Hlavní navigace

Neomezená data po Česku jsou zatím dost omezená. Operátoři testují své limity

20. 6. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Neomezená data nesměle smočila palec v českém rybníčku. Zatím to vypadá jako test, co zvládnou tuzemské mobilní sítě a jak budou zákazníci na novinku reagovat.

Po letech výmluv, proč to nejde, začali dva ze tří síťových operátorů svým zákazníkům nabízet „neomezená data“. V jednom případě sice jde o letní promoakci a v druhém o nabídku s mnoha háčky (zejména s rychlostí sníženou na 5 Mb/s), ale pokud jejich kroky vnímáme jako úvodní testování možností mobilních sítí a předzvěst dospělejších nabídek, můžeme z nich mít i radost.

Letní T-Mobile

I když se obě nabídky nedají úplně srovnat, z pohledu krátkodobé praktické využitelnosti a na celé čáře vítězí T-Mobile. Ve své nabídce doplňkového balíčku Neomezená data zdarma netaktizuje, jeho data skutečně nejsou omezená ani množstvím, ani rychlostí a aktivace balíčku je srozumitelná a jednoduchá.

Podle obchodních podmínek se letní akce od 20. června do 31. srpna mohou zúčastnit všichni zákazníci, „kteří využívají tarif spravidelným měsíčním vyúčtováním s mobilním hlasovým tarifem, ke kterému je přidělen datový limit či mají k tarifu aktivní jakýkoliv měsíční datový balíček“. Nabídka platí také pro zákazníky s předplacenou Twist kartou, kteří mají jeden z datových balíčků (Twist internet na měsíc 400 MB, Twist internet na měsíc 1 GB, Twist internet na měsíc 2 GB, Twist internet na měsíc 4 GB, Twist STO, Twist Internet na rok).

Podívejte se, jak se nabídka aktivuje v aplikaci Můj T-Mobile:

Neomezená data se nedají použít k čistě datovým tarifům a nemůže si je pořídit zákazník s aktivní službu StreamOn (balíček, díky kterému se data z hudebních a videoslužeb nezapočítávají do FUP) nebo Neomezený internet v mobilu na den (přídavný balíček s neomezenými daty a rychlostí 3 Mb/s na den).

„Balíček nelze čerpat v rámci služby Sdílený internet a v rámci tarifu S námi sdílený. Nabídka není určena pro Účastníky využívající výhod plynoucích ze Smlouvy významného zákazníka či z Rámcové smlouvy,“ píše také T-Mobile. 

Operátor má v podmínkách také možnost po nezbytnou dobu a v nezbytné míře omezit datové toky, aby zabránil hrozícímu přetížení sítě nebo zmírnil jeho dopady. A vyhrazuje si právo podmínky akce kdykoli změnit s tím, že případné úpravy oznámí zákazníkům měsíc předem.

T-Mobile také naznačuje, že na podzim by možná mohl přijít s nějakou další novinkou. „Na podzim se určitě něco stane, ale až na podzim,“ naznačuje zatím velmi neurčitě mluvčí operátora Martina Kemrová.

„Neomezený“ Vodafone

Červený operátor nepřišel s časově omezenou letní akcí, ale rovnou s novým tarifem Vodafone Neomezený. „Neomezená data“ nabízí vždy v balíčku s pevným připojením (může jít o fixní LTE, xDSL nebo optickou přípojku) a vždy nejméně pro dvě SIM karty. Službu si může koupit i jeden zákazník – musí si ale pořídit nejméně dvě čísla. Tarif si také můžete koupit jen s úvazkem na 24 měsíců.

Vodafone u tarifu používá MultiSIM přístup: koupit si tak v jednom balíčku můžete až šest čísel (firemní zákazníci až deset). Při dvou číslech zaplatíte za jednu SIM nejvíce (998 Kč měsíčně), při třech cena za SIM klesne na 732 Kč a při čtyřech a více na 599 Kč za měsíc.


