Hlavní navigace

Kde a jak naladíte v Česku digitální rádia? A hlavně na čem?

1. 9. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 115393
Ještě poměrně nedávno bylo možné sehnat přijímače pro poslech digitálního rozhlasu, označovaného zkratkami DAB a DAB+, pouze na speciálním webu společnosti Teleko, která je zatím jediným řádným provozovatelem vysílání v těchto standardech, a kamenné prodejně Radioservis, která patří Českému rozhlasu. Po několika měsících od spuštění ostrého šíření signálu v Praze a Příbrami, a později i v Brně, můžeme říci, že digitální rádia jsou již mnohem dostupnější. Na svých stránkách je totiž nabízí celá řada českých e-shopů.

Kde se vysílá a co lze naladit

Řádným provozovatelem digitálního vysílání v České republice je v tuto chvíli pouze společnost Teleko. Ta šíří signál v systémech DAB a DAB+ v několika lokalitách. Konkrétně jde o Prahu, Příbram a Brno. V prvních dvou uvedených oblastech je možné pomocí digitálního rozhlasového přijímače naladit stanice od počátku dubna letošního roku, o čtyři měsíce později se rozšířilo ostré vysílání DAB a DAB+ i do jihomoravské metropole. V obou městech (Praze a Příbrami) si mohli posluchači naladit už od počátku programy Českého rozhlasu Leonardo, Wave a D-dur, Rádio Proglas a Dance Radio (později multiplex opustilo). Zbývající volná kapacita rozhlasového kanálu LA pojme teoreticky až desítky dalších programů. Po několika dnech se v multiplexu objevily také okruhy ČRo 3 – Vltava, Rádio Česko a ČRo Region.

Počítá se, že v Praze je pokryto signálem digitálního rozhlasu 1 287 tisíc obyvatel, v Příbrami pak 41 062 obyvatel. Díky spuštění Brna si mohlo vysílání v systémech DAB a DAB+ pustit dalších 466 tisíc lidí. Teoreticky tak může v tuto chvíli digitální rozhlas ladit už dva miliony lidí. Nabídka ve všech třech lokalitách už je v tuto chvíli jednotná. Obsahuje vybrané stanice Českého rozhlasu a Rádio Proglas.

DAB - pokrytí Prahy 1.4.2011

Pokrytí signálem digitálního rozhlasu v Praze.

DAB - pokrytí Příbrami 1.4.2011

Pokrytí signálem digitálního rozhlasu v Příbrami.

Brno - pokrytí DAB a DAB+

Pokrytí signálem digitálního rozhlasu v Brně.

Proč nejde naladit DAB na rozhlasovém přijímači nebo set-top-boxu

Jste natěšení z toho, že pobýváte v některé ze tří výše uvedených lokalit a budete si tak moci naladit digitální rozhlasové vysílání? Tak jednoduché to rozhodně nebude. Pro poslech stanic v systémech DAB a DAB+ je totiž nutný speciální rozhlasový přijímač: pravděpodobně ale ne takový, jaký máte doma. Nové digitální stanice totiž nevysílají v pásmu VKV nebo třeba na středních vlnách, ale v televizním pásmu, konkrétně tom třetím. Klasický set-top-box, tedy přijímač pro sledování programů šířených pozemně v digitální podobě, ale pro poslech také použít nemůžete, protože je využita jiná norma. Nezbude vám tedy nic jiného, než se poohlédnout po přijímačích, které umí pracovat v systémech DAB a DAB+. Pokud byste si pořídili rádio pouze s tím prvním, pak byste měli smůlu a novější standard si zkrátka neposlechli.

Digitální rádio Pure Sensia

Přijímač digitálního rozhlasu Pure Sensia Yellow.

Kde sehnat digitální přijímače? V kamenném obchodě, ale především na internetu

Pokud sázíte na jistotu a nechcete strávit blouděním po obchodech s elektronikou a hledat ten, který by nabízel digitální rozhlasové přijímače, uděláte nejlépe, když navštívíte kamennou prodejnu Radioservis. Ta je oficiálním obchodem Českého rozhlasu, kde lze sehnat publikace, které pod jeho hlavičkou vyšly, ale také například CD nebo různé dárkové předměty, jako jsou trička, hrníčky a podobně. Díky tomu, že Český rozhlas se společností Teleko na digitálním vysílání úzce spolupracuje, je v podstatě Radioservis pouze jakýmsi přeprodávajícím příbramské firmy. Dalo by se hovořit v podstatě o něčem podobném, jako je spolupráce satelitních služeb Skylink a T-Mobile televize. Teleko taktéž provozuje webové stránky na adrese www.pureradio.cz, které jsou v podstatě specializovaným internetovým obchodem s digitálními rozhlasovými přijímači. Existují ale i další obchody, kde lze „kouzelné krabičky“ sehnat. Není jich rozhodně málo. Po chvilce hledání na internetu narazíte například na firmu Revo, která sídlí na Praze 4. Její stránky fungují na velice chytré doméně digitalniradi­o.com. V nabídce má hned několik DAB přijímačů.

Další možností jsou internetové obchody. Digitální přijímače můžete sehnat například na webech Heureka.cz, Hifimarket.cz, Avcenter.cz nebo prague-info.cz. Je jich ale pochopitelně ještě více. Stačí pohledat na internetu. Narazit můžete mimochodem na skutečně pěkné kousky. Pokud byste si sáhli hlouběji do peněženky, nemusí být pro vás ani žádný problém sehnat přijímač, který kombinuje klasické vysílání s tím digitálním. To je konkrétně přijímač ARCAM T32 DAB, který kombinuje pásma FM a AM (krátké, dlouhé a střední vlny) s poslechem v normě DAB. Jediným mínusem, který by se snad tomuto „kousku“ za 21 tisíc dal vytknout, je za prvé právě cena a za druhé absence tuneru pro DAB+. Za takovouhle částku by to už uživatel určitě očekával…

KL24

Heureka.cz - DAB přijímače - výběr

Některé z mnoha přijímačů, které si je možné vybrat přes webového „rádce“ Heuréka.cz.

Ceny na internetu se liší v desítkách liber

To, že se ceny na internetu liší, není asi nic překvapivého. Ideální je to uvést na konkrétním případě. Zatímco například na webu puraradio.cz stojí rozhlasový DAB přijímač necelých 1300 Kč, v zahraničních e-shopech k němu můžete přijít levněji, ale také mnohem dráže. Do vyšších cifer se dostává například na britském ebayi, kde je jeho cena 47 liber, tedy v přepočtu něco málo přes 1400 korun. K tomu ale pochopitelně ještě není připočtena doprava. V případě, že si vezmete obyčejnou, vyjde vás na 2 eura. Levnější je varianta na webu http://www.aq­sound.com/. Zde ho máte o 12 liber levnější a v přepočtu tak za něj tedy zaplatíte cenu přibližně 1050 korun. Nejlevnější obchod, na který se nám podařilo narazit, byl tento, viz: http://www.ogor­mans.ltd.uk. Tady byla cena v akci dokonce pouhých 29 liber, tedy 870 korun. A co pro změnu nejdražší model se značkou Pure, model Sensia Black, který jsme měli nedávno také v recenzi na našem webu? Tady se cena pohybuje téměř shodně mezi 180 až 190 librami, tedy nějakými pěti a půl tisíci až šesti tisíci korunami. Výjimku tvoří pouze nákupní server ebay, kde prodejci vyšponují cenu i nad 210 liber.

Je podle vás digitální rozhlas DAB a DAB+ budoucnost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).