Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (7.): Placené digitální televizní vysílání

25. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 29
Každá domácnost platí za příjem televize minimálně 120 korun měsíčně. Koncesionářský poplatek České televizi v budoucnu ale možná nezůstane jediným, který budeme za vysílání platit. Digitalizace umožňuje vysílat 24 a víc programů místo současných čtyř. Nezaručuje však, že se všechny komerční televize uživí jen z reklamy.

Více zájemců o stejný balík peněz

Komerční televizní vysílání, které dnes naladíte na obyčejnou anténu, je bezplatné. Abyste se mohli dívat na Novu nebo na Primu, nemusíte stanicím zaplatit ani korunu. Na živobytí jim bohatě stačí příjem z televizní reklamy. Jen za loňský rok do ní firmy investovaly 8,6 miliardy korun. Většinu z těchto peněz si mezi sebe rozdělily právě Nova s Primou, zhruba miliardu získala Česká televize (ČT). Ta ale už letos vysílá reklamy jen polovinu a s 1. lednem 2008 o ni má přijít úplně.

Digitalizace televizního vysílání je spojená s rozšířením počtu programů. Místo dvou komerčních stanic si jich v budoucnu naladíme třeba dvacet. Obě instituce zodpovědné za správu tuzemského vysílacího prostoru, Český telekomunikační úřad a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, zatím počítají s tím, že i všechny nové stanice budou divákům dostupné bezplatně. Alespoň v první fázi přechodu na digitální vysílání, ve které dojde k postupnému vypnutí současné televize. První fáze digitalizace má skončit 10. října 2010 vypnutím posledního analogového vysílače.

DIGI slovník: Common Interface

ABC

Common Interface je univerzálním rozhraním pro nejrůznější doplňky, které může set-top-box mít. Obdélníková zdířka umožňuje divákům rozšířit jejich digitální přijímač o nové funkce. Běžnými obyvateli tohoto rozhraní jsou přístupové moduly, do kterých si uživatelé zastrčí svoji kartu pro placený příjem. V české digitalizaci zatím nic takového není potřeba. Na satelitu jsou ale všechny divácky atraktivnější programy kódované a bez přístupné karty se na ně nepodíváte.

Pokud chcete například sledovat Českou televizi, Novu a Primu přes satelit, potřebujete dekódovací modul pro systém CryptoWorks. Modul zasunete do svého set-top-boxu a vložíte do něj kartu od satelitního provozovatele CS Link. Šifrovacích systémů je celá řada, ale pokud máte Common Interface, budete připraveni na všechny.

Univerzální rozhraní dovoluje kromě placeného příjmu i další věci. Zatím se digitálně vysílá ve standardu MPEG-2, který umí rozluštit všechny set-top-boxy. Občas se ale i v Česku objevují úvahy o využití komprese MPEG-4. Na tu nejsou digitální přijímače v drtivé většině připravené. Pokud ale máte výrobek s Common Interface, snadno ho o podporu MPEG-4 rozšíříte. Stačí dokoupit si vhodný doplňkový modul.

Set-top-boxy se zdířkami univerzálního rozhraní mají pro Common Interface i zvláštní sekci ve svém menu. Prostřednictvím uživatelské nabídky tak můžete snadno ovládat všechny nové funkce.

Nabídka bezplatných digitálních programů má svoje historické opodstatnění. Ve Spojeném království a ve Španělsku se před několika lety rozhodli nabízet část programů za poplatek. Oba pokusy skončily krachem a tyto země musely začít budovat důvěru v digitalizaci u svých občanů nanovo, bezplatně.

Kolik televizních stanic uživí reklamní trh v České republice, to je zatím otázka. I další roky si budou největší díly z koláče inzertních příjmů ukrajovat právě Nova a Prima. Nové programy se měly zkusit poprat o miliardu korun, která příští rok zmizí z ČT. Kvůli průtahům ve schvalování zákonů, licenčním řízení a pozdějším soudním sporům je ale téměř jisté, že žádná nová stanice nezačne vysílat dřív, než reklama ČT opustí. Peníze si mezitím stihnou přerozdělit Prima s Novou, protože firmy za televizní reklamu zkrátka utrácet chtějí. Až se digitálním programům podaří odstartovat, budou mít daleko těžší pozici.

Svět digi TV

Placené vysílání jako varianta

Několika dalším stanicím se podaří prorazit i v českém digitálním vysílání. Otevření vysílacího prostoru přeje tematizaci programové nabídky. Hudební stanice, programy pro ženy, pro děti nebo pro příznivce zpráv, to byla dřív výsada pouze kabelu nebo satelitu. Díky digitalizaci se tyto programy dostanou i do zemského vysílání. Bude ale potřeba, aby se uživily.

ebf - partner 1

Možná vyjde najevo, že máme víc místa, než kolik programů dokáže inzerce financovat. Pak nastane vhodný čas začít uvažovat o dalších programech, které by byly dostupné jen za poplatek. Na jejich příjem budeme ale potřebovat kartu, která by zpoplatněný signál dokázala rozluštit. Ne každý set-top-box na ni má místo. Pokud chcete být na možnost placeného vysílání připraveni už dnes, ptejte se prodejců na Common Interface (viz DIGI slovník).

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vyšel v úterý 22. května 2007 (číslo 22/2007).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).