Hlavní navigace

Končí Microsoft Messenger, jeden z veteránů online komunikace

28. 3. 2013
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Microsoft brzy odstaví svou komunikační službu Messenger spuštěnou v roce 1999. Uživatelé mají přejít na Skype. Jak tento přechod probíhá a kolika českých uživatelů se týká?

Datum 8. duben 2013 se zapíše do historie online komunikace, jelikož právě v tento den společnost Microsoft začne s postupným odstavováním své komunikační služby, kterou již v roce 1999 spouštěla pod názvem MSN Messenger. Microsoft plánuje její stávající uživatele převést na Skype, který koupil v roce 2011 za 8,5 miliardy dolarů.

Microsoft Messenger (dříve Windows Live Messenger a původně MSN Messenger) je připraven na odchod do důchodu. Microsoft si totiž za 8,5 miliardy dolarů koupil Skype.

MSN Messenger se v roce 2006 přejmenoval na Windows Live Messenger a loni na Microsoft Messenger. I přes změny názvů samotné služby i její oficiální klientské aplikace jde stále o jednu a tu samou službu, která tak patří mezi nejstarší fungující služby svého typu. Současný počet uživatelů a jejich rozložení po světě Microsoft nekomentuje, ale je veřejným tajemstvím, že baštou jeho původní komunikační služby je severoamerický region.

Tam by podle neoficiálních odhadů stále měla mít ještě více než sto milionu aktivních uživatelů, což je při masovém přesunu uživatelské komunikace i uživatelů samotných od podobných služeb na sociální sítě stále velmi zajímavé číslo, ovšem oficiálně nepotvrzené a právem proto vzbuzující pochybnosti.

Není známo, kolik uživatelů služby Microsoft Messenger již nyní souběžně používá Skype, takže ani není možné jasně říci, kolik nových uživatelů by ve skutečnosti Skype mohl získat. Nejoptimističtější globální odhad činí řádově nanejvýš několik desítek milionů uživatelů. Ty střízlivější odhady se drží jen v řádech jednotek milionů.

Všechny ovšem kalkulují s tím, že uživatelé služby Microsoft Messenger přejdou právě na Skype. Tak tomu ale být nemusí. Za končící Microsoft Messenger si mohou najít jinou alternativu. Třeba Facebook Chat, Google Talk, Hangouts a podobně. Microsoft však doufá, že uživatelé přejdou právě na Skype, k čemuž je už od loňského podzimu postupně směruje.

Má Messenger v ČR skoro stejně uživatelů jako ICQ?

Podle neoficiálních informací, které máme k dispozici z důvěryhodných zdrojů, by se počet uživatelů služby Microsoft Messenger na české internetové scéně měl v posledních letech výrazně sbližovat s počtem tuzemských uživatelů ICQ. Microsoft Messenger ještě loni měl vykazovat nárůst počtu aktivních uživatelů. Naopak ICQ uživatele ztrácí.

Zatímco počet uživatelů služby Microsoft Messenger by se měl šplhat zhruba k 150 000 aktivních českých uživatelů, uživatelská základna v minulosti velmi populárního ICQ by se měla zmenšit zhruba na 180 000 uživatelů. Zdůrazňujeme, že jde o neoficiální čísla, takže je třeba brát je s patřičnou rezervou. Oficiální data nejsou k dispozici.

Skype roste navzdory boomu sociálních sítí

Ke službě Skype ovšem nějaká ta oficiální čísla Microsoft relativně nedávno zveřejnil. Zřejmě i proto, že jsou důvodem ke chlubení, protože Skype roste navzdory boomu sociálních sítí. S tím se dokázal ještě před převzetím Microsoftem efektivně vypořádat úzkou spoluprací s Facebookem, kterou Microsoft ještě prohlubuje (jako minoritní akcionář Facebooku).

V říjnu 2012 padl rekord najednou přihlášených uživatelů z března téhož roku. V březnu 2012 se Microsoft pochlubil, že Skype v jeden okamžik používalo 35 milionů uživatelů. Na podzim pak přišel s novým rekordem: 45 milionů uživatelů. Nejde o celkový počet uživatelů, ale počet uživatelů využívajících službu v jeden okamžik. 

Microsoft se dušuje, že nesčítá vícenásobná přihlášení. Ale jestli v tomto kontextu jeden uživatel znamená jeden člověk anebo jeden uživatelský účet, už nekomentoval. Každopádně růst je pokládán za velký úspěch. Uživatele neodradilo, že Skype převzal Microsoft, jak se někteří komentátoři obávali. Naopak. Microsoft loni v červnu deklaroval, že od doby, kdy v roce 2011 službu koupil, počet uživatelů narostl takřka o 50 %.

