Hlavní navigace

Multiplex 3 nemá nejlepší vyhlídky, omezovat pokrytí ale nechce

8. 2. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Autor: 118483
Podaří se společnosti Czech Digital Group (CDG) udržet zemskou digitální síť 3 i přes to, že celoplošně v ní vysílají jen dvě televize a z nich jen jedna podepsala na toto vysílání dlouhodobou smlouvu? Již loni v létě opustila multiplex 3 hudební televize Óčko. Nyní se ukazuje, že ani zpravodajské televizi Z1, která v této síti vysílá a dosud se CDG „neupsala“ na delší časové období, nevyhovuje plánované pokrytí tohoto multiplexu.

Síť 3 jako alternativa pro nové televize

Multiplex 3 měly zaplnit nové digitální televize, které nepotřebují takřka stoprocentní pokrytí České republiky zemským digitálním signálem, a nemohou si ho ani finančně dovolit. S tím od začátku počítal i provozovatel této sítě, společnost Czech Digital Group (CDG). Jenže po letech experimentování, kdy CDG provozovala svůj zkušební multiplex B v Praze a Brně, se ukázalo, že tato firma nemá dostatek kapitálu na to, aby si vystavěla vlastní vysílače po celé republice. Proto předloni uzavřela kontrakt s Českými Radiokomunikacemi na využívání jejich páteřních vysílačů a zcela změnila obchodní podmínky pro své klienty.

Původně CDG počítala s tím, že digitálním televizím nabídne několik variant pokrytí multiplexu 3. Vysílatelé si mohli vybrat, zda chtějí signálem pokrývat jen největší města, zda se dostanou i do menších obcí nebo budou v dosahu takřka všude. Jenže tento plán zkrachoval na smlouvě s Českými Radiokomunikacemi, které trvaly na tom, že multiplex 3 spustí v souladu s Technickým plánem přechodu všech 13 plánovaných vysílačů velkého výkonu. To je sice jen polovina oproti počtu základních vysílačů multiplexů 1 a 2, které technicky (a v případě multiplexu 2 i vlastnicky) provozují České Radiokomunikace, ale i tak tyto vysílače pokryjí takřka 90 procent území České republiky. A to je pro malé televize moc.

Tyto televize mohly naplnit multiplex 3, pokud by si vyzvedly licenci pro DVB-T nebo zahájily vysílání
TV Óčko logo zmenšené
TV Febio TV logo zmenšené
TV Pohoda logo zmenšené
TV RTA logo zmenšené
TV TV7 logo

Óčko muselo odejít, pokud nechtělo jít do ztráty

Hudební televize Óčko vysílala v celoplošném multiplexu 3 do loňského července. Pak se náhle rozhodla tuto síť opustit a po krátké přestávce se objevila v multiplexu 4 v Praze, Brně a Ostravě a dalších dvou regionálních digitálních sítích v Českých Budějovicích a v Klimkovicích na Ostravsku. Důvod? Generální ředitel Óčka Jiří Balvín mluví právě o zbytečně velkém pokrytí multiplexu 3. Nikdy jsme nechtěli pokrývat v DVB-T sto procent území České republiky. Přijde nám to naprosto zbytečné, protože nás nikdy nebude sledovat sto procent diváků, řekl Balvín loni v létě v rozhovoru pro DigiZone.cz.

Letos v lednu se ukázalo, že Óčko k odchodu z digitální sítě 3 přiměla finanční situace. Jestliže ještě předloni tato hudební televize vykázala čistý zisk 12 milionů korun, loni skončila ve ztrátě, která se jenom díky odchodu od CDG vyšplhala jen na jeden milion korun. V době, kdy Óčko opouštělo multiplex 3, platilo za vysílání v této síti necelé dva miliony korun měsíčně. Jenže těsně poté začal multiplex 3 vysílat z jihočeské Kleti, sušického Svatoboru a zvýšil výkon z ústecké Bukové hory, a měsíční poplatek za vysílání v této síti stoupnul na tři miliony korun. Místo sedmi vysílačů Českých Radiokomunikací jich začala CDG využívat deset.

