Hlavní navigace

Ostré Google Music spuštěno, stále jsme ve špatné části světa

18. 11. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Online úložiště pro 20 tisíc skladeb zdarma, Android Market doplněný o možnost nakupovat hudbu i z mobilních telefonů a tabletů (včetně partnerství s T-Mobile v USA), častá nabídka skladeb zdarma, propojení s Google+ a možnost sdílet zakoupenou hudbu s přáteli.

Google spustil Google Music, po pár měsících v uzavřené betě (psali jsme o ní zde) je Google Music něco na způsob otevřené bety (soudě podle „Beta“ co občas zapomněli odstranit, ale i podle Podmínek užívání, které stále hovoří o betě). A pro české uživatele samozřejmě stále doprovázené „We're sorry. Google Music is currently only available in the United States“ – opět se nacházíme ve špatné části světa. 

Poznámka – na https://music­.google.com je sice možné se přihlásit či vytvořit účet, přesto se 17. listopadu nijak nepodařilo dostat dál – po přihlášení se objevuje: 

We're sorry. Google Music is currently only available in the United States.

A to přitom Google mohl Music spustit pro každého, alespoň jako online úložiště pro vaší hudbu s možnosti přehrávání na čemkoliv se zamane. Stále samozřejmě platí, že pokud si na chvíli „pořídíte“ IP adresu z USA, můžete si Google Music aktivovat. A pro samotné používání ji už potřebovat nebudete. A samozřejmě, aplikace Google Music pro Android je stále na české mobilní telefony nepoříditelná (už v betě bylo nutné si stáhnout .apk a instalovat ručně).

Google Music je online úložiště zdarma až pro 20 000 skladeb (iTunes Match stojí 25 dolarů ročně a umožní uschovat 25 000 skladeb) a vše co v Music chcete mít (vlastního) tam musíte (a můžete) fyzicky nahrát (iTunes Match identifikuje „vámi vlastněnou“ hudbu a použije online verzi přímo od Apple).

Kdo bude používat Google Music? A může ohrozit Apple a iTunes? Odpověď je snadná – pokud používáte Android, je volba vcelku jasná – Google Music. Pokud používáte iPhone/iPod/iPad, je volba také jasná – Apple iTunes.Google Music hlavně poskytuje chybějící službu a hrozbou pro iTunes není. V Google Music nenajdete z hudebních gigantů jenom Warner Music Group – ale pokud si jimi vydávanou hudbu koupíte jinde (bez DRM), tak si ji samozřejmě do Google Music můžete nahrát. Z menších hudebních společností se Google podařilo získat zhruba dvě desítky, ale řada jich chybí.

Má Google Music nějakou velkou výhodu proti Apple? Ano, jednu ano – umožňuje streaming – hudbu z úložiště nemusíte (ale můžete) na mobilní telefony, tablety a počítače nahrávat a přehrávat z místní paměti nebo disku. Stejnou funkčnost má mimochodem další online úložiště hudby – od Amazonu.

Google Music pro nás není. A „beta“ nálepka zůstává

Google Music umožňuje sdílení hudby.  Než případně začnete jásat, tak je důležité vědět, že to má „ale“. Abyste mohli někomu něco nasdílet, musíte danou skladbu vlastnit – tedy koupit si ji přímo z Google Music. Sdílení hudby je samozřejmě integrováno s Google+, novou sociální sítí, kterou Google spustil v červnu. A zvláštní je, že na webu Google Music možnosti sdílení prozatím chybí – není tam dokonce ani +1 prvek – nezbývá než počkat, kdy Google Music podstoupí aktualizaci.

cif 24 - early cena - média

Google Music je samozřejmě také obchod s hudbou a umožňuje získávat i hudbu zadarmo (týden co týden se v nabídce objevují různé skladby či alba zadarmo). V USA se Google pro veřejné spuštění Google Music spojil s T-Mobile a hudbu bude možné kupovat a platit prostřednictvím účtu za telefon. A jakkoliv T-Mobile není v USA největším hráčem, jde o důležitou možnost.

Zajímavé na Google Music z pohledu obchodu je i to, že umožní komukoliv prodávat hudbu skrz Google Music Store – může jít o velmi lákavou možnost pro nezávislé umělce. Zde ale opět platí, že žijeme ve špatné části světa (správná IP adresa samozřejmě pomůže) – market.android­.com/music má klasickou odpověď : We're sorry, the document you requested is not available in your country. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).