Kritický dopad loni zjevně neměly ani aféry týkající se ochrany soukromí uživatelů. Některé však zůstávají nedořešení a další se objevují, takže v tomto směru Microsoft vyhráno nemá. Ožehavá otázka ochrany soukromí je nyní zřejmě nejvážnější „vnitřní“ hrozbou pro Skype. Nicméně najde se řada příkladů, že i vyloženě pochybný přístup k soukromí uživatelů není překážkou růstu. Viz například Facebook.

Přechod na Skype je již v plném proudu

Uživatelé služby Microsoft Messenger začnou od 8. dubna 2013 dostávat výzvy k přechodu na Skype. Pokud vše půjde hladce, tak Microsoft Messenger po 30. dubnu 2013 bude funkční již pouze pro čínské uživatele. V Číně je totiž Skype v obtížné pozici od roku 2010, kdy tamní úřady vytáhly do boje proti tzv. nelegálním VoIP službám.

Přesun uživatelů začal již v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy Skype napříč platformami získal podporu přihlašování přes Microsoft Account (dříve Windows Live ID). Fakticky se tak otevřel pro uživatele služby Microsoft Messenger, kteří nepotřebují Skype ID, aby se mohli zařadit mezi uživatele služby Skype.

Skype 6 loni na podzim přinesl podporu přihlašování přes Microsoft Account, jeho sloučení se Skype ID a dočasnou kompatibilitu se službou Microsoft Messenger.

V e-mailové kampani od té doby Microsoft uživatele své původní komunikační služby opakovaně vybídl k přechodu na Skype. Aby přechod usnadnil, zajistil nejdříve dočasně kompatibilitu obou služeb při textové komunikaci a později i částečnou kompatibilitu při realizaci videohovorů. Zjevně chce, aby v době odstávky již Microsoft Messenger používalo co nejméně lidí.

Přechod by mohl být komfortnější

Přechod je skutečně velmi snadný. Stačí si stáhnout program Skype a k přihlášení použít Microsoft Account. Skype v šestkové verzi při své instalaci odebere ze systému program Windows Live Messenger (bez explicitního souhlasu uživatele), který už se Microsoft při loňské aktualizaci neobtěžoval ani přejmenovávat dle současného oficiálního názvu služby, z nějž vypadlo slůvko Live.

Kdo dosud používá Skype a Microsoft Messenger zároveň, může si nyní sloučit Skype ID a Microsoft Account (Windows Live ID) do jediného účtu. Kontakty ze sítě Microsoft Messenger se do programu Skype přenesou automaticky. Jejich roztřídění do skupin se ovšem ztratí, přestože Skype rovněž podporuje skupiny. Zájemci si tak musí kontakty znovu manuálně roztřídit. 

Historie komunikace ze služby Microsoft Messenger se nepřenese. Zůstane sice v XML souboru na pevném disku, ale Skype jeho import nepodporuje, takže si historii lze tak maximálně prohlížet v nějakém textovém editoru podporujícím XML. 

Soubor zůstane zachován ve složce My Received Files, která je součástí uživatelského profilu. Ve Windows XP by tedy cesta k ní měla vypadat např. C:\Documents and Settings\Jméno uživatele\ My Received Files a Windows Vista, Windows 7 a Windows 8 pak třeba C:\Users\Jméno uživatele\ My Received Files.

O některé funkce uživatelé přijdou bez náhrady

Microsoft sice obě své nynější komunikační služby slučuje do jediné, ale k plnému překryvu funkcí nedochází. O některé funkce tak uživatelé přechod na Skype přijdou, jiné naopak získají. Nejdříve k těm negativům. Někomu může chybět konverzace v panelech, kterou Skype nepodporuje. Rovněž nepodporuje indikaci nově příchozích e-mailů. 

Skype sice umí posílat textové zprávy lidem, kteří jsou offline, ale nepodporuje zasílání videovzkazů. Tedy alespoň zatím ne ve verzi pro Windows XP a vyšší. Pro konkurenční platformy je tato funkce již poněkud paradoxně dostupná. Uživatelé operačních systémů od Microsoftu by se jí měli dočkat během několika měsíců.