Mux 3 - pokrytí ČR k 1.7.2009

Takové pokrytí měl multiplex 3 v červenci loňského roku, kdy jej opustila hudební televize Óčko (Zdroj: České Radiokomunikace, mapu kliknutím zvětšíte)

Cena za vysílání v multiplexu 3 bude dál stoupat

A poplatky za šíření signálu v multiplexu 3 budou dál stoupat. V květnu zahájí CDG vysílání svojí digitální sítě z jihlavského vysílače Javořice, a měsíční poplatek pro každou televizi v multiplexu 3 stoupne o 270 tisíc korun na 3,2 milionu. V září zahájí multiplex 3 vysílání z krkonošské Černé hory a měsíční poplatek znovu stoupne na 3,9 milionu korun, ale hned měsíc na to jej CDG zvýší na 4,5 milionu, protože zahájí vysílání z jihomoravského Kojálu. A tak to půjde dál se spuštěním každého nového vysílače, až se CDG dostane ke konci příštího roku na částku 5,2 milionu korun měsíčně pro každou televizi, která chce vysílat v její síti.

CDG ceník 1
CDG ceník 2

Aktuální ceník společnosti CDG za šíření jednoho televizního programu v multiplexu 3. Tabulku můžete kliknutím zvětšit. (Zdroj: wwww.digitv.cz)

Toto zvyšování pokrytí a ceny za jeho šíření by nás mohly přivést do situace, že budeme vysílat monoskop a zbytek rozpočtu půjde jenom na poplatky za šíření signálu. To bych nerad, říká Zdeněk Šámal, generální ředitel zpravodajské televize Z1, která v multiplexu 3 vysílá od svého startu v červnu 2008. Doposud však s CDG nepodepsala dlouhodobou smlouvu a kontrakt na vysílání v digitální síti 3 obnovuje každý měsíc. Z1 je zároveň jedinou televizí v multiplexu 3, která vysílá na základě řádné licence pro celoplošné zemské digitální vysílání, a je tudíž pro CDG nejlukrativnějším klientem.

Mux 3 - pokrytí ČR k 1.1.2010

Aktuální pokrytí multiplexu 3 (Zdroj: České Radiokomunikace, mapu kliknutím zvětšíte)

Z1 musí pokrýt 70 procent území

Jednou z podmínek celoplošné licence Z1 je totiž garantované pokrytí minimálně 70 procent území České republiky, což je zákonem stanovená hranice celoplošnosti. Z1 by jistě tu síť velmi ráda opustila, vzhledem k potížím, které má, ale nemůže. Vysílá totiž na základě licence pro celoplošné zemské digitální vysílání, říkal už loni v létě šéf hudebního Óčka Jiří Balvín. Nikdo sice Z1 nenutí, aby vysílala zrovna v multiplexu 3, ale to je momentálně jediná digitální síť, která se dostane se svým pokrytím na zákonem stanovenou hranici celoplošnosti. Z1 by vyhovovalo, pokud by zůstala na 70 procentech pokrytého území, jenže CDG půjde ještě dál a po spuštění všech vysílačů bude garantovat pokrytí 85 procent území státu (reálně však předpokládá, že to bude až 96 procent).

Cena za takové pokrytí je pro malé televize příliš vysoká a vysílání v ní neefektivní. Podle licence musíme vysílat digitálně terestricky, musíme směřovat k určitému pokrytí. Ale co si budeme říkat, pro nás jsou zajímavá velká města, a že bude pokrytí v Šumperku, nás zase tolik nezajímá. Proto pořád ještě jednáme (o dlouhodobé smlouvě s CDG, pozn. red.). Chápeme, že i CDG má svoje důvody, obě strany mají své potřeby. Proto hledáme cestu mezi těmito potřebami a protože jsme ji zatím nenašli, smlouvu obnovujeme v měsíčním intervalu, vysvětlil v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz ředitel Z1 Zdeněk Šámal.

