Hlavní navigace

Primou Zoom novinky v pozemní digitální televizi nekončí

12. 1. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Ačkoliv to může vypadat, že po spuštění Primy Zoom už se v zemském digitálním vysílání nic dít nebude, opak je pravdou. DVB-T zažívá doslova renesanci.

TV Pětka a Metropol změní majitele

Zájem o koupi televizí Pětka a Metropol, které patří do jednoho mediálního podniku donedávna financovaného podnikatelem Lubošem Měkotou, potvrdil majitel televize Barrandov Jaromír Soukup. Jeho vydavatelství Empresa Media dnes vydalo oficiální tiskovou zprávu, v němž potvrdilo pokročilá jednání o převzetí společnosti Metropol Production, mateřské firmy Metropol TV, která je držitelem vysílacích licencí obou televizních stanic.

 „V současné době proto Empresa Media, a.s., provádí due diligence a zároveň vysílá do vedení společnosti Metropol Production a.s. svého zástupce, který bude odpovídat za provedení detailní analýzy aktuální kondice firmy a současně se bude konzultačně podílet na řízení společnosti do doby ukončení due diligence,” uvedla Empresa Media. Již začátkem ledna došlo k výmazu generálního ředitele Pětky a Metropole Marka Vítka ze statutárních orgánů společnosti Metropol Production.

Pětka je chápána především jako televize "plná české zábavy".
Autor: TV Pětka

Pětka je chápána především jako televize „plná české zábavy“.

Jan Potůček: Chci koupit Pětku a TV Metropol, potvrdil majitel Barrandova Jaromír Soukup

Jan Potůček: Marek Vítek, Jiří Němeček ani Pavel Attel už nefigurují ve firmě, co provozuje Pětku

Prima Zoom odstartuje 1. února

Prima Zoom není originálním kanálem, tedy v tom smyslu, že by nabízel něco, co jsme ještě neměli možnost nikdy vidět. Originální je ale právě tím, že svým programováním vyčnívá nad ostatní stanice. Prima Group se záměrně vyhýbá označení dokumentární kanál, ale jak již bylo několikrát řečeno, má jít o stanici pro diváky, kteří chtějí vědět víc. Co se týká obsahu, nabídne dokumenty například od Discovery Channelu, National Geographicu nebo BBC.

Discovery Channel je kanál, který má nějakým způsobem postavené programové schéma a má ho postavené podobně jako my. Co se týká National Geographic, BBC, ITV, ZDF atd., tak to jsou distributoři, od kterých kontent nakupujeme, přiblížil programový ředitel Primy Petr Vladyka. Při vzniku stanice pochopitelně Prima vycházela i z takzvaného korporátního know-how svého polovičního vlastníka, kterým je švédská společnost MTG. Ta například provozuje i placené dokumentární stanice Viasat dobře známé i divákům v Česku a na Slovensku.

Touto pozvánkou na sebe upozorňovala Prima Zoom ještě v době, kdy nebyly známy podrobnosti o jejím vysílání. Její programové schéma nakonec očekávání diváků splnilo.

Lukáš Polák: Prima Zoom: „Neplacené Discovery“, nebo unikát, který nemá v Česku obdoby?

Jan Potůček: FOTOGALERIE: Ukázky z dokumentárních cyklů, které se objeví na Primě Zoom

Jan Potůček, Lukáš Polák: Prima Zoom zahájí vysílání 1. února ve 20:00. Sledovali jsme živě tiskovou konferenci

Digitální rozhlas dorazil na Plzeňsko

Digitální rozhlasové vysílání lze od pátku naladit i na Plzeňsku, vysílání ve standardu DAB+ zde v dopoledních hodinách spustila plzeňská společnost RTIcz. Jde teprve o druhého operátora digitálních rozhlasových sítí v České republice, který reálně provozuje svoje sítě. Jedinou takovou firmou dosud byla příbramská společnost Teleko, která si nadále drží největší pokrytí (včetně Prahy). RTIcz se zatím omezuje na vysílání pro Plzeň a blízké okolí na kanálu LM.

“Společnost RTI cz s.r.o. zahájila jako první na západe Čech 11.1. 2013 v 11:01 hodin pravidelné digitální rozhlasové vysílání na území Plzeňského kraje v L-bandu na vysílacím kanálu LM. Podle teoretického výpočtu zasahuje vysílač 246 000 obyvatel. V současné době mohou posluchači naladit Rádio Proglas, které vysílá v systému DAB+. Programová nabídka se bude v nejbližší době rozšiřovat,” uvedla firma v oficiální tiskové zprávě.


Zdroj: RTIcz

Předpokládané pokrytí signálem digitálního rozhlasu v Plzni.

Jan Potůček: Plzeňsko se dočkalo digitálního rozhlasu, odstartoval multiplex společnosti RTIcz

Stručně

Satelitní operátor Eutelsat Communications začal prostřednictvím pozice 10 stupňů východně (družice Eutelsat 10A) šířit první demo kanál pro Evropu, který má rozlišení 4K označované také jako Ultra HD. Tato kvalita obrazu přinese čtyřikrát vyšší rozlišení než má Full HD vysílání.

Lukáš Polák: Na satelitu začne vysílat první evropský demo kanál v rozlišení 4K

Deset různých názvů, které evokují označení nových tematických stanic, si nechala tento týden u Úřadu průmyslového vlastnictví registrovat společnost CET 21, která provozuje televizi Nova.

Jan Potůček: Nova si registruje názvy dalších kanálů. I Pařízkovu Telku, Bon Bon TV či Mozaiku

Odlišné zpravodajství od stávajících stanic chce na Slovensku nabídnout třetí kanál televize Joj, který by měl odstartovat v březnu. V rozhovoru pro server Aktuálne.sk to uvedl její generální ředitel František Borovský.

Lukáš Polák: Třetí stanice TV Joj slibuje odlišné zpravodajství. Změní se i druhý kanál Plus

TV Joj o sobě dává v poslední době hodně vědět.
Autor: TV Joj

TV Joj o sobě dává v poslední době hodně vědět. Daří se jí ve sledovanosti a brzo spustí i svůj třetí program.

Majitelé chytrých televizorů značky Samsung se patrně ani letos nedočkají widgetu pro službu iVysílání, která obsahuje archiv pořadů České televize. Podle serveru Lupa.cz totiž Samsung vývoj této aplikace pozastavil.

Jan Potůček: Samsung pozastavil vývoj aplikace iVysílání České televize pro svoje Smart TV

Televize Nova oznámila termín, do kterého bude probíhat souběh jejího seriálového a filmového kanálu Nova Cinema na původním a novém kmitočtu prostřednictvím družice Astra 3B. Paralelní vysílání potrvá do neděle 20. ledna.

Lukáš Polák: Nova Cinema mění frekvenci na satelitu Astra. Diváci si ji musí do 20. ledna přeladit

BRAND24

Převod licence českého vysílání rozhlasové stanice BBC na mediální dům Lagardere Active ČR, nemusí proběhnout úplně hladce. Dosavadní partner BBC, veřejnoprávní Český rozhlas, si vyžádal u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) možnost nahlížet do spisu k žádosti BBC o převod licence.

Jan Potůček: Český rozhlas chce nahlížet do spisu k žádosti BBC o převodu licence na Lagardere

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

  • Oznámení majitele TV Barrandov, že se zajímá o Pětku a TV Metropol
    18 %
  • Odhalení podrobností a termín startu Primy Zoom
    72 %
  • Spuštění digitálního rozhlasu na Plzeňsku
    4 %
  • Jiná
    3 %
  • Nevím
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).