Hlavní navigace

Pod Lupou: Magazíny o počítačových hrách

18. 12. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Na poli webových magazínů o počítačových hrách nacházejících se na českém Internetu se občas rozpoutá mezi redakcemi on-line bitva, ve které se soupeří o čtenáře. Některé dokonce přišly o život po zásahu z vlastních řad. Které servery čeká postup do dalšího levelu a kde se objeví nápis Game Over?

BonusWeb.cz

787

Ještě pár měsíců po svém vzniku nevypadal BonusWeb jako herní magazín, neboť se věnoval také hudbě a comicsu. V říjnu roku 1999 však došlo k dohodě o užší spolupráci se serverem Mobil, a v lednu 2001 společnost Mobil Media BonusWeb odkupuje již jako zavedený herní časopis. V říjnu 2001 odchází dosavadní šéfredaktor a zakladatel Zdeněk Polách do vyšších pater zmíněné společnosti, v současnosti působí na pozici šéfredaktora technického zpravodajství. Mezitím došlo ještě k integraci serveru Češtiny a založení populárního webu PlneHry.

Letos v červnu byla spuštěna placená verze BonusWeb Profi (500 korun/rok) a BonusWeb Profi+ (1.000 korun/rok). Výhodou placené verze je přístup k exkluzivním textům (první dojmy z her, materiály z herních veletrhů apod.) nebo přednostní odbavení při stahování. Placeného obsahu je v magazínu asi deset procent: hodně dělají návody, které nejsou zdarma již dva týdny po uveřejnění. V současné době je platících čtenářů zhruba 700. K některým článkům, jejichž obsah není dostupný zdarma, se dostanete i po zaplacení jednorázového poplatku pět korun; platba probíhá pomocí systému I Like Q.

BonusWeb se snaží pokrývat všechny oblasti elektronické zábavy (PC Hry, konzole, články o hardwaru apod.), což se bohužel odráží na nepřehledné navigaci, která může mnoho prvonávštěvníků odradit. Mezi uznávané autory textů patří kupříkladu Ondřej Zach (mimo jiné se podílel i na vývoji několika českých her) nebo Ondřej Malý (působí i jako odborný poradce pro vývoj her u Illusion Softworks). Pověsti BonusWebu však uškodila kauza z letošního dubna, kdy jeho tvůrci okopírovali z konkurenčního herního magazínu informace ze záměrně smyšleného článku.

Tiscali Games

788

O tom, že méně může být někdy více, se přesvědčíte na titulní stránce herního magazínu patřícího pod křídla portálu Tiscali. Její dle mého názoru výborně vyřešená struktura nabízí odkazy jen na několik málo hlavních článků a ve zbytku najdete podrobněji rozepsané aktuality o nových hrách. K přehlednosti přispívá i orientace magazínu především na kategorii PC her.

Další výhodou Tiscali Games je jeden z největších archívu herních obrázků nebo velmi obsáhlý kalendář s přehledem vydání všech titulů. Podle vyjádření šéfredaktora magazínu Jana Doskočila (Jaydee), se spoustou prvků – jako se systémem pro uspořádání novinek, downloadu (například konvertování trailerů do štíhlého DivX formátu) nebo jinými méně viditelnými principy – přišlo Tiscali jako první.

Tým tvůrců Tiscali Games je již více než tři roky stabilní a někteří autoři (Dreb, Musli, Frix, Leon atd.) také přispívají do papírových herních časopisů jako Score, Level nebo GameStar. Jako zdroj informací, kromě obvyklých pramenů v podobě tiskových zpráv, zahraničních herních magazínů nebo specializovaných serverů pro herní publicisty (GamesPress.com), fungují i partnerské Tiscali Games portály v Evropě.

Doupě.cz

789

Důvodem vzniku Doupěte byla snaha společnosti Computer Press pokrýt oblast, které se v té době (léto 1999) žádný internetový magazín profesionálně nevěnoval. Rukopis vydavatele je znát i na grafické podobě, na které budou mít nejméně problémů s orientací čtenáři Mobilmanie. Také na Doupěti si cení skutečnosti, že skalní jádro autorů je již více než dva roky neměnné, což zajišťuje vítanou kontinuitu ve tvorbě článků.

Jako příklad snahy o odlišení od ostatních herních magazínů lze považovat nedávno uveřejněné rozhovory se zástupci zahraničních internetových magazínů. Autoři Doupěte se celkem výrazně věnují sekci herních konzolí, o které šéfredaktor Jan Kuneš dokonce prohlásil, že co do kvality recenzí se jí konzolové rubriky jiných internetových magazínů nemohou rovnat.