Prozatím nemá Skype vyspělejší nastavování stavů. Podporováno je pět stavů: online, offline, neviditelný, nerušit a nepřítomný. Nastavení stavů je globální. Není možné být pro některé uživatele neviditelným a pro jiné online. Chybí též specializovaná funkce pro sdílení fotek, ale uživatelé si mezi sebou mohou posílat libovolné soubory.

Oproti Hangouts od Googlu má Skype dnes zcela zpoplatněné skupinové videohovory (skupinové volání s až 25 účastníky je ale zdarma). Alespoň jeden z maximálně deseti uživatelů, kteří se do skupinového videohovoru mohou zapojit, musí mít placený prémiový účet.  K němu náleží volání na pevné linky do vybrané země včetně České republiky bez dalších poplatků.

Skype přináší nové možnosti komunikace

Klady přechodu na Skype převažuji negativa. Například nejnovější desktopový Skype není dostupný jen pro Windows 7 a Windows 8, ale i pro starší Windows XP a Windows Vista bez jakýchkoliv omezení. Nejzajímavější nově získanou funkcí po přechodu na Skype je podpora levného volání do pevných a mobilních sítí prakticky po celém světě.

Hlavní novinkou pro uživatele Messengeru přecházející na Skype je bezesporu možnost levného volání na klasická telefonní čísla takřka po celém světě.

Zasílat lze také SMS, ovšem na rozdíl od ICQ za poplatek. Kredit na volání a posílání SMS lze zakoupit kartou online nebo přes systémy PayPal. Volitelně je možné nastavit si automatické dobíjení, když kredit klesne pod zvolenou úroveň. Kromě předplaceného volání Skype nabízí různé balíčky například pro volání na všechny pevné linky v České republice zdarma.

K předplatnému Office 365 pro domácnosti Microsoft poskytuje 60 minut volného volání na pevné linky i mobilní telefony měsíčně. Čeští uživatelé ovšem přes Skype mohou realizovat jen odchozí hovory, protože služba dosud nepřiděluje česká telefonní čísla pro příjem hovorů z pevných linek či mobilních telefonů. A nemá to ani v plánu pro dohlednou dobu.

Je však možné nastavit si například své stávající mobilní telefonní číslo pro identifikaci volajícího, které se volanému ukáže na displeji a případně na něj může zavolat zpět při zmeškaném hovoru. Nastavit lze též přesměrování při nedostupnosti v síti Skype, kdy se hovor na účet volaného uživatele automaticky přesměruje na jím zvolené číslo.

Skype nabízí řadu doplňkových služeb, ovšem za některé je třeba si připlatit. Třeba za skupinové videohovory.

Využívat lze též hlasové schránky. Ne nezajímavou funkcí je podpora videohovorů s uživateli Facebooku. V rámci sítě Skype jsou podporovány videohovory až v plném vysokém rozlišení (FullHD, 1080p), k nimž je ovšem třeba kompatibilní webová kamera, dostatečně výkonný procesor a v neposlední řadě internetová přípojka s reálnou přenosovou rychlostí alespoň 2 Mbit/s v obou směrech.

Skype je skoro všude: v mobilech i v televizorech

Na mnohé mobily se lze přece jen volat dovolat díky aplikace Skype pro smartphony. Skype podporuje Android, iOS a Windows Phone. Vedle chytrých mobilů podporuje také tablety a další chytrou elektroniku. Uživatelé si mohou vybrat, jestli na mobilním zařízení chtějí využívat videohovory nebo jen klasické volání bez přenosu obrazu, které není tak datově náročné.

Skype je též dostupný na přenosných herních konzolích Sony PSP a Sony Vita. Měl být uveden také pro Xbox 360, ale to už dnes není jisté. Nicméně služba je podporována mnohými chytrými televizory a existují pro ní hardwarové telefony funkčně nezávislé na PC. Některé z nich mohou zároveň sloužit pro volání přes Skype i pevnou linku.

K dispozici je též aplikace pro počítače značky Apple se systémem OS X (dříve Mac OS X) a pro různé linuxové distribuce. Ve Windows Store je k mání rovněž Skype pro Modern UI (alias Metro) ve Windows 8, Windows RT a Windows Server 2012 optimalizovaný pro dotykové ovládání.  Nadále ovšem pokračuje vývoj desktopové verze klienta.

