Hlavní navigace

Nový Half-Life je revolucí ve VR, v serverech HP odchází disky, kyberpunk z Prahy

27. 3. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Underground, František Kotleta
Největší free hosting na dark webu končí. Přichází DirectX 12 Ultimate. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Valve vydalo hru Half-Life: Alyx, která je kompletně napsaná pro virtuální realitu. Zdá se, že by v případně VR mohlo jít o killer app, která celou platformu prodá. Ostatně jako český Beat Saber, který nedávno překonal hranici dvou milionu prodaných kusů a je v tomto ohledu nejúspěšnějším VR titulem na světě. Nový Half-Life v hodnoceních často sbírá absolutní hodnocení, dokáže využívat specifické vlastnosti VR, a má tedy předpoklady být určitou revolucí. Ostatně náznakem může být i to, že se Valve do značky Half-Life pustilo po letech od vydání dvojky. Firma už v minulosti ukázala, že silný titul může platformu protlačit – kdysi se tak stalo v případě Steamu a na něj napojených her Half-Life 2 a Counter-Strike. Valve chce skrze Alyx podpořit své VR brýle Index. Není ale nutné vlastnit pouze je, headset musí podporovat Steam VR.

Hewlett Packard Enterprise upozorňuje, že vlivem chyby začnou v říjnu odcházet některé disky v serverechBug ve firmwaru způsobuje, že SAS SSD disky začnou kolabovat po 40 tisících hodinách chodu. K dispozici je patch. Více to rozebírá ZDNet.

Největší freehostingová služba na dark webu Daniel's Hosting (DH) je vypnutá. Může za to už druhé hacknutí za 16 měsíců, přičemž vymazána byla celá jeho databáze. DH hostoval téměř 7600 dark web portálů, píše ZDNet.

Tvůrci Second Life ukončují své práce na projektu Sansar, tedy online svět ve stylu Ready Player One určený pro virtuální realitu. Linden Lab službu prodává malé firmě Wookey Search Technologies, která má ve vývoji pokračovat. Pro Linden stále generuje Second Life dobré příjmy, Sansar byl ale propadákem. O podobné světy se snaží i Češi, konkrétně Somnium Space a Neos VR.

Vychází český kyberpunkový román Underground. Jeho autorem je František Kotleta (pravým jménem Leoš Kyša). Odehrává se v Praze 22. století, která se rozšířila už i do Kladna či Kolína a je všude posetá mrakodrapy. Jde o klasický high-tech/low-life kyberpunk s očipovanými lidmi a všemohoucími korporacemi, kde zaujmou zejména tuzemské reálie. Piráti už například nepatří k obhájcům všudypřítomných technologií, ale naopak proti nim bojují. K dispozici je i e-book.

Marvell odhalil procesor ThunderX3, který je postavený na ARMu a má 96 jader a 384 vláken. Nedávno ukázaný Ampere Altra s 80 jádry tak má v serverových ARM CPU velkého konkurenta. Využívá SMT a jádro ARM je vlastní, nikoliv Neoverse N1. Procesor detailně rozebírá AnandTech.

Microsoft přichází s DirectX 12 Ultimate. Jde o jakýsi kompletní balíček tohoto grafického API, který zahrnuje i ray tracingmesh shaders a další funkce. Zároveň dochází k dalšímu propojování PC a Xboxu, které Redmond začíná stále více vnímat jako jednu platformu. Nový DirectX má mít přímou podporu v nadcházejícím Xboxu Series X.

Microsoft a AMD na to konto ukázaly demonstrace ray tracingu na architektuře RDNA 2, konkrétně se ukazuje DXR 1.1. Video je ke zhlédnutí zde.

Nová snaha chce implementovat podporu OpenGL 3.3 a OpenCL 1.2 do všech zařízení s Windows a podporou DirectX 12Microsoft a Collabora proto vyvíjí mapovací vrstvy těchto technologií nad DirectX a Direct3D.

Výrobní proces postavený na 5 nm má oproti 7 nm až o 87 procent vyšší hustotu tranzistorů na ploše. Alespoň v případě společnosti TSMC, kde čipy vyrábí Apple a řada dalších. Jde o verzi N5P bez EUV. Na jeden milimetr čtvereční se dá vměstnat 171,3 milionu tranzistorů. Detaily přináší WikiChip.

Microsoft koupil firmu Affirmed Networks. Ta se zabývá virtuálními mobilními sítěmi a jejich správou a Redmond tyto kapacity bude integrovat do cloudu Azure. Jde o přípravu na 5G sítě, které budou stále více spoléhat na virtuální cloudovou část a také na edge. Microsoft postupně, podobně jako třeba VMware a Amazon Web Services, rozšiřuje byznys s operátory.

Japonské společnosti Sharp a NEC vytvářejí společný joint-venture podnik. Mají pracovat na vývoji 8K displejů, které jednou navážou na postupně se šířící 4K, a na jejich připojení a využívání v rámci 5G sítí. Zde se totiž zřejmě bude formovat nová konkurence z Číny. Plány v této oblasti mají Huawei a další.

Google v rámci Google Cloudu zpřístupnil betaverzi Game Servers. Jde o managed službu, díky níž je možné spouštět škálovatelné globální herní servery. Game Servers vychází z open source technologie Agones, kterou Google představil v roce 2018 společně s Ubisoftem.

Xiaomi ukončuje své snahy kolem vývoje vlastního procesoruinformuje GSM Arena. První model Surge S1 byl představen v roce 2017, na další už nedošlo. Populární výrobce smartphonů a další zařízení chce investovat spíše do čipů kolem Bluetooth a podobně.

ebf - tip - debata

Během letošního února došlo k meziročnímu propadu prodeje chytrých telefonů o 38 procent. Jde o historicky největší pokles. Důvodem je virus SARS-CoV-2. Namísto 99,2 se prodalo 61,8 milionu strojů.

Cloud Foundry se spojuje s Kubernetes. SUSE a Cloud Foundry Foundation vydávají KubeCF, open source distribuci Cloud Foundry Application Runtime, která umí běžet nad Kubernetes. Kubernetes zase vychází ve verzi 1.18.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).