K této částce musí zákazník v každém balíčku připočíst také 399 Kč za pevné připojení, které je nedílnou součástí tarifu. Pokud si celkovou cenu tarifu vydělíme počtem SIM, dojdeme k tomu, že jedna SIM vychází nejlevněji samozřejmě u balíčku s šesti čísly (částka za pevné připojení se rozdělí mezi nejvíce SIM):

Přepočet celkové ceny balíčku na 1 SIM
6 SIM 665,5 Kč / SIM
5 SIM 678,8 Kč / SIM
4 SIM 698,75 Kč / SIM
3 SIM 865 Kč / SIM
2 SIM 1197,5 Kč / SIM
 

Problematickým bodem je u nabídky Vodafonu zejména rychlost připojení. Ta je totiž stanovena na maximálně 5 Mb/s, což při současných rychlostech LTE sítí vypadá spíš jako výsměch. Medián rychlosti downloadu v LTE síti Vodafonu je podle dat aplikace NetMetr za poslední tři měsíce 31,58 Mb/s.

A to ještě Vodafone v podmínkách služby uvádí standardní rychlost pro svá neomezená data jen 2 Mb/s s tím, že na 5 Mb/s se dostává přídavným balíčkem s absurdním jménem „Navýšení rychlosti super“.

Vodafone omezení zdůvodňuje snahou ochránit svou síť před návalem datchtivých zákazníků: „Nechceme, aby spuštění tarifu Vodafone Neomezený mělo negativní dopad na kvalitu připojení pro naše zákazníky a díky zmíněnému nastavení můžeme lépe kontrolovat využití naší sítě,“ uvádí mluvčí operátora Marek Steiger. Omezená rychlost 5 Mb/s podle něj „bez problémů stačí i na přehrávání videa ve vysokém rozlišení. Uživatel nejrůznějších online aplikací v mobilním telefonu (hudba, video) tak omezení nepocítí.“

Kdyby si tím ale byl operátor tak jistý, patrně by informaci o omezené rychlosti před zákazníky neskrýval tak, jak to dnes dělá. V nabídce na jeho webu se o snížené rychlosti dočtete v nápovědě u pojmu „neomezený internet“ (musíte kliknout na malou ikonu „i“ u tohoto slova) nebo až v sekci Často kladené otázky v dolní části stránky. Operátor ohledně rychlostního limitu mohutně mlžil i na tiskové konferenci, kde tarify oznamoval.


Aby těch omezení nebylo málo, ruší Vodafone u neomezeného tarifu v podmínkách tzv. Záruku spokojenosti. Ta u jiných služeb operátora znamená, že zákazník může bez problémů vrátit zařízení nebo ukončit používání služby do 30 dnů, pokud s ní není spokojen.

Datové léto?

Obě nabídky tak vypadají zatím hlavně jako zátěžový test, co si všechno mohou operátoři ve svých sítích dovolit a jak budou jejich zákazníci na nabídku neomezených dat reagovat. Mohlo by také jít o reakci na postup Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který postupuje se svou analýzou mobilního trhu a chystá se ji poslat do Bruselu. Nebylo by to poprvé, co operátoři před hrozící regulací raději sami změnili ceníky – podrobněji viz ČTÚ hrozí operátorům přímou regulací. Ustoupí velká trojka tlaku?

Jasné zatím je, že zákazníci rozhodně mají o neomezená data zájem – hlavně když jsou zadarmo. T-Mobilu ráno 20. června začal pod náporem zákazníků kolabovat web i aplikace Můj T-Mobile, ve které si lidé mohou neomezený balíček aktivovat. K 8:45 si balíček aktivovalo 50 tisíc zákazníků, potvrdila Lupě Martina Kemrová.

Vodafone zase přes nešťastné omezení rychlosti naznačuje jednu z možných cest, kterou by se operátoři mohli ubírat u placených tarifů s neomezenými daty. MultiSIM přístup navíc v jeho případě dává smysl i kvůli plánované akvizici tuzemského UPC. Vodafone Neomezený má být po spojení firem dostupný i pro zákazníky kabelového operátora, potvrdili zástupci Vodafonu.

Konference WebTop100 2024 Digitální marketing

MultiSIM přístup, kdy si zákazník pořizuje služby například pro celou rodinu, je běžným modelem např. v USA. V Česku jej už nějakou dobu testuje operátor O2, který v rámci nabídky Spolu nabízí například čtyři SIM s neomezeným voláním a SMS a 3 GB dat za celkovou částku 3014 Kč.

Neomezená data každopádně přišla do Česka. Můžeme si zatím sice říkat, že tento způsob datového léta je – hlavně ze strany Vodafonu – poněkud nešťastný, ale taky můžeme doufat, že je za dveřmi o něco zajímavější datový podzim.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).