Hlavní navigace

Jaroslav Berka prodal studia RTA. Ještě předtím, než je Prima odstřihne

1. 11. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
1. 11. 2011

UVNITŘ MAPA Studia Regionální televizní agentury (RTA) v Brně, Ostravě, Zlínu, Hradci Králové a Českých Budějovicích už nepatří podnikateli Jaroslavu Berkovi. Podle informací serveru Médiář.cz je v uplynulých týdnech prodal, údajně investiční skupině PPF. Berka prodej studií RTA webu potvrdil, jméno kupce ale neprozradil. Je fakt, že jsem RTA prodal. Ovšem nabyvatel si vyhradil právo oznámit svou identitu sám, řekl Berka Médiáři. Na včerejší dotaz DigiZone.cz k údajnému prodeji společnost RTA nereagovala.

K TÉMATU: Vysílání Primy končí! Od 1. ledna 2012 z ní bude Prima family, bez regionů

K prodeji studií RTA došlo ještě předtím, než televize Prima oznámila, že je od ledna příštího roku odstřihne od svého vysílání a začne pro svůj hlavní program využívat licenci rodinného kanálu Prima family, již získala letos na jaře. Ta jí už nenařizuje sdílet prostor s regionálními televizemi, s nimiž v době analogového vysílání sdílela vysílací frekvence. Studia RTA tak budou muset vysílat samostatně a Prima jim nebude dodávat diváky pro jejich regionální zpravodajství.

KOMENTÁŘ: Prima odstřihne regiony

PPF koupi RTA ve vyjádření pro Médiář.cz popřela. Skupina PPF nekupuje Regionální televizní agenturu, uvedl mluvčí skupiny Alexej Bechtin. RTA provozuje pět samostatných studií, z nichž některá pokrývají i více než jeden kraj. Jde o RTA Východní Čechy (Královéhradecký a Pardubický kraj), RTA Ostrava (Moravskoslezský kraj), RTA Zlín (Zlínský kraj), RTA Jižní Morava (Jihomoravský kraj) a RTA Jižní Čechy (Jihočeský kraj). Kromě toho má centrální studio v Praze, které ale nemá licenci pro vysílání v metropoli.

ČTĚTE TAKÉ: Studia RTA by po odstřihnutí od Primy mohla vysílat v multiplexu 3

Studia RTA se na základě svých licencí připojují každý všední den v 17:40 hod. do centrálního programu Primy s dvacetiminutovým regionálním zpravodajstvím. Kromě vlastních zpráv v tento čas vysílají i týdenní magazíny, které vyrábějí na zakázku pro magistráty krajských měst a kraje. Tyto zakázky jsou ale ukončením vysílání studií RTA v rámci celostátního programu Primy ohroženy, protože součástí smluv s magistráty a kraji je podmínka pozemního vysílání na pozici Primy v multiplexu 2. Na této pozici bude ale od Nového roku vysílat Prima family bez podmínky sdílení prostoru s regiony.

NAPSALI JSME: Co bude s regionálními televizemi R1? Jednáme s nimi, říká Prima

ebf - partner 1

Prodejem RTA se Jaroslav Berka zcela stahuje z televizní branže, přitom v minulosti vlastnil a nevyužil hned dvě kompenzační licence pro celoplošné zemské televizní vysílání. Licenci pro celoplošný program RTA vrátil Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) s tím, že ji nevyužije, platnost licence pro program TV7, která již měla propadnout, skončí dnem dokončení procesu televizní digitalizace, tedy 11. listopadu. Jaroslavu Berkovi nadále zůstává web a PR agentura Česká média.

Regiony, kde vysílají studia RTA a jejich pokrytí ze společných vysílačů s Primou (Zdroj: RTA)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).