Hlavní navigace

Jaký bude digitální rok 2011? Co nás čeká v zemském vysílání

3. 1. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Digitalizace televizního vysílání se letos hrne do finiše. Multiplexy 2 a 3 zprovozní zbytek vysílačů základní sítě a Česká televize dokryje sporná místa dokrývači veřejnoprávního multiplexu. Na severní Moravě a Zlínsku se poperou operátoři placených televizních služeb o poslední diváky, kteří dosud nemohou přijímat kompletní programovou nabídku z pozemních vysílačů, a většina České republiky bude ke konci roku bez analogového televizního signálu. Pozadu by neměl zůstat ani digitální rozhlas. Právě v letošním roce by měly odstartovat první stálé multiplexy.

Multiplexy 2 a 3 dokončí výstavbu základní sítě

Přelomový bude tento rok ve výstavbě digitálních sítí 2 a 3, kterým zbývá zprovoznit několik silných vysílačů k dokončení celostátního pokrytí. Už dnes lze tyto multiplexy považovat za celoplošné, protože jejich signál zasahuje více než 75 procent populace České republiky (multiplex 2 dosahuje k 90 procentům a multiplex 3 k 83 procentům), síti 2 ale zbývá spustit pět a síti 3 čtyři velké vysílače. V dubnu se dočkají diváci na Ostravsku, ke kterým nedoletí signál těchto dvou sítí z městského vysílače Hladnov. Multiplexy 2 a 3 začnou vysílat ze silného vysílače Hošťálkovice, multiplex 2 pak ještě z Lysé hory. Zároveň se ale odmlčí na třineckém Javorovém vrchu, kde v této síti vysílá pouze jeden program: TV Barrandov.

Koncem října se multiplexů 2 a 3 dočkají diváci v dosahu vysílače Praděd v Jeseníkách, a o měsíc později také z Tlusté hory na Zlínsku. Multiplex 2 koncem listopadu zahájí vysílání také z vysílače Ploštiny u Valašských Klobouků. Start digitální sítě 2 z ostravských Hošťálkovic povede v dubnu k přechodu hladnovského vysílače z původního kanálu 39 na nový kanál 37, který využije i vysílač Lysá hora. Hošťálkovice, Hladnov a Lysá hora tak vytvoří pro multiplex 2 jednofrekvenční síť na kanále 37. Přechod na nový vysílací kanál na ostravském Hladnově čeká v dubnu také multiplex 3, který se přesune z dnešního kanálu 32 na definitivní kanál 48, který využije i v Hošťálkovicích. Z Lysé hory tato síť vysílat nebude.

Televize Z1 - studio

Byznysová televize Z1 by se měla ke konci roku dostat až k 96 procentům obyvatel České republiky přes pozemní vysílače. Jejímu řediteli Zdeňku Šámalovi se to ale zdá příliš mnoho. (Foto: DigiZone.cz)

ČT bude dokrývat digitálním signálem sporná místa

Veřejnoprávní multiplex České televize letos nebude spouštět už žádný vysílač velkého výkonu, neboť všechny vysílače základní sítě zprovoznil již v loňském roce. O to víc se ČT soustředí na dokrytí sporných míst, kde je signál jejího multiplexu nekvalitní, nebo vůbec nedostupný. Již dnes provozuje ČT vedle 26 základních vysílačů veřejnoprávního multiplexu i 47 dokrývačů a jejich počet bude ještě stoupat. V řadě míst využije stejný dokrývač i multiplex 2 s pěti nejsledovanějšími komerčními televizemi, a zřejmě i multiplex 3, který nově přešel přímo pod České Radiokomunikace, jež odkoupily jeho provozovatele, společnost Czech Digital Group (CDG).

Česká televize také dokončí vypínání silných analogových vysílačů programu ČT 2, který tak nadobro opustí tento zastaralý způsob šíření signálu. V provozu však nadále zůstanou desítky až stovky analogových převaděčů Dvojky, jejichž vypínání bude pozvolné, i když rychlejší než u programu ČT 1. U Jedničky veřejnoprávní televize zachová princip společného vypínání analogu s komerčními televizemi Nova a Prima, přesně podle vládního harmonogramu digitalizace. Ten počítá s tím, že se v letošním roce ukončí zemské analogové televizní vysílání na většině území České republiky s výjimkou Jesenicka a Zlínska. Další výjimkou budou malé analogové dokrývače, které mohou pokračovat ve vysílání až do června 2012.

