Hlavní navigace

Měsíc pro znevýhodněné uživatele

2. 3. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Tento rok proběhne jubilejní, již desátý ročník akce "Březen – měsíc Internetu" (BMI). A stejně jako každý rok, i letos nás čeká množství zajímavých konferencí, akcí a dalších událostí. Náplň letošního ročníku BMI určuje podtitul "Internet – výhoda pro znevýhodněné". Klíčová otázka tedy zní: jak dostat na Internet více seniorů či nezaměstnaných?

Aktuální motto projektu Březen – měsíc Internetu, Internet – výhoda pro znevýhodněné, naznačuje, že v letošním roce je kladen hlavní důraz na ne příliš „mainstreamové“ uživatele. Tedy například na osoby se zdravotním postižením, na matky na mateřské dovolené (respektive rodiče obecně), na seniory nebo na nezaměstnané; protože právě tyto skupiny lidí to často nemají s přístupem na Internet (a nejen s ním) zrovna jednoduché.

Tisková konference k zahájení letošního ročníku se konala na půdě Senátu Parlamentu ČR (tedy ne doslova na půdě, ale ve Frýdlantském salónku) a kromě samotné akce BMI se hovořilo například o činnosti Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ČR nebo výzkumech společnosti NetMonitor. Konferenci moderoval Jaroslav Winter, prezident sdružení Březen – měsíc Internetu, a přítomná byla i Irina Zálišová, výkonná ředitelka BMI.

JUDr. Štefan Čulík z MPSV zmínil některé zajímavé projekty v rámci Evropské unie a také činnost MPSV ČR. Z evropských projektů jmenujme kupříkladu Iniciativu i2010, která má za cíl větší integraci lidí do každodenního života, nebo tzv. Ministerskou deklaraci o e-začleňování, která se zaměřuje na větší využívání Internetu, rozvoj širokopásmového připojení a zlepšení přístupnosti. Štefan Čulík také zmiňoval některé výsledky statistiky z EU, které víceméně potvrdily, co se dalo předpokládat: tedy že více využívají Internet lidé s vyšším vzděláním než s nižším, více lidé zaměstnaní než nezaměstnaní, a podobně. Zajímavý byl také údaj, že s Internetem pracuje v Evropě zhruba deset procent seniorů. To je sice relativně nízké číslo, ale nikoliv ve srovnání s Českou republikou – zde se ten podíl totiž pohybuje pouze kolem tří procent.

Cílovými skupinami, na které se zaměřují programy MPSV, jsou tedy zejména již zmiňovaní rodiče na rodičovské dovolené, senioři, lidé se zdravotním postižením a nezaměstnaní. Pro potřeby první jmenované skupiny stát podporuje činnost různých mateřských a rodinných center, plus pořádá rozličné vzdělávací kurzy a další aktivity usnadňující návrat rodičů na trh práce. Problematika komunikačních technologií a starších osob je také složitá, nicméně i zde jsou vidět jisté pokroky. ICT totiž mohou seniorům usnadnit přístup k informacím a službám. V této souvislosti tak vznikají různé univerzity třetího věku a podobně. Pro nezaměstnané je zase připravena celá řada rekvalifikačních kurzů. Za zmínku stojí také Iniciativa Společenství EQUAL, jejíž program se snaží bojovat proti nerovnosti a diskriminaci na trhu práce.

Poslední skupinou (ale v rámci zaměření letošního BMI se jedná o skupinu nejvýznamnější) jsou osoby se zdravotním postižením. Pro ně skýtá Internet značné příležitosti, ale také celou řadu nových bariér. Nicméně pokud se tyto bariéry podaří minimalizovat, pak se Internet stane neocenitelným pomocníkem a důležitým prostředkem přístupu k informacím. Ministerstvo také může nabídnout jednorázový příspěvek na opatření zvláštních pomůcek (například čtecí přístroj s hmatovým rozhraním, hlasový adaptér pro nevidomé, psací telefon pro neslyšící a podobně). Samozřejmostí je pak přístupnost samotných webových stránek MPSV, které splňují řadu standardů a kupříkladu vyhovují podmínkám „Blind Friendly Web“.