Gamez.cz

Prakticky jen pár měsíců po založení magazínu začala spolupráce jeho tvůrců s portálem Centrum (Gamez je přístupný i na adrese gamez.centrum.cz). Po nedávnem redesignu se objevilo i několik dalších novinek, které odlišují magazín od ostatních herních webzinů. Možnost hodnotit články, hlasovat v anketách a především šanci přispívat do diskusních fór mají pouze registrovaní návštěvníci. Registrace je zdarma a podle šéfredaktora Petera Urama se nejedná o krok k placenému obsahu, ale důvodem je kromě zkvalitnění obsahu diskusních fór také příprava na budoucí e-byznys projekty.

GameZone

GameZone není klasický herní magazín, ale spíše web zaměřený na on-line hry. Typickým čtenářem je hráč hrající konkrétní hru, který se zde zajímá o věci kolem „své“ hry a komunity ostatních hráčů. Náplní GameZone je také pořádání turnajů v on-line hrách. Bude zajímavé sledovat, jak se změní obsah magazínu poté, co by na něj měli dorazit čtenáři čerstvě zaniklého herního magazínu GamePort. Dosud je podle šéfredaktorky GameZone Felie situace taková, že obecná novinka z herního světa má až dvacetkrát nižší čtenost než novinka z her provozovaných na GameZone.

GamePlanet

Neziskový projekt vzniknuvši z nadšení několika hráčů částečně jako protest proti údajně neobjektivním kritikám her uveřejňovaných v zavedených herních magazínech.

GamesWEB.cz

Česká odnož populárního slovenského magazínu o počítačových hrách.

Zmínku v tomto článku si zaslouží i magazín Hrej, který však v nejbližších dnech čeká virtuální smrt z důvodu změny profilace serveru Novinky.cz, pod nějž spadá, a především neméně kvalitní GamePort, jenž svůj epitaf již napsal z důvodu restrukturalizace portálu Quick.

Názor insidera


O vedoucí postavení mezi internetovými herními magazíny se perou BonusWeb pod vedením Zdeňka Polácha a Tiscali Games řízený Janem Doskočilem. Dle mého názoru má BonusWeb navrch v šíři zpravodajství i počtu článků, i když je nutno dodat, že má k dispozici redakční tým, široký okruh přispěvovatelů, a tomu odpovídající rozpočet z kapsy mateřské společnosti Mafra. Nejnavštěvovanější server také navštěvuje nejvíce podivínů, tvořících poněkud pokřivený obraz počítačového hráče v očích běžné veřejnosti, jak o tom svědčí mimo jiné nově založená rubrika Vox Populi s výběrem toho „nejlepšího“ z diskuzí.

Často komentovaným krokem nejen ze strany hráčů byla a je placená služba BonusWeb Profi, která mimo jiné nabízí rychlejší downloady, exkluzivní preview a přístup do archívu návodů. Podle mě právě exkluzivní články stojí za těch pár stovek předplatného.

To samozřejmě neznamená, že by ostatní servery nenabízely exkluzivní materiál, ba naopak. Snaha ukázat, že to jde i bez předplatného, nám přinesla takové lahůdky jako rozhovor s Brianem Clairem nebo Rupertem Lomanem na Doupě.cz, odhalení dalších plánů Petra Vochozky na Tiscali Games nebo online chaty s českými osobnostmi herního světa na Gamez.cz. Velká část hráčů si pro rychlý a ničím neomezený download oblíbila server Tiscali Games, využívající výhod jednoho z největších poskytovatelů internetového připojení v České republice.

Pokud bych byl nucen vybrat si pouze jediný český zdroj herních informací, pak bych asi sáhnul po BonusWeb Profi, ale opravdu by mě mrzelo, že tak přicházím o množství odlišných názorů, podobně jako od nového roku přijdeme o menší, ale zajímavé servery Hrej a GamePort. Věřím, že v budoucnu budu mít na výběr z ještě většího množství kvalitních, a přece odlišných titulů, než mám dnes!

Jiří Rýdl
ALTAR Interactive

V příštím díle se můžete těšit na srovnání internetových magazínů pro děti.

BRAND24

Věřím, že na žádný důležitý web nezapomenu, ale přesto budu za vaše tipy zaslané na můj mail vděčný. Na stejnou emailovou adresu prosím posílejte i náměty na další témata.

Název magazínu Vydavatel Datum založení Doba realizace webu (měsíce) Hosting Autoři (interní/externí) Návštěvnost
BonusWeb.cz Mobil Media 10/98 n/a IOL 3/30 16.873*
Doupě.cz Computer Press 08/99 2 týdny KPNQuest 1/15 9.000
GamePlanet.cz NETservis 07/01 3 GTS 6/? 1.200
GamesWEB.cz R. Zittnan 01/01 6 Zoner 20 1.200
Gamez.cz NetCentrum 04/01 1 Aliatel 1/25 2.000
GameZone Český Telecom 10/00 7 IOL 30 12.800
Tiscali Games Tiscali 02/00 4–6 Tiscali 1/15–20 10.000

* počet unikátních návštěvníku za den (zdroj: iAudit, listopad 2002)
** počet unikátních IP adres za den (zdroj: vyjádření provozovatele)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).