Hlavní navigace

Na Domažlicku končí analogové vysílání. Ale ne všude

31. 8. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Úderem páteční půlnoci vypne Česká televize a Nova analogový signál z vysílače Vraní vrch na Domažlicku. Odmlčí se tak první středně velký analogový vysílač na území České republiky a na části domažlického okresu se rozprostře analogová tma. Neplatí to však pro všechny domácnosti, které dosud přijímaly nebo přijímají televizi analogově. Digitální vysílání, které lze z Vraního vrchu naladit už od loňského listopadu, je primárně určené právě těm, kteří ladili analogový signál z tohoto vysílače.

Končí jen jeden vysílač a tři programy

Neplatí tak všeobecně přijímaná a médii šířená představa, že na Domažlicku definitivně končí analogové televizní vysílání. Řada diváků totiž toto vysílání ladí z jiných vysílačů než z Vraního vrchu a pro ty se páteční půlnocí nic nezmění. Analogové vysílání z plzeňského Krašova či Krkavce, ale i z Klatov nebo České Kubice totiž pokračuje beze změny. A přímo v Domažlicích dále poběží analogové vysílání televize Prima, která zde provozuje malý městský vysílač (zachytitelný jen pro hrstku domácností ve městě a minimum diváků v okolních obcích) a v digitálním vysílání provozovaném z Vraního vrchu chybí.

Které programy ukončí analogové vysílání z Vraního vrchu
Program Vysílací kanál Výkon ERP [kW] Termín vypnutí
ČT 1 perex mini
41 38 31.8.2007
ČT 2 perex mini
12 1,41 31.8.2007
Nova perex mini
24 95 31.8.2007

Zdroj: ČRa, DXradio.cz

Co se tedy páteční půlnocí mění? Z Vraního vrchu přestanou analogově vysílat programy ČT 1, ČT 2 a Nova (viz tabulka). O analogový signál tak přijdou pouze ti diváci, kteří ladí tyto tři programy právě z Vraního vrchu. Ti se mohli už od loňského listopadu poohlížet po vhodném set-top-boxu pro příjem zemské digitální televize, který jim umožní ze stejného vysílače přijímat digitální síť A obsahují televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24, Nova a rozhlasové stanice ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo – 2 Praha/ČRo 6, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Rádio Wave, Rádio Česko, ČRo Leonardo a ČRo D-dur. Kromě toho ale naladí také jedenáct digitálně šířených televizních programů ze sousedního Bavorska.

Stanice multiplexu A
ČT 1 perex mini
ČT 2 perex mini
ČT 24 perex mini
ČT 4 perex mini
Nova perex mini
ČRo 1 Radiožurnál perex
ČRo 2 Praha perex
ČRo 3 Vltava - perex
ČRo 4 - Radio Wave perex
ČRo D-dur perex
ČRo Leonardo logo
ČRo Radio Česko perex

16 digitálních televizí, z toho pět česky

Drážďany Lobau multiplexy

Pokud se tedy televizní divák na Domažlicku, který je v dosahu digitálního signálu z Vraního vrchu, rozhodne přejít na zemský digitální příjem televize, může rázem místo tří až čtyř analogových programů přijímat až šestnáct digitálně šířených televizních stanic. Většinu z nich ale v němčině: česky vysílá jediný multiplex z Vraního vrchu, další tři jsou bavorské a šíří signál z vysílače Hoher Bogen. Nutno dodat, že zatímco český multiplex A vysílá výkonem 10 kW, výkon bavorského vysílače je desetinásobný a pokrývá mnohem větší území než Vraní vrch. Proto jej naladí i diváci, kteří mají s příjmem digitálního vysílání z Vraního vrchu problémy. To však není problém českých televizí ani Radiokomunikací, které vysílač na Vraním vrchu provozují.

