriálového a filmového kanálu AXN se začíná objevovat v kabelových, IPTV a satelitních sítích tuzemských operátorů. Regionální verze tohoto programu je již dostupná u největšího kabelového operátora v České republice, společnosti UPC (od 7. dubna), v úterý se program objevil také v nabídce firmy Media Vision, která je provozovatelem satelitní platformy CS Link.

Lukáš Polák: Tuzemští operátoři začínají zařazovat českou verzi AXN

Prima úsměv

Prima může mít důvod k úsměvu, Nova naopak k pláči. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Měla to být její hlavní programová novinka letošního podzimu, Nova se ale bez ní bude muset obejít. Soutěž talentů Got talent, k níž si nejsledovanější česká televize registrovala několik názvů a log (Talent ČS, Super Talent a Česko-Slovenský Talent), a již chtěla vysílat podobně jako poslední řadu SuperStar „federálně“ společně se sesterskou televizí Markíza na Slovensku, nakonec poběží na Primě a slovenské televizi Joj.

Jan Potůček: Prima vyfoukla Nově podzimní programový trhák: soutěž Got Talent
Lukáš Polák: Prima si registrovala ochrannou známku V.I.P. zprávy

Satelitní platforma CS Link zařadila do své nabídky slovenský program JOJ Plus. Společnost Media Vision, provozovatel tohoto balíku kanálů, tuto skutečnost oznámila na svých webových stránkách. Stanice JOJ Plus byla zařazena do programové nabídky okolo půl desáté. Kanál bude šířen v testovacím režimu na těchto parametrech: Astra 1G (23,5 st. východně), 12070/H, SR 27500, FEC 3/4.

Lukáš Polák: Změny v satelitním CS Linku: Zařazení JOJ Plus a nové parametry kanálů

BRAND24

Moderátor Václav Moravec je nevychovaný, když o prezidentu republiky Václavu Klausovi mluví zásadně jako o „Klausovi“, postěžoval si zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek. Reagoval tak na Moravcův rozhovor pro aktuální vydání časopisu Týden, v němž se ho redaktorka ptá na důvody, proč Václav Klaus nechodí do jeho pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi.

Jan Potůček: Moravec je nevychovaný, rozčílil se Klausův spolupracovník Petr Hájek

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).