Microsoft Messenger: 1999 – 2013

Na závěr je příhodné si alespoň velmi stručně zrekapitulovat historii služby, kterou Microsoft pro celý svět s výjimkou Číny vypne na konci letošního dubna, pokud opět nezmění harmonogram celého procesu. Dnešní Microsoft Messenger začínal jako MSN Messenger v roce 1999, kdy se zaměřoval čistě na textovou komunikaci v reálném čase.

V roce 2001 se k textové komunikaci přidala podpora internetového volání mezi počítači. Podpora přenosu podpory videa přišla v roce 2005. V roce následujícím se služba spolu s oficiálním desktopovým klientem přejmenovala na Windows Live Messenger (první betaverze nového klienta však byla vydána ještě na sklonku roku 2005).

V roce 2006 přišla také podpora textové komunikace mezi uživateli sítí Windows Live Messenger a Yahoo Messenger. Svého času šlo o zásadní událost, protože obě služby dodnes využívají uzavřený protokol. Vzájemná kompatibilita se časem měla rozšířit i na přenos audia a videa, ale zůstalo jen u textu. Spolupráce mezi oběma službami byla ukončena teprve loni.

V období mezi lety 2008 a 2011 společnost Microsoft na svém komunikačním programu a potažmo celé službě hodně zapracovala. Objevila se řada klíčových funkcí včetně podpory videohovorů ve vysokém rozlišení (720p). Zároveň vznikl balíček Windows Live Essentials, jehož součástí se Windows Live Messenger stal. Balíček si získal značnou popularitu.

Přitom byl složen z nástupnických verzí programů dodávaných spolu s Windows Vista, které byly podrobeny velmi tvrdé kritice coby nadbytečný balast v operačním systému. V samostatně šířeném balíčku se ovšem programům vedlo velmi dobře i díky tomu, že Microsoft neustále vylepšoval jejich funkce.

Když loni oznámil, že upouští od užívání značky Windows Live a zároveň končí s vývojem balíčku Windows Live Essentials, veřejnost hlasitě protestovala. Jednotlivé programy z balíčku měly nahradit nové aplikace pro prostředí Metro (dnešní Modern UI) v tehdy ještě chystaném systému Windows 8. To se zejména spokojeným uživatelům Windows 7 pochopitelně nelíbilo.

Příjemným překvapením pak tedy bylo vydání nástupnického balíčku Windows Essentials 2012 s klasickými desktopovými programy dostupnými nejen pro Windows 8, ale i Windows 7. Komunikační program Windows Live Messenger však žádnou novou klíčovou funkci nezískal.

Dokonce Microsoft ponechal jeho dřívější název, přestože služba už se tehdy jmenovala jen Messenger, případně Microsoft Messenger. Bylo tedy víceméně jasné, že Microsoft po akvizici služby Skype chystá konsolidaci. Tomu nasvědčoval i vývoj i aplikace Messaging (Zprávy) pro prostředí Modern UI předinstalovaná ve  Windows 8 a Windows RT.

Ta sice vedle komunikace přes Facebook Chat podporuje i komunikaci přes Microsoft Messenger, ovšem pouze v textové podobě. Krátce po uvedení obou nových systémů na trh se ve Windows Store objevil Skype optimalizovaný pro dotykové ovládání v prostředí Modern UI. Ten už byl připraven pro příchod uživatelů programu Windows Live Messenger, resp. služby Microsoft Messenger.

Když jsme skončili u aplikace určené především pro tablety a konvertibilní přenosné počítače, tak je poměrně příhodné připomenout, že někdejší MSN Messenger byl jednou z prvních instant-messagingových služeb používaných v širším měřítku uživateli chytrých mobilů. Pozdější Windows Live Messenger se zase provázal s herní konzolí Xbox 360.

ebf - partner 1

Patřil tak k průkopníkům komunikačních služeb na televizní obrazovce, byť nepřímo díky připojené stacionární herní konzoli. V roce 2007 přišel instant-messaging a později s uvedením pohybového senzoru Kinect i kompatibilita se službou Video Kinect pro realizaci videohovorů. Microsoft Messenger tedy v historii komunikačních služeb má své pevné místo.

Nicméně podstatná část českých uživatelů si jej bude pamatovat zřejmě jen díky dosti obtěžujícímu programu Windows Messenger předinstalovanému ve Windows XP. Paralelu mezi integrací Internet Exploreru do Windows 98 nešlo tehdy nevidět. Např. jihokorejskými úřady byl Microsoft vyšetřován kvůli protežování vlastní komunikační služby ve svých operačních systémech. I to patří do historie jeho původní komunikační služby. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).