Hlavní navigace

Národní satelitní platforma: ve Francii to jde

1. 6. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Na 15. června naplánovala mediální společnost Canal+ start národní satelitní platformy TNT Sat, která bude obsahovat všechny televizní programy, volně dostupné ve francouzských pozemních digitálních multiplexech. Testování služby začne o týden dříve, ve čtvrtek 7. června. Národní satelitní platforma má zajistit přístup k pozemně šířeným digitálním televizím i tam, kde dosud nelze naladit signál DVB-T. Podobnou službu chce v České republice prosadit veřejnoprávní Česká televize.

Testovat budou diváci v pohraničí

Canal+ si vybral skupinu „zkušebních“ diváků ve francouzském pohraničí, kterým poskytne týden před ostrým startem TNT Sat satelitní přijímače a dekodéry s dekódovacími kartami k této službě. Půjde o diváky, kteří zatím nemají a v řadě případů ani nebudou mít přístup k zemským digitálním multiplexům a satelit (případně kabel nebo IPTV) je pro ně jedinou cestou, jak se dostat k takto šířeným televizím stanicím. Protože jde o diváky v příhraničních oblastech s Německem, Španělskem, Belgií, z horských oblastí v Alpách a také o obyvatele Korsiky, žijící v menších obcích nebo na samotách, kam se nevyplatí zavádět kabelové rozvody nebo optická vlákna, národní satelitní platforma je pro ně tou nejvhodnější alternativou k pozemnímu příjmu digitální televize.

Národní satelitní platforma TNT Sat využije družici Astra (na pozici 19,2 stupně východně), z níž vysílá také česká satelitní platforma CS Link (na pozici 23,5 stupně východně) a placená satelitní služba UPC Direct. Čeští diváci ale TNT Sat nenaladí, tedy alespoň ne legální cestou, protože programy budou kvůli vysílacím právům kódované (systémem Viaccess PC 3.0). Přímo ve Francii budou mít výhodu předplatitelé placené satelitní služby CanalSat, kterou rovněž provozuje Canal+, protože ti budou mít přístup k bezplatné službě TNT Sat rovnou, bez potřeby pořizovat nějaký speciální dekodér a novou dekódovací kartu. Satelitní přijímače pro TNT Sat dodá společnost Sagem a budou schopné přijímat vysílání v kompresních standardech MPEG-2 i MPEG-4, a rovněž programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Přijímač za 200 euro, karta na čtyři roky

Francie DVB-T nepokryto mapa

Satelitní komplet, tedy set-top-box pro příjem satelitního vysílání, dekodér s dekódovací kartou pro příjem TNT Sat platnou na čtyři roky a satelitní parabolu získají zájemci za téměř 200 euro (cca 5 600 korun). Během prvního testovacího týdne má firma Sagem předat asi pět tisíc přijímačů zákazníkům v pohraničních oblastech a na Korsice. Komplety si mohou lidé objednávat přes internetové stránky platformy a aktivace služby proběhne telefonicky prostřednictvím zákaznického centra. Canal+ při startu služby TNT Sat úzce spolupracuje se satelitním operátorem Astra, který na svém webu nabízí divákům interaktivní mapu Francie, na níž si mohou určit přesné souřadnice místa, kde chtějí přijímat satelitní vysílání.

Tuto navigaci přivítá zejména oněch třicet procent obyvatel Francie, kteří dosud nemohou přijímat digitální televizi pozemní cestou. Týká se to především diváků ve vnitrozemském příhraničí a na Korsice. Pozemní digitální platforma TNT je v současné době dostupná pro 63 procent populace a na 70 procentech území Francie, přičemž v době vypnutí všech analogových vysílačů, které je naplánované na listopad 2011, by pozemní cestou mělo televizi přijímat 95 procent Francouzů. Satelitní služba TNT Sat vzniká především kvůli oněm pěti procentům diváků, kteří se k DVB-T nikdy nedostanou, ale také kvůli těm, ke kterým se pozemní multiplexy rozšíří později a byli by delší dobu ochuzeni o bohatší programovou nabídku.

19 programů bez měsíčních poplatků

TNT Sat programy

Jaká je vlastně programová nabídka TNT Sat? Platforma nabízí devatenáct programů, z toho sedm národních, tedy celoplošně šířených stanic: TF1, France 2, France 3, Canal+, 5, M6 a Arte (poslední jmenovanou televizi můžou od loňského prosince naladit na set-top-box pro pozemní digitální příjem také diváci v západních Čechách, protože francouzsko-německý kulturní kanál Arte je součástí jednoho ze čtyř multiplexů provozovaných v sousedním Bavorsku, jejichž signál přesahuje hluboko do vnitrozemí České republiky) a dvanáct tematických kanálů: Direct8, W9, TMC, NT1, NRJ, LCP, France 4, BFM TV, iTele, Europe 2, Gulli a program France Ô, zatím dostupný pouze na internetu, který se objeví pouze v satelitní službě TNT Sat, ale nebude součástí žádného pozemního multiplexu TNT.

Pozemní cestou ve Francii digitálně vysílá ještě dalších jedenáct televizních stanic, ty jsou ale kódované. Používají kompresní standard MPEG-4 a jejich příjem je zpoplatněný. Jde o Canal+ (zpoplatněnou verzi), TPS Star, Paris Premiére, Canal+ Sport, Canal+ Cinema, AB1, Planéte, TF6, Canal J, LCI a Eurosport. Tyto programy jsou rovněž součástí placených satelitních platforem a objevují se i v nabídce kabelových společností a IPTV operátorů. Dalších pět až sedm pozemně šířených placených televizních stanic zahájí vysílání letos v září v rámci služby Neotion TNT France (NTF), kterou připravuje francouzský výrobce modulu MPEG-4 Neotion pro všechny digitální přijímače s CI slotem. Ani tyto programy se neobjeví mezi stanicemi šířenými v národní satelitní platformě TNT Sat.

BRAND24

Vznikne česká národní satelitní platforma?

Pavel Hanuš portrét

Podobnou službu jako TNT Sat ve Francii prosazuje v České republice veřejnoprávní Česká televize. Podle vedoucího programu digitalizace ČT Pavla Hanuše by na ni měl myslet přímo zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, který by měl provozovatelům pozemně šířených digitálních televizí ukládat povinné vysílání na satelitu, pokud pozemní cestou nepokryjí 98 procent území České republiky. Licence pro celoplošné pozemní vysílání totiž komerčním televizím ukládají pokrývat minimálně 70 procent území státu a většina provozovatelů podle Hanuše ani na větším prostoru vysílat nebude, protože se jim to nevyplatí. Pak by ale obyvatelé méně atraktivních regionů a příhraničních oblastí o tyto programy přišli a museli by si kvůli nim pořizovat placené televizní služby.

Hanuš předpokládá, že by si provozovatelé jednotlivých televizí sami platili poplatky spojené se satelitním vysíláním, především pak s pronájmem prostoru na satelitním transpordéru. To však například televize Nova odmítá a po všech provozovatelích satelitních platforem požaduje, aby tyto poplatky platili za ni. Operátoři satelitních služeb pak tyto náklady promítají do ceníku svých služeb pro koncové zákazníky, tedy diváky. Požadavek, aby si satelitní vysílání všechny televize platily samy, je základním předpokladem k tomu, aby diváci nemuseli za příjem národní satelitní platformy platit žádné měsíční poplatky, ale pouze investovali do nákupu satelitního kompletu, případně zaplatili poplatek za aktivaci dekódovací karty.

Uvítali byste národní satelitní platformu v České republice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).