Hlavní navigace

Za měsíc začíná veletrh IFA 2010 v Berlíně. DigiZone.cz bude u toho

2. 8. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Přesně za měsíc, v době od 1. do 2. září pro odborníky a od 3. do 8. září pro širokou veřejnost, se koná v německé metropoli Berlíně jubilejní padesátý ročník veletrhu spotřební elektroniky IFA. Letos se bude mluvit a prezentovat především 3D zobrazování, a to i bez brýlí. IFA prezentuje trendy a novinky ze všech oblastí spotřební elektroniky. Server DigiZone.cz na této významné akci nebude chybět a prostřednictvím prvního článku vám dává možnost nahlédnout na to, na co se mohou návštěvníci veletrhu mimo jiné těšit.

Slavit se bude ve velkém – padesátka je zkrátka padesátka

Letos máme důvod k oslavám. Jde o jubilejní padesátý ročník a zájem návštěvníků i odborné veřejnosti naznačuje, že IFA se stala důležitou událostí na globální úrovni, což umožní její další rozšiřování. IFA je nyní silnější a globálnější než kdy předtím, uvedl doslova Chief Operating Officer Messe Berlin Christian Göke. Vynikající design, snadné ovládání, inteligentní technologie a vysoce efektivní využívání vody a energií jsou hlavní rysy nových domácích spotřebičů od předních světových značek pro inovace a technologie budoucnosti ve spojení s bohatým programem zábavných akcí v letní zahradě IFA v těsné blízkosti nejstarší rozhlasového vysílače Berliner Funkturm a četných prezentací vystavovatelů. Uskuteční se tam i několik koncertů, například na velkém zahajovacím koncertu IFA 2. září vystoupí živě čtyřčlenná kapela z Indie a populární The Kooks z Anglie. 4. září pak budou hrát němečtí Scooter, kteří se svými hity okupují taneční hitparády již od roku 1994. Dále zde vystoupí hvězdy, jako jsou například Fady Maalouf, Queensberry nebo Lou Bega.

LG-LX9500 televizor

Full LED 3D televizor LG LX9500

Skutečnou lahůdkou mezi televizory by měl být nový model LX9500, který považuje jihokorejská společnost LG Electronics za svou vlajkovou loď pro rok 2010. Jde o první Full LED displej, který umožní zobrazení ve třetím rozměru. Využita je navíc speciální Slim Full-LED technologie, která dává televizoru základní hloubku neuvěřitelných dvaadvacet milimetrů. Nová řada televizorů přichází s kontrastním poměrem do 10.000.000:1. Pro trojrozměrné zobrazení je nutné využití aktivních 3D brýlí. Nabití je možné přes USB rozhraní až na dobu čtyřiceti hodin. K dispozici je také bezdrátový internet. Televizor je vybaven dvěma USB 2.0 porty a je připravena podpora DivX (HD), MP3, JPG a MPO (3D). Model LX9500 je vybaven rozhraním WLAN, bezdrátovým HDMI pracujícím na 5 GHz a službami Web-TV nebo LDNA. Model LD950 má umožnit sledování bez aktivních brýlí, tedy takových, které známe například z multiplexu IMAX a není k nim nutné napájení.

Metz Caleo 47 LED 100 Twin

Metz Werke GmbH & Co. KG

Poměrně neznámou značkou může být pro řadu uživatelů Metz. Přesto i tato německá firma má svou prodejnu v Praze, a tak by byla škoda se jí nevěnovat. Na veletrhu IFA představí společnost nový LCD televizor Caleo 47 LED 100 Twin. Ta umožní příjem signálu v plném vysokém rozlišení 1920×1080 obrazových bodů. Součástí bude pevný disk, kam bude možné uložit až pět set hodin záznamu v klasickém (SD) rozlišení. Televizor má sedmačtyřiceti­palcový displej se 100 Hz technologií a je vybaven rozhraním Common Interface Plus. Zařízení je osazeno kabelovým HDTV tunerem a je možné ho doplnit o satelitní. Co se týká konektorové výbavy, počítá se mimo jiné s třemi HDMI vstupy a též DVI-I rozhraním, které umožní propojení s počítačem, plus YUV vstupem. Zájemce však odradí pravděpodobně velmi vysoká cena, která byla stanovena na 3700 eur, tedy necelých sto tisíc korun.

Philips_BDP8000

Blu-ray přehrávač Philips BDP8000

Jednou z novinek od nizozemské společnosti Philips bude chystaný Blu-ray přehrávač Philips BDP8000, který pochopitelně umožní zhlédnutí disků ve třetím rozměru – 3D. Připravena je podpora Blu-ray i klasických CD a DVD disků. Přístup na internet bude umožněn pomocí rozhraní WLAN a aplikací, které budou součástí portálu Net TV. Nový model by měl také umožnit přehrávání video-on-demand obsahu, neboli videa na vyžádání. Přehrávač by tedy neměl mít problém ani s přístupem do online videoték vybraných operátorů. K dispozici bude též funkce BD-Live, která otvírá pomocí vašeho připojení k internetu další možnosti pro přehrávač. Jedná se o možnost stažení a následného sledování seriálů, filmů a podobně. K dispozici bude vestavěná paměť až o velikosti 2 GB pro BD-Live a výstup 7.1 zvuku. Cena by neměla být příliš vysoká. Počítá se s 350 eury, tedy přibližně devíti tisíci korunami. Pro další modely (BDP7500S2 a BDP7500B2) je připraven bezplatný upgrade firmwaru pro možnost sledování 3D obsahu.