Vysílač Vraní vrch totiž nepatří mezi primární vysílače velkého výkonu a funguje spíše jako opakovač a dokrývač pro území Chodska. Až Radiokomunikace ve spolupráci s Českou televizí zahájí zemské digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu z plzeňského Krašova, stane se Vraní vrch dokrývačem Krašova a oba vysílače budou šířit digitální signál ČT na stejném kanálu jako jednofrekvenční síť. Podobně na tom budou i komerční televize včetně Novy, která zatím ve všech regionech, kde ji lze naladit digitálně, využívá společnou síť s ČT. V každém dalším regionu tomu tak ale už nebude, protože ČT bude mít svůj vlastní veřejnoprávní multiplex, o který se bude dělit pouze s Českým rozhlasem. A společnou síť s Novou postupně opustí.

Digitální signál jako náhrada za analog

Analogové vysílání z Vraního vrchu se vypíná proto, že zde tak jako tak musí skončit analogová ČT 2, která vysílá na kanálu 12. Tento kanál ale používá digitální rozhlas v sousedním Bavorsku a ten má podle mezinárodní dohody z roku 1995 přednost před analogovým televizním vysíláním v České republice. Už v devadesátých letech proto státní regulační úřady rozhodly, že vzhledem k nedostatku volných analogových kmitočtů budou řešit vypnutí analogové ČT 2 přechodem na zemské digitální vysílání. Protože by si ale kvůli ČT 2 mnoho lidí nepořídilo digitální set-top-box, Česká televize začala jednat s Novou o společném postupu a vypnutí analogu „nanečisto“, aby si televize, ale také Radiokomunikace a státní správa vyzkoušely, jak takový přechod od analogového k digitálnímu vysílání probíhá v praxi.

Od televize Nova je přistoupení k takové dohodě velmi vstřícným krokem, protože jinak by analogové vysílání z Vraního vrchu vypínat nemusela. Její licence prodloužená do roku 2017 totiž obsahuje výčet analogových kmitočtů, které může využívat ještě následujících deset let a stát nemá žádné páky, jak ji donutit k jejich opuštění. Také Nova si ale potřebuje vyzkoušet, jakým způsobem by měla informovat diváky o přechodu na digitální vysílání a motivovat je ke koupi digitálních přijímačů. Proces digitalizace je totiž sice dobrovolný, ale veskrze nezvratný. Navíc Nova ze všech tří televizních programů, které šíří svůj signál z Vraního vrchu analogově, vysílá největším výkonem: 95 kW. To znamená, že vypnutí analogového signálu Novy se dotkne podstatně většího počtu diváků než vypnutí obou analogově šířených programů ČT.

BRAND24

Někteří diváci čekají na poslední chvíli

průzkumu, který si v červnu nechala na Domažlicku vypracovat televize Nova, vyplynulo, že 43 procent domácností už je vybaveno přijímači pro zemské digitální vysílání. Dohoda s ČT zněla tak, že pokud toto číslo do dne plánovaného vypnutí analogového vysílání z Vraního vrchu stoupne alespoň na 55 procent, nebude Nova dělat žádné problémy a analog skutečně vypne. Jenže ani Nova, ani ČT žádný další průzkum na Domažlicku neprovedly a podle technického ředitele Novy Iva Ferkla se k němu ani nechystají. Spoléhají až na první výstup měření DigiMonitoru, volného sdružení provozovatelů televizního vysílání a operátorů televizních služeb, který by měl být k dispozici začátkem října. Jinými slovy: analog se vypne a pak se uvidí.

Společné memorandum Novy a ČT totiž počítá i s možností obnovení analogového vysílání z Vraního vrchu, které se však týká pouze programů ČT 1 a Nova. Druhý program České televize už z Vraního vrchu analogově vysílat nebude, ať se děje, co chce. Návrat k analogovému vysílání ČT 1 a Novy by mohl nastat v případě, že by byly s digitálním příjmem těchto programů problémy a pokrytí by neodpovídalo původnímu pokrytí analogovým signálem. Podle Ferkla by mohlo připadat v úvahu i za situace, že by došlo k nějaké živelné katastrofě a televize by potřebovaly informovat všechny diváky. Na takový případ myslí i zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a ten provozovatelům ani nedává na výběr.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).