Mux 3 - pokrytí ČR k 1.10.2010

Takové pokrytí bude mít multiplex 3 na konci letošního roku (Zdroj: České Radiokomunikace, mapu kliknutím zvětšíte)

Óčko ani Public nepotřebují konkrétní pokrytí

Z1 je vlastně jediným tahounem rozvoje multiplexu 3, protože jak Óčko, které tuto síť loni opustilo, tak televize Public, která naopak loni na podzim podepsala s CDG tříletou smlouvu, licenci pro řádné celoplošné digitální vysílání nemají. Óčko na ni sice mělo ze zákona nárok, zjistilo však, že se mu vyplatí v zemských digitálních sítích vysílat jako program převzatý z kabelu a satelitu, a o pozemní licenci vůbec nepožádalo. Neplatí pro něj tedy podmínka, jakého pokrytí by mělo v DVB-T dosáhnout a pokud nebude chtít, nemusí pozemně vůbec vysílat. S licencí pro celoplošné zemské digitální vysílání by ale muselo pokrývat z pozemních vysílačů alespoň 70 procent území České republiky, a to by finančně neutáhlo.

Ostatně, vedení Óčka o nereálnosti svého celoplošného vysílání v DVB-T muselo vědět od samého začátku. I předloni, kdy vykázalo čistý roční zisk 12 milionů korun a nezuřila ekonomická krize, by nemělo peníze na vyžadované sedmdesátiprocentní pokrytí v DVB-T. Tehdy Óčko platilo za vysílání v celém multiplexu 3 řádově statisíce korun měsíčně, ročně nešlo ani o 10 milionů korun. Letos, kdy multiplex 3 dosáhne požadované hranice celoplošnosti, vyjde jednu televizi vysílání v této síti na 42,3 milionu korun. Óčko by si toto vysílání zkrátka nemohlo dovolit a těžko říct, zda si ho budou moci dovolit i zbývající dvě televize v celoplošné síti 3.

Jiří Balvín

Licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání nepotřebujeme, říká generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín. Proč taky, když by Óčko zavazovala pokrýt z pozemních vysílačů 70 procent území České republiky? (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Public má smlouvu do roku 2012, ale bez licence pro DVB-T

Televize Public má sice s CDG smlouvu na vysílání v multiplexu 3 podepsanou do roku 2012, ale ani ona není vázaná svojí licencí k tomu, aby vysílala z pozemních vysílačů celoplošně. Public má pouze licenci pro satelitní a kabelové vysílání, a dříve než v roce 2012 nemůže získat oprávnění pro řádné zemské digitální vysílání. Jinými slovy, nikdo nemůže Public nutit, aby vysílal všude, kde bude dostupný multiplex 3 (pokud tedy uhradí smluvní sankce vyplývající z porušení tříletého kontraktu s CDG) – jako program převzatý z kabelu a satelitu je ve stejném postavení jako Óčko. Výkonná ředitelka Publicu Renata Pešková však tvrdí, že tato televize se bude rozšiřovat do všech míst, kam bude expandovat digitální síť 3.

Je to sice hezká představa, ale televize Public může těžko vydělávat na prodeji reklamních časů tolik peněz, aby jimi zaplatila celostátní vysílání z pozemních vysílačů. Její budoucnost v multiplexu 3 tedy závisí jen na tom, jak dlouho bude její majitel, podnikatel Luděk Vinš, ochotný tuto televizi dotovat. A nebo na tom, zda pro Public získá vhodného kupce. Pro CDG to nejsou zrovna nejlepší vyhlídky: klient s řádnou licencí pro celoplošné vysílání (Z1) nechce podepsat dlouhodobou smlouvu, a ten, co tuto smlouvu podepsal (Public), zase nemá patřičnou licenci, která by ho zavazovala dosáhnout určitého pokrytí (pod hrozbou ztráty vysílací licence).

Renata Pešková 500

Podepsali jsme s CDG smlouvu na tři roky, ale jejich ceník se v loňském roce dramaticky zvýšil, říká výkonná ředitelka televize Public Renata Pešková. Oproti deklarovaným cenám z roku 2008 musela CDG kvůli využívání vysílačů Českých Radiokomunikací svoje ceníky zdvojnásobit. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Vysoudí si CDG dalšího klienta?