Samsung-BD-C8900S

Samsung BD-C8900S

Jihokorejská firma Samsung očekává uvedení nového rekordéru BD-C8900S pro vysoké rozlišení s možností přehrávání 3D Blu-ray disků. Ten umožní také nahrávání ze satelitu jak v DVB-S, tak i DVB-S2. Součástí bude také pětisetigigový pevný disk. Největší výhodou je především možnost příjmu televize ve vysokém rozlišení bez použití set-top-boxu. Díky rozhraní Common Interface Plus je možné sledovat také placené HDTV kanály. Počítá se také pochopitelně s podporou tradičních CD a DVD disků a multimediálních video formátů AVCHD, DivX (HD), MKV, MP3, WMA, WMV a JPEG, stejně tak i Dolby True HD, Dolby Digital Plus a DTS-HD. Samsung dále umožní připojení k internetu a integruje do rekordéru některé své aplikace – widgety (předpověď počasí, burzovní zpravodajství apod.). Připravena je také podpora přehrávání souborů v domácí síti. Cena by se měla pohybovat v přepočtu okolo osmnácti tisíc korun (699 euro).

Samsung HT-C9959W

Samsung HT-C9959W

Další z novinek od Samsungu má být sestava domácího kina pro přehrávání 3D Blu-ray disků HT-C9959W. Zájemci se mohou těšit na ultratenký design z takzvaného kartáčového hliníku. Design je záměrně sladěn s LED televizory řady C9090 od stejného výrobce. Připravena je opět podpora Blu-ray (včetně 3D), DVD a CD disků a dalších formátů shodných s rekordérem BD-C8900S. Média bude opět možné přehrávat v domácí síti. USB rozhraní umožní přehrávání fotografií, obrázků a dalších souborů z přenosných USB disků nebo klíčenek. Problémem by neměly být ani fotoaparáty. Sestava je rovněž vybavena dokovací stanicí pro přehrávání z iPodu nebo mobilního telefonu iPhone. Sestava vyjde v přepočtu na téměř dvaapadesát tisíc korun (1999 euro). Její výkon bude 1,3 kW.

Toshiba - slečna IFA

Nové televizory Aquos od Sharpu s podporou žluté

Japonská společnost Sharp hodlá na veletrhu IFA představit novou řadu televizorů Aquos, které umožní pochopitelně zobrazení ve třetím rozměru. Produkty budou opatřeny třemi základními barvami – červená, zelená a modrá – a ty budou také doplněny o žlutou. Novinkou bude takzvaná quattronová technologie, což je právě použití ne tří, ale čtyř základních barev. Generace X-Gen panelů je založena na bázi tekutých krystalů, které také umožňují dodávat za cenu nižší energie viditelně stejný výkon. Sharp vyvinul pro tuto potřebu metodu UV2A. Sharp v tiskové zprávě uvedl, že UV2A má přinést kontrastní poměr 5000:1, což je o 60 procent více v porovnání s tradičními LCD panely. Žlutou barvu přidala japonská firma proto, aby zlepšila nejen takto podané objekty, ale například i lidskou pokožku nebo zlato. Upraven bude také počet snímků tak, aby vyhovoval 3D zobrazování.

BRAND24

IFA - slečna - promo

TechniSat představí televizor MultyVision Isio

Německá značka, která si získala oblibu díky uživatelsky přívětivé obsluze i u místních diváků, představí nový televizor MultyVision Isio, který umožní příjem televize prostřednictvím čtyř přenosových cest, tedy nejen terestricky, satelitem a kabelem, ale také díky IPTV. K dispozici bude duální HDTV tuner a dvojice rozhraní Common Interface Plus. Německý trh také uvítá s největší pravděpodobností integrovanou čtečku karet Conax, což však není příliš dobrá zpráva pro našince. V Německu umožňuje MultyVision Isio přístup k přibližně dvěma stům padesáti službám včetně archivu ARD, ZDF, Ebay nebo Amazon. K dispozici bude též on-line aktualizace nebo doplnění o již výše zmiňované widgety. Též budou podporovány aplikace na bázi HBBTV. Televizor v sobě bude mít integrovaný internetový prohlížeč opera. Pro snadnější obsluhu je možné zakoupit speciální klávesnici za přibližně sedmdesát euro (osmnáct set korun). Přístupná bude také funkce osobního rekordéru – PVR. Na výběr bude možnost integrovaného disku o velikosti 500 GB nebo 1 TB, z čehož vyplývá, že by se na něj mohlo vejít až 200 hodin záznamu v HD kvalitě. Z konektorové výbavy stojí za zmínku tři HDMI vstupy a jeden výstup. Nejmenší, tedy dvaatřicetipalcový televizor, by měl stát dva tisíce euro (přibližně padesát tisíc korun).

Při přípravě textu byly využity informace z webu inside-digital.de a ifa-berlin.com. Foto: archiv výrobců plus ifa-berlin.com.

Prijdou vám novinky z veletrhu IFA zajímavé?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).