Hlavní navigace

Je správné přejmenovat Galaxii sport na Nova sport?

7. 9. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Pro dlouhodobé diváky Galaxie sport, kteří zažili perné okamžiky, kdy Nova nakoupila práva pro hokejový šampionát nebo „perlila“ s přenosy domácí fotbalové Gambrinus ligy, to asi není dobrá zpráva. Spojení Novy a sportu zkrátka stále vyvolává nedůvěru. Jenže značka nejsledovanější televize je mnohem silnější tahák než léty prověřený název Galaxie sport.

Jak vlastně vznikla Galaxie sport?

Galaxie od svého vzniku v roce 2002 urazila poměrně dlouhý kus cesty. Kabelový a satelitní sportovní kanál zakládal na přelomu let 2001 a 2002 královéh­radecký podnikatel Martin Kindernay, který v Hradci Králové, Praze a Jablonci nad Nisou provozoval od roku 1999 terestrickou televizi Galaxie (bez přídomku „sport“). Ta se na dva roky (2000 a 2001) přejmenovala na TV3. Spory mezi Kindernayem a investorem projektu TV3, kvůli nimž Česká republika dodnes čelí arbitráži o jednu miliardu korun, ale vyústily ke Kindernayově rozhodnutí vrátit se k osvědčenému názvu Galaxie a s investorem přerušit jakýkoli kontakt.

Vedle terestrické televize, již později prodal majiteli Primy (která Galaxii přejmenovala na TV Praha a TV Hradec Králové, ale po dalších dvou letech vysílání těchto programů ukončila), Kindernay v lednu 2002 založil společnost Galaxie sport s.r.o. V březnu téhož roku ji prodal Jiřímu Hojgrovi (pozdějšímu jednateli a řediteli Galaxie sport, nyní řediteli motoristického kanálu Sport 5) a ten ještě ten samý měsíc získal od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci pro satelitní a kabelové vysílání. Sportovní kanál začal vysílat z královéhradeckého letiště Věkoše, kde se dělil o prostory a studia s terestrickou Galaxií. Hojgr se stal ředitelem Galaxie sport a program řídil Kindernayův bratr Marek (dnešní šéf Galaxie sport a budoucí ředitel Novy sport).

Složitá cesta Galaxie od Primy k Nově

V srpnu 2003 odkoupila Galaxii sport společnost GES Media Holging, tehdejší stoprocentní vlastník televize Prima. Pod Primou pak tento sportovní kanál fungoval následující dva roky. V červnu 2005 jej od skupiny GES koupila společnost Hartic, ovládaná finanční skupinou PPF, majitelem televize Nova. Tak se Galaxie sport posunula od Primy k Nově, ale ne přímo k jejímu většinovému majiteli, mediální skupině CME. Na rozdíl od Novy totiž Galaxii sport neprovozuje společnost CET 21, ale Galaxie sport s.r.o., kterou neovládala CME, ale Hartic vlastněný PPF.

Do náruče CME se Galaxie sport dostala až v srpnu 2005, kdy firmu Hartic koupila tehdejší servisní společnost Novy, Česká produkční 2000, přímo vlastněná CME. Od té doby také CME uvádí Galaxii sport na svém webu jako jednu z vlastních televizí, přičemž ji provozuje nejen v České republice, ale také na Slovensku. Chystané přejmenování Galaxie sport na Nova sport bude provázet i určitá změna ve vlastnické struktuře, respektive i možný převod vysílací licence. Ta by se měla přesunout ze společnosti Galaxie sport, s.r.o. a na CET 21, která drží vysílací licence Novy a filmového kanálu Nova Cinema (nebo Hartic převede Galaxii sport, s.r.o. na CET 21).

BRAND24

Přejmenování má smysl

I když si Galaxie sport za poměrně krátkou dobu své existence dokázala vybudovat velmi dobré jméno a oslovila statisíce diváků, přejmenování na Novu sport je určitě na místě. Nova tím posílí svoji značku, diváci budou mít jasno, ke které televizní skupině bývalá Galaxie patří a nejsledovanější česká televize dožene manko v počtu čistě digitálních kanálů – vždyť Česká televize provozuje vlastní sportovní kanál od února 2006 a všichni diváci si ČT 4 Sport jasně přiřazují ke Kavčím horám. U Galaxie to tak jasné nebylo (v určitém období ne příliš kvalitních sportovních přenosů na Nově to ale byla spíš výhoda).

Jasněji budou mít i diváci na Slovensku, kde se CME – těžko říct proč – vyhýbalo nějakému většímu programovému spojení s tamní televizní jedničkou Markízou, která mu také patří. Jestliže si někteří slovenští diváci spojovali Galaxii s Markízou, od letošního října, až se Galaxie přejmenuje na Novu sport, tomu tak už nebude. Generální ředitel Novy Petr Dvořák si ale nemyslí, že by to bývalé Galaxii nějak uškodilo, protože si ji prý s Markízou spojoval opravdu málokdo. Zajímavé je, že zatímco Nova není s výjimkou příhraničních oblastí a Bratislavy na Slovensku zachytitelná, a kabelovky a satelitní operátoři ji nesmí zařazovat do svých nabídek, Nova sport bude dostupná ve všech placených televizních službách. Na rozdíl od ČT 4 Sport.

Který název je lepší?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).