Pan Jaroslav Winter se v další části tiskové konference již konkrétně zaměřil na letošní BMI. Představil hlavní partnery (tedy MPSV a společnost IBM Česká republika), znovu připomenul motto „Internet – výhoda pro znevýhodněné“ a zmínil i předsedu Senátu Parlamentu ČR, MUDr. Přemysla Sobotku, který letošní ročník zaštítil. Podtrhl také zejména veliký vliv knihoven, které se každoročně do Března – měsíce Internetu zapojují a jsou v tom velice úspěšné. Speciálně pro novináře pak vyjmenoval různá zajímavá témata, o kterých by nebylo špatné něco napsat (např. portály typu Helpnet, Internetová Poradna nebo Alfabet).

Ve druhé polovině své prezentace pak blíže představil letošní hlavní akce BMI. Takže konkrétně: 3. března proběhne již osmý ročník konference Junior Internet, kterou si organizují samy děti a mladí lidé; 6. března se bude konat sedmý ročník konference E-learning Forum a 17. března se v Kongresovém centru usídlí sedmý ročník konference Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami (INSPO). Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně bude 20. března konference s názvem Internet a bezpečnost organizací; a ve dnech 2. a 3. dubna 2007 proběhne v Hradci Králové konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS). 10. dubna by se pak měla konat závěrečná tisková konference, která letošní Březen – měsíc Internetu uzavře.

Protože je význam knihoven skutečně značný, nemohl chybět ani PhDr. Vít Richter ze sdružení SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků), jehož je také předsedou. I když by se mohlo zdát, že knihovny a Internet si budou chtít konkurovat, situace není zdaleka tak závažná. Naopak, knihovny jsou velmi důležitým pilířem v oblasti zpřístupňování Internetu veřejnosti. V současnosti jsou k Internetu připojeny cca 4 tisíce veřejných knihoven a jejich poboček. Nejsou ještě zdaleka všechny, ale zhruba 90 procent obyvatel již žije v oblasti, kde knihovna nabízí přístup k Internetu. Tomuto stavu napomohl i Projekt internetizace knihoven ministerstva informatiky.

V rámci letošního BMI si více než 370 knihoven připravilo stovky různých akcí pro širokou veřejnost. Nabízejí slevy registračních poplatků, volný přístup na Internet a k informačním zdrojům a také informační a osvětové kampaně (besedy, kroužky, distribuce letáků). Pro osoby „znevýhodněné“ je k dispozici široká paleta online služeb, takže není ani potřeba, aby musely do knihovny osobně chodit. Některé knihovny totiž nabízejí i donášku knih až domů. Během BMI se také bude konat každoroční soutěž o nejlepší webové stránky knihovny, Biblioweb 2007; a v noci na přelomu 30. a 31. března opět proběhne oblíbená akce Noc s Andersenem (zatím je zaregistrováno 445 „spacích míst“ a číslo určitě ještě poroste).

BRAND24

Trocha statistik nikdy neuškodí; jako další vystoupila Tereza Šimečková ze společnosti Mediaresearch a krátce pohovořila o projektu NetMonitor. Ten se zabývá výzkumem návštěvnosti internetových serverů a zkoumáním socio-demografického profilu návštěvníků Internetu v České republice. PowerPoint byl plný tabulek a grafů, a ani nemá cenu je popisovat. Zmíním snad jen ty nejzajímavější – například že přibližně čtyři miliony občanů (ve věku 12–79 let) navštěvují alespoň jednou měsíčně nějakou webovou stránku (je otázkou, zdali to je hodně, nebo málo). Jak již také zaznělo na začátku, seniorů jsou přibližně tři procenta (tedy cca 120.000 osob); nicméně za poslední rok došlo ke zvýšení o 0,5 procentního bodu, což je alespoň náznak stoupající tendence. A perlička na konec: lidé, kteří se alespoň občas připojují k Internetu, na něm tráví v průměru 17 hodin a 30 minut měsíčně.

Jaroslav Winter a jeho kolegyně Irina Zálišová se také ve stručnosti ohlédli za uplynulými devíti ročníky BMI. Během těch let vznikaly různé konference (ISSS, Junior internet, INSPO a další), měnilo se motto (například Internet je pro každého, Internet bez bariér nebo Internet ležící spící) a střídali se i různí partneři. Po celou dobu také pozvolna stoupala popularita celé akce. Je vidět, že Březen – měsíc Internetu ušel od svého vzniku roku 1998 velmi dlouhou cestu. Snad v ní bude pokračovat i nadále.

Zúčastníte se některé z akcí BMI?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vystudoval obor Informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a v současnosti pokračuje oborem Studia nových médií tamtéž.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).