Hlavní navigace

Jaký bude digitální rok 2007? (1.)

9. 1. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Oproti tomu loňskému určitě méně optimistický. Čekají nás legislativní bitvy o vypínání analogu, na řadu přijde mininovela novely „digitálního“ zákona i kasační stížnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a šestice nových digitálních televizí proti zrušení jejich licencí. Digitálního signálu se dočkají diváci v severních Čechách, zatímco na Domažlicku by měli definitivně přijít o analog. Ale pojďme pěkně po pořádku.

Multiplex A se rozšíří do severních Čech

Na červenec 2007 naplánoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) spuštění řádného digitálního vysílání v severních Čechách. Po domažlickém experimentu má jít o první pokus přechodu na DVB-T ve velkém: signál z vysílače Buková hora a několika desítek převaděčů přijímá přes milion diváků, někteří dokonce i na severním okraji Prahy. Start zemské digitální televize je důležitý hlavně pro Novu, pro niž se DVB-T stane nezbytnou náhradou analogového vysílání na 12. kanále, které ruší digitální rozhlas z Německa (na tuto kolizi upozorňoval už bývalý předseda Rady ČTÚ David Stádník) a za něž už neexistuje adekvátní analogová náhrada.

Severočeši se stejně jako Domažličtí dočkají nejprve multiplexu A se čtyřmi programy České televize, Novy a sedmi stanicemi Českého rozhlasu. ČTÚ sice zatím nezveřejnil, na jakém kanálu by měla tato síť vysílat, a kmitočtový příděl pro Ústeckou oblast není ani součástí poslední verze Technického plánu přechodu na digitální vysílání (TPP – PDF, 346kB), z dřívějších studií společnosti Testcom Praha ale vyplývá, že by mělo jít o kanál 58. Výkon vysílače ale bude směrem na Německo velmi omezený. Analogové televizní vysílání z Bukové hory by mělo skončit na přelomu letošního a příštího roku, záleží však na dohodě všech zúčastněných stran. Každopádně by skončilo pouze analogové vysílání Novy a České televize, Prima by v analogu – stejně jako v Domažlicích – pokračovala.

Domažlice přijdou o analogovou televizi

Vraní vrch

Přibližně ve stejné době, kdy se zemské digitální televize dočkají na severu Čech, čeká domažlické prodejce set-top-boxů doslova ráj na zemi. Nejpozději na červen 2007 totiž naplánoval ČTÚ ukončení analogového vysílání Novy a obou původních programů České televize z vysílače Vraní vrch. Kdo si nepořídí set-top-box, nebude mít satelitní přijímač, kabelovou televizi nebo IPTV, od července Novu, ČT 1 a ČT 2 nenaladí. Výjimkou budou ty domácnosti, které chytají analogový signál odjinud než z Vraního vrchu. Ukončení analogového vysílání ale nebude tak jednoduché. Telekomunikační úřad nemá žádné právní páky na to, aby televize donutil vzdát se analogového signálu ve prospěch DVB-T. Pokud by se postupovalo podle platného zákona, musely by se televize analogových kmitočtů vzdát samy a dobrovolně.

Ještě komplikovanější situace by nastala u České televize. Její generální ředitel nemůže rozhodnout o vypnutí jakéhokoli vysílače, jeho pravomoci to nedovolují. Jak v případě Novy, tak u ČT proto musí dojít k úpravě zákona. Podaří se tuto změnu schválit během pouhých šesti měsíců, když poslední novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání putovala Parlamentem dva roky? To je ve hvězdách. Jisté je, že mezi Novou a ČT existuje nepsaná dohoda, že pokud Nova neukončí analogové vysílání na Domažlicku, ČT se nevzdá analogových kmitočtů v severních Čechách. V obou regionech je nutné analog vypnout kvůli spornému 12. televiznímu kanálu, který ruší digitální rozhlasové vysílání u sousedů v Německu. Na Domažlicku tento kanál využívá program ČT 2, v severních Čechách zase Nova.

Radiokomunikace a Volný nabídnou vlastní IPTV

Radiokomunikace logo velké

Letošní rok se také ponese v duchu dalšího rozšiřování nabídky IPTV, digitální televize přes internetový protokol. Službě O2 TV od Telefóniky O2 Czech Republic, jež měla koncem roku 2006 už 15 tisíc předplatitelů, začnou konkurovat další větší operátoři. Na březen ohlásila start komerčního provozu IPTV společnost Volný, která slibuje vysílání ve standardu MPEG-2 (O2 TV využívá MPEG-4) na vlastních sítích ADSL2+ v Praze, Brně, Ostravě, Kladně, Příbrami a Mladé Boleslavi. Cílovým stavem má být nabídka pro 40 procent pevných telefonních linek v celé České republice. Jaké bude IPTV od Volného po technologické stránce, si můžete přečíst v článku Jiřího Peterky. Programová nabídka bude rozdělená do základního (15 programů) a rozšířeného (36 programů) balíčku.

