Hlavní navigace

Mikroplatby - definitivní konec

13. 6. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Počínaje 1. lednem letošního roku vstoupil v platnost nový zákon o platebním styku, který do značné míry zamíchal kartami mikroplatebních systémů na českém Internetu. I Like Q definitivně skončil, Monetka svým uživatelům tvrdí (a lže), že se snaží vyjednat výjimku, DirectPay zkoušel "offshore fintu", která však nevyšla.

1. ledna 2003 vstoupil v platnost Zákon o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích a platebních systémech, zvaný jednoduše „zákon o platebním styku“. Jedním z jeho hlavních rysů byla a je skutečnost, že od letošního roku mohou provozovat elektronické platební systémy pouze banky a obecně subjekty s bankovní licencí. Do skupiny elektronických platebních systémů ovšem náleží i systémy mikroplatební, přičemž bankovní licenci samozřejmě nemá ani jeden z jejich provozovatelů. Subjekty bez bankovní licence mohou požádat o souhlas s provozem mikroplatebního systému Českou národní banku (ČNB), ačkoli nikde není uvedeno, že výjimku skutečně dostanou.

Třebaže se všichni tři provozovatelé holedbali, že požádají ČNB o souhlas, neučinil tak ve finále ani jeden. I Like Q a DirectPay to přiznali: Jan Pálka, softwarový architekt I Like Q, vysvětluje: „Bohužel představitelé ČNB nebyli schopni se jednoznačně vyjádřit k podmínkám budoucího provozu mikroplatebních systémů, ačkoliv zákon spolupřipravovali.“ Tiskový mluvčí DirectPay dodává: „O výjimku ČNB žádána nebyla, nevidíme v takovém řešení perspektivu.“ Monetka dále mlží: Jiří Hlavenka, předseda představenstva Computer Press, uvádí: „O výjimku jsme požádali, zatím není rozhodnuto.“ Tiskový mluvčí ČNB kontruje: „(.) po konzultací s našim příslušným pracovištěm Vám sděluji, že nikdo příslušnou sekci ČNB o výjimku ze zákona nepožádal.“

Provozovatelé mikroplatebních systémů sice nyní svádějí na ČNB všechno možné i nemožné, pravdou však je, že zákon o platebním styku byl spíše zástupným důvodem k ukončení jejich provozu. Pravou příčinu je nutno hledat ve sféře ekonomické. V září minulého roku měl I Like Q 120 tisíc účastníků, z nichž 25 procent bylo aktivních. Monetka počet účastníků nezveřejnila. Obrat v případě I Like Q činil přibližně 1,3 milionu korun, v případě Monetky pak 400 tisíc korun. Ani jeden z provozovatelů nechtěl uvést, kolik jeho mikroplatební systém vydělává, avšak u I Like Q se s ohledem na marže obsažené ve smlouvách jednalo ani o 50 tisíc korun měsíčně, u Monetky to byly patrně směšné částky. O výsledcích DirectPay mi není nic známo.

Je trochu paradoxní, že mikroplatební systémy skončily právě v okamžiku, kdy po placeném obsahu začíná vznikat seriózní poptávka. Důvodem je patrně skutečnost, že jaksi „předběhly svoji dobu“ a nabízely řešení problému, který tehdy ještě neexistoval. Jejich provozovatelé museli jednotlivé subjekty přesvědčovat, namísto aby pouze uspokojovali jejich poptávku. Nakonec se k použití mikroplatebních systémů neodhodlal žádný velký hráč – současný jistý model inzerce se jim zdál příhodnější než nejistý model mikroplateb. Jejich patrně jediným prosazením v prostředí, kde nikdo nehodlá nic riskovat, by byla „kartelová dohoda“ (společná platforma) mezi internetovými vydavateli. Ačkoli se jisté náznaky objevily, nakonec k ničemu takovému nedošlo.

cif 24 - early cena - média

Zdá se tedy, že jediným mikroplatebním systémem, který odmítl boj vzdát, zůstává DirectPay. Jeho provozovatel se nejprve pokusil o „offshore fintu“, tedy o převedením mikroplatebního systému na Standard Hellier Bank (SHB) se sídlem v Černé Hoře. Tiskový mluvčí DirectPay však říká: „Angažmá Standard Hellier Bank (SHB) se následně ukázalo ne zcela vhodné. SHB tedy účastníkem projektu není a jednou z rolí naší společnosti [Asset Holding, která do DirectPay následně vstoupila.] je jednání s vhodnými zájemci o vstup.“ Těžko posoudit, zda bylo angažmá problematické z legislativního či provozního – vysoké transakční aj. náklady – hlediska. Není jistě bez zajímavosti, že Asset Holding se rovněž zabývá offshore. :-)

Ve vztahu k mikroplatebním systémům se často hovoří o tzv. „m-platbách“, které chystají čeští mobilní operátoři, ale dle mého názoru je to záležitost z trochu jiného soudku a problém placení za internetový obsah nijak neřeší, protože nebudou pro tento účel dostatečně ergonomické (snad formou předplatného, ale to mi nepřijde jako průchozí varianta.) – sotva si někoho představit, jak za ten který článek komplikovaně odesílá m-platbu. M-platby budou dle mého soudu mířeny tam, kam v civilizaci dosáhnou platební karty – tj. budou se s nimi platit drobné položky v řádu desítek korun. Mobilní operátoři tak budou pomalu uhlodávat bankám tento segment trhu.

Nahradí m-platby mikroplatby?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).