Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: První komerční mobilní síť aneb Telekomunikační revoluce

10. 12. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Lupa.cz
První mobilní telefony v Československu vážily přes 4 kg a byly luxusním zbožím pro bohaté. Jak u nás vlastně mobilní sítě začínaly?

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

Říkalo se jim kufříkové telefony a jen málokdo si je v Československu mohl dovolit. Stály totiž kolem 60 tisíc korun, což v 90. letech 20. století znamenalo asi 16 průměrných měsíčních platů. Za zprovoznění se platilo dalších 30 tisíc a k tomu paušál a poplatky za odchozí i příchozí hovory.

První mobilní telefony v tuzemsku volaly na čísla s předvolbou 0601 v první komerční mobilní síti, kterou 12. září 1991 zprovoznila česko-americká firma Eurotel. Fungovala na analogovém standardu NMT, protože pásmo pro digitální GSM ještě nebylo volné. 

Eurotel dostal exkluzivní licenci na 20 let a záhy ukázal, že soukromý kapitalistický monopol trhu neprospívá velmi podobně, jako jej předtím v telekomunikacích dusil monopol státní.

Start první veřejné mobilní sítě v Československu na standardu NMT i následný nástup už digitálního GSM je tématem dalšího dílu podcastového seriálu Příběhy z historie českého internetu. Všechny díly najdete na stránce HistorieInternetu.cz.

Průvodcem po telekomunikačním světě 90. let nám je člověk, který start mobilních sítí zažil z první ruky – tehdejší telekomunikační technik Eurotelu a dnešní zaměstnanec CETINu Petr Gazda.


Autor: Petr Gazda, archiv

Petr Gazda s NMT telefonem Nokia 620 na snímku z roku 1993


Autor: CETIN

Petr Gazda – současnost


Podcast Příběhy z historie českého internetu si můžete poslechnout také na všech hlavních platformách: Apple Podcasts, Spotify, PodBean, Google Podcasts, Audiolibrix nebo Lecton. 

MMF24

Všechny díly si můžete pustit také na webu HistorieInternetu.cz.

Předchozí díly seriálu: 

 

PARTNER PODCASTU

Internet lidi spojuje i rozděluje. Snadno se během pár vteřin spojíte se známým na druhém konci zeměkoule a leckdy o něm víte více, než o lidech ve vaší blízkosti. Ne vždy tomu tak bylo.

Postřehy k historickým mezníkům přispěje i partner tohoto seriálu, společnost INTERNET CZ známá pod značkou FORPSI, která může být i Vaším partnerem pro digitální budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).