Hlavní navigace

Je to Bohemia.Net, není to Bohemia.Net?

13. 5. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ale ano, jsou to oni. Dochází však k zásadním změnám, namísto doposud poněkud heterogenní sítě v čele s firmou Datac nastupuje nový poskytovatel, Bohemia.Net, a.s. Aneb integrace je na pořadu dne nejen v Evropské unii.

Společnost Datac se věnuje poskytování připojení do Internet už bezmála tři roky a byla prvním poskytovatelem, který trhl oponou a zařadil se po bok „velké dvojce“ (CESNET a EUnet). Nedlouho po Datacu se pak vyrojilo množství dalších, až situace dospěla k dnešní džungli. Zástupci se též významně angažovali v jednáních o peeringu v rámci NIXu a byli také první, kdo do něj vloni v lednu dorazil se svojí linkou. I řada konkurentů uznává, že v oblasti peeringu má Datac významné zásluhy.

Při budování své sitě po republice šel Datac cestou smluvních vztahů s partnery, kteří působí v jednotlivých městech a tvoří uzly neformální sítě Bohemia.Net. Tento přístup má několik výhod. Je samozřejmě mnohem levnější a snazší, než když se poskytovatel snaží všude rozsévat své pobočky, navíc umožňuje rychlejší expanzi. Má ale i své stinné stránky – především je to nejednotné vystupování navenek, rozdíly v cenách v jednotlivých městech, neschopnost jednotně oslovit zákazníka, který potřebuje připojení v různých městech. Centrální společnost navíc nemůže garantovat úroveň služeb u svých partnerů, síť není řízena centrálně.

Všechny tyto body a ještě něco navíc vedla představitele Datacu k tomu, že založili nový subjekt, společnost Bohemia.Net, a.s. V tuto chvíli je jejím jediným akcionářem právě Datac jako takový, který na ni převede veškeré své Internetové služby. V průběhu následujících měsíců však budou probíhat jednání o vstupu další partnerů, kteří dnes tvoří síť Bohemia.Net. Podle vyjádření předsedy představenstva nové firmy, Ing. Lormana, však nebudou osloveni všichni současní partneři, nýbrž jen ti, kteří jsou s to zajistit určitou úroveň služeb. Ostatní stávající partneři sice budou moci i nadále poskytovat služby v dnešním rozsahu, ale z hlediska Bohemia.Netu budou až o místnost dále, než ti, kteří se stanou akcionáři.

UX DAy - tip 2

Od vytvoření jednotného subjektu si jeho představitelé slibují především odstranění nevýhod, které jsem naznačil. Chystají se též k agresivnější cenové politice, již dnes byl zveřejněn ceník služeb, který je podstatně výhodnější, než původní ceník Datacu, který byl s ohledem na stav trhu dost předražený. Bohemia.Net zůstává věrný své tradici různých cenových paušálů, které jsou dost komplikované, takže už dumám, jak se mi je podaří nacpat do naší databáze na Lupě. :-) Nejzajímavější je však roční předplatné, při kterém za neomezené připojení komutovanou linkou zaplatíte v přepočtu 525 korun měsíčně. Pokud byste však tutéž službu chtěli platit měsíčně, zaplatíte véce než třikrát tolik – 1750 korun.

Bohemia.Net se stává i nástupcem Datacu v NIXu a pochopitelně si ponechá i dosavadní spojení do zahraničí. Datac má dnes 512 kb/s linku do USA k Digexu a lokální 1 Mb/s linku ke Global One. Mezi zajímavosti, které nabízí svým zákazníkům, patří i připojení přes ISDN a s využitím rychlosti 56 kb/s (tady ovšem s dosti nevýhodnou cenovou politikou, t.j. za dvojnásobek normálních cen při rychlosti, která není dvojnásobná a ani garantovaná). Obě tyto služby jsou však zatím k dispozici jen v Praze.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).