ČT 2 - vizuál 2011

Letos zmizí z analogového éteru ČT 2. Druhému programu České televize zbudou už jen některé analogové dokrývače. (Foto: archiv ČT)

Analog skončí na východě Čech, Vysočině, jižní Moravě a Ostravsku

Celkem čtyři územní oblasti podle Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání vypnou v letošním roce hlavní analogové televizní vysílače. Jako první přijde na řadu oblast Jihlava, která zahrnuje v podstatě celou Vysočinu. V noci z 31. května na 1. června ukončí veškeré analogové televizní vysílání z vysílače Javořice u Jihlavy, Pacov u Pelhřimova a Klučovská hora u Třebíče. Ještě předtím, poslední dubnový den, budou muset ukončit analogové vysílání dva programy na Ostravsku: Prima na vysílači Hošťálkovice a ČT 1 na vysílači Lysá hora, protože by se vzájemně rušily s multiplexy 2 a 3, které v této oblasti přejdou na definitivní vysílací kanály shodné s kanály těchto analogových programů.

Druhou oblastí, kde letos dojde k hromadnému vypínání hlavních analogových televizních vysílačů, bude 30. června Trutnovsko. Název oblasti je ale zavádějící, protože v sobě zahrnuje v podstatě celý Královéhradecký a Pardubický kraj. Analogový signál se odmlčí na vysílačích Černá hora u Trutnova, libereckém Ještědu, vysílači Krásné u Pardubic a Litickém Chlumu u Rychnova nad Kněžnou. Ve stejný den se velkého vypínání analogu dočká také jižní Morava, tedy územní oblast Brno. Analogovou televizi odpojí vysílače Kojál, Babí lom u Hodonína, Děvín u Mikulova, Harusův kopec u Žďáru nad Sázavou a Kamenná horka u Svitav. A konečně poslední velké vypínání přijde koncem listopadu na Ostravsku, kde se odmlčí všechny zbylé analogové programy na vysílači Hošťálkovice a všech dokrývačích.

Ještěd - výměna antény

Jedním z vysílačů, na kterém letos definitivně skončí analogové televizní vysílání, bude i liberecký Ještěd (Foto: archiv DigiZone.cz)

Pražský test DVB-T2 se rozšíří do jižních Čech

Z pražského vysílače Žižkov bude pokračovat dlouhodobý test zemské digitální televize druhé generace (DVB-T2), který provozuje Český metrologický institut a technicky jej zajišťují České Radiokomunikace. Do léta chce Český telekomunikační úřad (ČTÚ) testovat vysílání z jediného vysílače, přičemž na červen a červenec naplánoval zkoušky přijímačů – set-top-boxů a televizorů s tunerem DVB-T2. Během srpna a září by pak proběhlo zkušební vysílání jednofrekvenční sítě na kanálu 25 mezi žižkovským vysílačem v Praze a některým ze silných jihočeských vysílačů, patrně Kleti. Zkušební vysílání by mělo skončit v listopadu a ČTÚ by poté chtěl vypsat výběrové řízení na první celoplošní sítě pro vysílání v tomto standardu.

Velký zájem o tento typ digitálního vysílání mají České Radiokomunikace, které by chtěly do léta 2012 zprovoznit první celoplošnou síť DVB-T2 a zprostředkovat divákům přes pozemní vysílače přenosy letních olympijských her z Londýna ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Technicky takovému záměru nic nebrání, problém ale bude ve financování. Televize, které by mohly v takové síti vysílat ve vysokém rozlišení, by musely dostat výraznou slevu, neboť pozemní šíření HD programů je jinak nesmírně drahé a pokud by šlo o volně dostupné stanice, asi by se nevyplatilo. Jednou z variant je smíšený multiplex s volně přístupnými a zakódovanými, zpoplatněnými programy. O obchodním modelu vysílání DVB-T2 však zatím České Radiokomunika­ce mlčí.

Praha - test DVB-T2 listopad 2010

Mapa pokrytí dlouhodobého testu DVB-T2 z pražského vysílače Žižkov (Zdroj: ČTÚ)

České Radiokomunikace naplní multiplex 3 programy

Velké změny letos čeká multiplex 3, který dosud živořil. Loni na podzim jeho provozovatele, společnost CDG, odkoupily České Radiokomunikace. Navenek se tak skoro nic nezměnilo, protože Radiokomunikace již provozovaly všechny vysílače multiplexu 3, ale neskládaly datový tok multiplexu, ani neměly vliv na obchodní podmínky pro vysílání v této síti. Multiplex 3 se dlouhodobě potýká s nedostatkem klientů, vysílají v něm pouze dvě televizní a jedna rozhlasová stanice. Z toho pouze jedna televize, Public, podepsala s provozovatelem „dlouhodobou“ smlouvu na dva roky, která skončí v roce 2012. Další televize, zpravodajská Z1, nesouhlasí s rozsahem plánovaného pokrytí multiplexu 3 a smlouvu na šíření signálu prodlužuje měsíc po měsíci.

