Hlavní navigace

Operátoři se marně brání satelitním pirátům. Ti jsou vždy o krok napřed

13. 2. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
Nelegální příjem je pro satelitní operátory problémem, který trvá již téměř tři desetiletí. Je to vždy jako hra kočky s myší. Zatímco provideři kódovací systémy vcelku pravidelně mění nebo je nějakým způsobem upravuji, piráti jsou tu od toho, aby kódování takto chráněných programů prolamovali a přístup k němu nabízeli za úplatu na uzavřených satelitních fórech. Operátoři se bohužel brání marně, protože hackeři jsou vždy o krok napřed. Ukazuje to mimochodem i aktuální krok bulharského providera Satelitte BG, který přechází z kódování CryptoWorks na systém Conax.

Co je to sdílení karet, neboli card sharing

Čtenářům DigiZone.cz už jsem problematiku pirátského příjmu popisoval ve dvou článcích. Před několika lety jsme se zabývali především takzvanou softwarovou emulací označovanou na odborných diskusních fórech jako EMU (odtud také lidové označení „pštros“). Přesto, že do roku 2010, kdy byla touto cestou dostupná kompletní nabídka rumunské Digi TV pro všechny trhy, šlo o velice atraktivní způsob příjmu, nyní už je v podstatě OUT. To už se vlastně opakuji, protože na toto téma jsem pro vás napsal text na počátku tohoto roku, konkrétně 5. ledna. Abych ale přece jen dostal neznalého čtenáře do této problematiky, zatímco u emulace šlo o nahrazení dekódovací karty souborem o velikosti většinou několika desítek kB, u sharingu jde opět o soubor, který má však několik MB. Jeho obsah, lze-li to tak napsat, ovšem funguje na úplně jiném principu. Emulace obsahuje kódy, zatímco soubor pro sdílení obsahuje cesty k přijímačům a přístupové údaje.

Satellite BG odpojením systému CryptoWorks v podstatě nic nevyřeší

Bulharský satelitní operátor Satellite BG, který působí na orbitální pozici 23,5 stupně východně, je velice významným partnerem našeho Skylinku. V rámci takzvaného simulcryptu, neboli sdíleného kódování, mu dodává některé programy do jeho nabídky. Z poslední doby je možné jmenovat například vítaný dokumentární kanál Viasat HD, který kombinuje vysílání kanálů Viasat Nature a Viasat History ve vysokém rozlišení obrazu. Satellite BG na svých webových stránkách http://www.sa­tellite.bg/ počátkem minulého měsíce oznámila, že k datu 15. února, což už je za pouhé dva dny, odpojí kódovací systém CryptoWorks. Není snad už čtenáře DigiZone, který by nevěděl, proč se tak děje. Podpora tohoto kryptování končí na konci tohoto roku a je zapotřebí se připravit na to, že by mohlo dojít k jeho prolomení (pro klasickou emulaci). Satellite BG tak jednoduše CryptoWorks raději kompletně odpojí a bude používat bezpečnější verzi nové generace Conaxu. Pokud si ale myslíte, že s tímhle systémem je operátor před piráty v bezpečí, velice byste se mýlili. Takzvaný sharing už funguje i na Conaxu, o čemž jsem se osobně přesvědčil, když jsem procházel jedno ze zahraničních satelitních fór.

Satelitte BG - nabídka HDTV kanálů

Kompletní nabídka HD kanálů poskytovaná službou Satellite BG. Některé z nich znají i zákazníci Skylinku. (Zdroj: Satellite BG)

Informace o prolomeném Conaxu trochu vyděsila Adriana Gumuláka, který má ve společnosti SPI International na starosti komunikaci s médii a také obchod. Právě tato firma totiž spustila u bulharského operátora Satellite BG exkluzivně nabídku svých nových stanic. Zatím jde o kanály Erox HD, Fightbox HD a Filmbox Action HD. Pouze Conax je ale aktivovaný zatím u poslední zmíněné stanice a také programu Filmbox HD, který už dobře znají zákazníci Skylinku, i když v jiné verzi, než v jaké ho mají dostupný na Balkánu. Co se tedy stane, až ve středu Satellite BG odpojí kódovací systém CryptoWorks? Pro piráty de facto vůbec nic. Pouze přesedlají na novější Conax a jejich koncoví zákazníci, kteří nelegálnímu příjmu holdují, v podstatě nezaznamenají změnu žádnou. Na informační liště jim však bude například místo písmenek CW svítit pouze CO.