Volný logo velké

K dvěma základním nabídkám IPTV od Volného si zákazník může doobjednat devět prémiových kanálů. Volný také nabídne desítky českých rozhlasových stanic včetně regionálních komerčních rádií (viz přehled). Ceník firma zatím nezveřejnila. Výraznějším hráčem budou Radiokomunikace, které chtějí vstoupit na trh na přelomu prvního a druhého čtvrtletí. Už loni na podzim firma oznámila masivní investice do rozvoje vlastní sítě ADSL, dokonce vyšší než Telefónica. Také Radiokomunikace chtějí v konečném důsledku nabízet IPTV pro 40 procent pevných telefonních linek v tuzemsku, a využijí k tomu nejen svoji vlastní síť Bluetone, ale také síť operátora Tele2, kterého loni převzaly. Na rozdíl od Volného společnost nabídne hned od začátku také domácí videotéku.

Od února budou moci IPTV nabízet také menší regionální poskytovatelé internetového připojení, klienti konsorcia společností Sloane Park a Pro-Zeta. Základní balík pětatřiceti programů přijde na 290 korun měsíčně, omezený balíček sedmi českých stanic na 30 korun. K tomu je ale potřeba připočíst náklady na zřízení pevné telefonní linky a poplatky za její využívání.

UPC se zaměří na digitální kabelovku

Po schválení fúze dvou největších kabelových operátorů, společností UPC Česká republika a Karneval Media, se čeští diváci konečně dočkají většího rozmachu digitální kabelové televize (DVB-C). Tu zatím ve větší míře nabízel pouze Karneval (v říjnu 2006 ji mělo předplaceno 30 tisíc zákazníků, přičemž každý měsíc přibývaly cca čtyři tisíce nových), z menších operátorů ji už dříve spustily firmy Elsat v jižních Čechách, Kabelová televize Česká Třebová a v podobě mikrovlnného vysílání MMDS rovněž Imperium TV v Karlových Varech a na Berounsku. Kabelová jednička UPC zatím DVB-C pouze testovala, větší rozmach služby slibuje na letošek. Dá se předpokládat, že převezme technické řešení od Karnevalu a nelze ani vyloučit, že částečně využije i technologii IPTV.

Handan DVB-C set-top-box

V sousedním Polsku totiž UPC spustila přes IPTV vlastní domácí videotéku, zatímco tradiční televizní programy nabízí nadále prostřednictvím klasické kabelové sítě. Výhodou kabelového digitálního vysílání je větší segmentace programové nabídky, divák si nebude muset objednávat pouze základní omezenou nebo rozšířenou skupinu programů a přikupovat si k nim prémiové kanály, ale získá třeba jen balíček filmových, sportovních nebo slovenských stanic. Podobně jako u zemského nebo satelitního digitálního vysílání je také u DVB-C nutný set-top-box, který dodává přímo kabelový operátor. Zákazník si ho může pronajmout za měsíční poplatek nebo přímo odkoupit. Ceny přijímačů se pohybují okolo dvou až tří tisíc korun a stejně jako u satelitních kompletů fungují pouze s dekódovací kartou operátora.

Naplno se rozhoří bitva placených satelitních platforem

satelitní parabola ilustrační

Loňský nástup levné satelitní televize Digi TVRumunska zvýšil zájem o všechny placené satelitní platformy u nás. V současné době jsou tři: kromě Digi TV jde o UPC Direct a poměrně nový CS Link (bývalý Czech Link). Vzhledem k pomalému nástupu zemské digitální televize, malému rozšíření kabelových rozvodů a omezené dostupnosti IPTV lze očekávat, že zájem o satelitní vysílání letos poroste přinejmenším stejně rychle jako koncem loňského roku. Stále větší počet domácností nebude chtít čekat, až se k nim lepší programová nabídka dostane pozemní cestou, a vsadí na jistotu satelitu. Která platforma zvítězí? Cenově velmi přístupná Digi TV, jejíž provozovatel nestíhá vyřizovat zakázky a poštval si proti sobě stovky zákazníků, drahý UPC Direct nebo poměrně mladý, ale programově ne moc bohatý CS Link?

BRAND24

Dobrou zprávou je razantní vstup televize Nova do satelitního vysílání. Nejsledovanější česká televize se rozhoupala teprve loni, nejprve vstoupila do UPC Direct, poté do Digi TV a v nejbližších dnech by se měla objevit také na CS Linku. Potíž je v tom, že si ji budou moci naladit jen ti diváci CS Linku, kteří tuto platformu ladí na novější přístupové karty od brněnské společnosti Gital. Původní distributor karet Czech Linku, společnost Trade and Technology, sice nadále funguje, přes její karty ale bude možné přijímat pouze původní zakódované programy Czech Linku, tedy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, Primu a placené stanice Galaxie sport a CS Film. Novu a prémiové kanály HBO či Hustler TV naladí pouze diváci s kartami od firmy Gital.

Pokračování zítra

Která z událostí popisovaných v článku je pro vás nejdůležitější?

  • Zapnutí DVB-T v severních Čechách.
    35 %
  • Vypnutí analogové televize na Domažlicku.
    36 %
  • IPTV od Volného a Radiokomunikací.
    5 %
  • Digitální kabelovka od UPC.
    5 %
  • Rozvoj služeb placené satelitní televize.
    19 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).