V multiplexu 3 měla původně vysílat televize Prima a její tematické kanály, ale protože se vedení této televize rozhodlo jít do multiplexu 2, stala se tato síť plně závislá na nových digitálních stanicích. Většina z nich ale dosud nezahájila vysílání, nebo se spokojila pouze s vysíláním v kabelových rozvodech a přes satelit. České Radiokomunikace budou muset přehodnotit dosavadní obchodní politiku CDG a pokusit se sehnat do multiplexu 3 televize, které by z něm vysílaly podobně jako TV Public – bez licence pro zemské digitální vysílání, jako programy převzaté ze satelitu nebo kabelu. Jednou z variant je také využití multiplexu 3 jako budoucí celoplošné sítě pro vysílání v systému DVB-T2, tedy pro programy v HD kvalitě.

Radim Pařízek Rádio Čas

Zahájí letos Radim Pařízek vysílání svojí televize Pohoda pro děti? A objeví se v multiplexu 3? (Foto: Rádio Čas)

Poslední rok před liberalizací televizního trhu

Letošní rok je také posledním, kdy se do zemských digitálních sítí mohou oprávněně dostat jen některé vybrané televizní programy. Až do úplného vypnutí analogového televizního vysílání totiž mohou získat licenci pro DVB-T vysílání a zahájit toto vysílání jen vybrané subjekty: Česká televize, Nova, Prima, šestice vítězů původního výběrového řízení na první digitální televize, vypsaného v roce 2004 (TV Barrandov, Z1, Óčko, Febio TV, TV Pohoda a RTA) a regionální programové sítě TV7 a R1. Dohromady jde o 16 programů, které měly zaplnit čtyři celoplošné digitální sítě. Doopravdy jich ale dosud začalo vysílat 10, jedna se dělí o programovou pozici s další televizí (R1 vysílá každé všední dopoledne na pozici Primy Cool).

Jedna nová digitální televize se spokojila s vysíláním na kabelu a satelitu (Óčko, dočasně je i v multiplexu 4, ale bez řádné licence pro toto vysílání, pouze jako převzatý program ze satelitu) a čtyři televize dosud nezahájily vysílání. Z nich pouze jedna – dětská TV Pohoda – deklaruje zájem odstartovat v tomto roce. Její majitel Radim Pařízek, kterému patří ostravské Rádio Čas a část rozhlasové sítě Hey, však v minulosti sliboval hned několik termínů zahájení vysílání, z nichž dosud žádný nedodržel. Jisté je, tento rok je poslední, kdy budou mít do zemských digitálních sítí uzavřený přístup televize, které by chtěly vysílat na základě vlastní licence pro DVB-T. V příštím roce se trh otevře všem zájemcům, vysílací licence budou nárokové a pak bude záležet jen na samotných televizích, jak se dohodnou s operátory multiplexů.

Euronews - breaking news

Jedním ze zájemců o celoplošné zemské digitální vysílání v Česku je i evropský zpravodajský kanál Euronews

Začne řádné digitální rozhlasové vysílání

Abychom nezůstali pouze u televize, letošní rok by měl být přelomový i pro digitální rozhlas. ČTÚ udělí licence pro provozování devíti krajských sítí pro zemský digitální rozhlas v systémech DAB a DAB+. Nejlukrativnější z nich, Prahu a střední Čechy, získají patrně České Radiokomunikace, které v dražbě nabídly nejvyšší částku. V pěti krajích se provozování rozhlasových multiplexů ujme příbramská společnost Teleko, která se digitálnímu rozhlasu věnuje dlouhodobě a nejintenzivněji ze všech telekomunikačních firem v Česku. Měla by vysílat v Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Digitální rozhlas pro Jihočeský a Plzeňský kraj zajistí firma RTI, u Karlovarského kraje ČTÚ ještě rozhodne.

Smůlu budou mít posluchači v Pardubickém, Olomouckém a Zlínském kraji, o který žádný z žadatelů o rozhlasové digitální sítě neprojevil zájem. O tom, zda se ve výše jmenovaných krajích, které už znají operátory rozhlasových multiplexů, skutečně začne digitálně šířit rádio, rozhodně především veřejnoprávní Český rozhlas. Ten jediný dosud deklaroval zájem o digitální rozhlasové vysílání, a zpočátku by mohl začít s dlouhodobým testem v Praze. Záležet to ale bude na výsledku výběrového řízení na řádného generálního ředitele Českého rozhlasu, které by mělo skončit zřejmě již v prvním čtvrtletí tohoto roku. Tedy pokud se Rada ČRo, posilněná o nové členy, nerozhodne stávající výběr ředitele ukončit a nevypíše nový veřejný konkurz.

BRAND24

Dana Jaklová

Sítě pro digitální rozhlas budou uděleny, ale zda se skutečně začne vysílat, bude paradoxně záležet na Radě Českého rozhlasu, která má vybrat nového generálního ředitele. Na snímku předsedkyně rozhlasové rady Dana Jaklová. (Foto: Ivana Dvorská)

Zítra vám DigiZone.cz nabídne přehled očekávaných událostí v oblasti satelitní televize

Kterou očekávanou událost letošního roku považujete za nejdůležitější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).