Filmbox Action HD screenshot

Ani nováček SPI International problémům spojeným se sdílením karet neunikl (Screenshot: autor)

Skylink věří, že Irdeto vyřeší jeho problémy. Jistý si být ale rozhodně nemůže

Satelitní operátor Skylink, který patří u čtenářů DigiZone.cz mezi nejoblíbenější, se potýká se stejným problémem jako jeho partner z Bulharska. Jeho kompletní nabídka je pro piráty otevřená taktéž prostřednictvím kódovacího systému CryptoWorks. To není pro jeho provozovatele žádná novinka, a proto již počítá s tím, že v letošním roce začne odpojovat tento systém u placené nabídky. Jak to bude s takzvanými free-to-view kanály, tedy stanicemi, které jsou sice kódované, ale dostupné v základní nabídce, to je prozatím ve hvězdách. Jak se ale ukazuje, ani nová generace kódovacího systému Irdeto, který využívá Skylink, není úplně bezpečná. Pro omezený okruh zasvěcených satelitních diváků, jež fungují jako uzavřená skupina, je známo, že lze sdílet i karty fungující v tomto systému. Jistě to nebude příjemné zjištění ani pro vedení v M7 Group (vlastník CS Linku i Skylinku). Operátor Skylink se ale přesto dle svých dřívějších vyjádření neobává toho, že se Irdeto bude sharovat, tedy sdílet.

TK Skylink 21.4.2011 - Jaromír Glisník

Jaromír Glisník v jednom z rozhovorů přiznal, že nelegálně sdílených karet jsou desítky tisíc. (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

KL24

Skylink má v rukávech trumfy v podobě možností, které mu tento kódovací systém přináší. Dočkáme se do budoucna například aktivace funkce Secure Silicon, tedy zvýšení zabezpečení díky spárování karty s přijímačem? Možností je ale pochopitelně více. V tomto směru je Irdeto poměrně variabilní, a proto si ho také Skylink vybral. I vůči krokům pirátů ale budeme moudřejší už za pár měsíců v době, kdy operátor systém CryptoWorks odpojí. Ani Jaromír Glisník si ale nemůže být před kroky satelitních pirátů jistý v kramflecích. V jeho týmu, nyní už skutečně mezinárodním, jsou odborníci v oboru, nicméně i pro tuto službu bohužel platí, že piráti mají vždy náskok, nikoliv, že kroky, které se podniknou, by (většinou) měly zabránit nelegálnímu sledování, které teprve přijde.

Sharing neboli pirátské sdílení karet: Noční můra všech satelitních operátorů

Ilustrační piráti satelitní 100
Satelitní služby (nejen) z celé Evropy se v podstatě neustále potýkají s pirátstvím. Zatímco v minulosti byla velice populární takzvaná softwarová emulace, nyní jde o takzvané sdílení. Co je to tedy onen sharing, přes který údajně desítky tisíc diváků nelegálně přijímají například programové nabídky Skylinku? A kdo vůbec se sdílením karet zápasí? Nalijme si čistého vína. Ušetřen není v podstatě nikdo, a to ani takoví giganti, jako je třeba britská Sky. Tento článek rozhodně nebude návodem „Jak na to?“, ale blíže by vás měl seznámit s danou problematikou.

Končeme s optimismem. Nebo ne?

Sky UK, Sky Italia, Sky Deutschland, Canal Digital Nordic, Canal Digitaal, Skylink, CS Link, Total TV, CanalSat France, Orange, DigitAlb a řada dalších operátorů, která vás napadne. Ti všichni podlehli náporů hackerů a jejich nabídky jsou tak na různých anonymních fórech dostupné prostřednictvím takzvaného sdílení karet. Zdálo by se, že situace je bezvýchodná až zoufalá. Přesto existují operátoři, kteří se sharingu dokázali úspěšně ubránit. I když, operátoři… Jde spíše o distribuční trasy, k nimž v podstatě neexistuje teoreticky ani prakticky vůbec přístup. Jako ideální příklad může posloužit například distribuční feed (multiplex) filmových kanálů HBO nebo AXN pro jednotlivé trhy. Jenže tyto programy, které používají pro běžného čtenáře naprosto neznámý systém PowerVu, nejsou určeny ani pro koncové zákazníky, čili pro satelitního diváka jako by vůbec neexistovaly. V současné době mě v podstatě nenapadá žádný operátor, který by se sdílením karet neválčil. Bude to vždy hon kočky s myší, jenže kdo je kočka a kdo myš?

Zajímá vás problematika nelegálního příjmu satelitní televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).