Ve hře jsou sice ještě další digitální televize, zejména dva celoplošné kanály podnikatele Jaroslava Berky – TV7 a RTA – jenže i těm se nechce vysílat na tak velkém území, jaké plánuje pokrýt multiplex 3. Obě televize už měly dávno zahájit vysílání, obrátily se však na Český telekomunikační úřad (ČTÚ) s žádostí, aby rozhodl jejich obchodní spor s CDG o to, zda mohou odstartovat pouze z některých vysílačů multiplexu 3 a na dalších později. Náběhový harmonogram televize TV7, který ignoruje harmonogram spouštění vysílačů multiplexu 3 podle Technického plánu přechodu, loni této televizi odsouhlasila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

CDG sice rozhodnutí Rady napadla žalobou u Městského soudu v Praze, spor však prohrála. Nyní už záleží jen na ČTÚ, jak se k této situaci postaví. Pro CDG je životně důležité, aby v průběhu letošního roku získala nějakého dalšího klienta, pokud možno dlouhodobého. Je totiž vázaná smlouvou s Českými Radiokomunikacemi, podle které musí spouštět nové vysílače přesně podle termínů v Technickém plánu přechodu. Ale co když bude multiplex 3 prázdný, nebo v něm bude vysílat třeba jen jedna televize? Musela by CDG i tak platit Radiokomunikacím za nově spouštěné vysílače? Smlouva je součástí obchodního tajemství, takže ji nemohu komentovat, říká ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamil Levinský.

Jaroslav Berka

Největší nadějí pro multiplex 3 je podnikatel Jaroslav Berka a jeho dvě celoplošné digitální televize RTA a TV7. Ani jedna však zatím nezahájila vysílání a přou se s CDG o cenu za šíření signálu a o to, zda musí od začátku vysílat v celé síti. (Foto: Štěpán Kotrba, Britské listy)

CDG nechce svoji situaci komentovat

Jak svoji nezáviděníhodnou situaci vnímá sama CDG? Výkonný ředitel této firmy Tomáš Vlček se nechce o konkrétních problémech bavit. Myslím, že není nutné rozebírat situaci takto detailně a nebylo by to ani korektní vůči našim obchodním partnerům, odpověděl na dotaz serveru DigiZone.cz. Slíbil však, že multiplex 3 bude spouštět další vysílače: Nejdůležitější je to, že síť 3 bude nadále rozvíjena důsledně v souladu s Technickým plánem přechodu (TPP). Tím je dána i odpověď na úvahy a spekulace ohledně „plánovaného“ pokrytí sítě 3, „menšího dosahu“, apod. Naše síť nemůže mít menší dosah, než ten, který vyplývá z kmitočtů, výkonů a lokalit předepsaných nám v TPP.

CDG se tak vlastně stala dobrovolným rukojmím Českých Radiokomunikací, které ji – společně s TPP – tlačí do co největšího pokrytí, zatímco televize naopak chtějí toto pokrytí menší. Z podnikatelského hlediska by bylo jistě nejlepší vyjít vstříc potenciálním klientům. CDG to podle šéfa televize Óčko Jiřího Balvína plánovala: Existovala tady nějaká, i když nepsaná, dohoda, už z doby, kdy ČTÚ přiděloval frekvence pro digitální televizní vysílání, že vzniknou dva robustní multiplexy, a potom dva multiplexy, které budou určeny pro nějakou pomezní sílu, a budou vystavěny na základě přání vysílatelů. Těmi měli být z tematických kanálů především Z1, Óčko, a dejme tomu TV Pohoda a regionální televize.

KL24

Mux 3 - pokrytí ČR po spuštění všech vysílačů

Takové pokrytí bude mít multiplex 3 ve chvíli, kdy CDG spustí všech 13 základních vysílačů od Českých Radiokomunikací. Stane se tak v listopadu 2011. (Zdroj: České Radiokomunikace, mapu kliknutím zvětšíte)

Tento plán padnul ve chvíli, kdy se CDG rozhodla využít vysílače Českých Radiokomunikací a nevědomky tak odehnala klienty z řad menších digitálních televizí. Ty velké si pro svoje digitální sítě získaly samy České Radiokomunikace a nelze vyloučit, že pokud síť 3 ukončí kvůli nedostatku klientů vysílání, získají i její kmitočty – pro svůj plánovaný pilotní multiplex DVB-T2.

Podaří se multiplexu 3 přežít se současnou obchodní politikou a plánovaným pokrytím?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).