Hlavní navigace

Rozdílné sazby DPH na tištěné a elektronické knihy je nutné sjednotit

14. 1. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Odchod jednoho z největších tuzemských prodejců e-knih do Lucemburska opět připomněl, jak nesmyslné je vyšší zdanění elektronických knih a časopisů. Tlak na změnu sílí.

Když jeden z největších českých distributorů elektronických knih Palmknihy.cz před měsícem oznámil, že začíná prodávat e-knihy přes nově založenou firmu Palmbooks se sídlem v Lucembursku, dalo se jen stěží odhadovat, jaký bude mít tento krok vliv na tuzemský trh s elektronickými knihami.

Důvodem přesunu bylo jednak to, že knihkupectví připravuje expanzi do ciziny. „Nakoupili jsme velmi slušné portfolio cizojazyčných knih, protože připravujeme expanzi do zahraničí. Vzhledem k funkčnosti našeho státu, neustálým změnám pravidel a renomé jsme hledali zemi, která by zajistila stabilní zázemí,“ nastiňuje plány šéf Palmknih Jiří Vlček.

Podstatnější je ale druhý důvod: zatímco v Česku se platí z e-knih daň z přidané hodnoty ve výši 21 %, v Lucembursku je DPH na knihy jen 3 %.

Chceme stejné podmínky jako Amazon či Apple

Zástupci Palmknih svůj krok vysvětlovali tím, že se jen snaží dosáhnout stejných podmínek, za kterých v Česku prodávají e-knihy nadnárodní firmy.

„V okamžiku, kdy se pohybujeme na trhu, kde působí Amazon, Apple či Google, tak jsme potřebovali srovnat podmínky s těmito subjekty. Na výběr jsme proto měli Lucembursko a částečně také Francii, rozhodli jsme se pro Lucembursko,“ uvedl Vlček.

Právě Francie a Lucembursko ale tím, že umožňují prodávat elektronické knihy ve snížené sazbě DPH 5,5 %, resp. 3 %, porušují platnou evropskou legislativu. Ta totiž dovoluje členským státům zařadit do snížené sazby DPH pouze vybrané zboží a služby. Na evropském seznamu pro sníženou sazbu přitom figurují pouze papírové, nikoliv elektronické knihy.

Porušení evropských pravidel

Loni došla Evropské komisi trpělivost a dala Francii a Lucembursko kvůli porušování pravidel k soudu. „Nedodržení platných právních předpisů vede k vážnému narušování hospodářské soutěže a poškozuje obchodníky z jiných států Evropské unie,“ uvedli loni v únoru na adresu Francie a Lucemburska zástupci Komise.

Nezdá se však, že by francouzským či lucemburským politikům nedala kritika ze strany Evropské komise spát. Fracouzští poslanci v listopadu odsouhlasili novelu, podle které se snížená sazba DPH u e-knih bude vztahovat pouze na knihy bez tvrdého DRM. Nakonec zasáhla až francouzská vláda, která normu namířenou především proti velkým hráčům typu Amazon či Apple smetla ze stolu s tím, že by se takový krok jistě nezamlouval Evropské komisi.

Amazon, stejně jako Apple, opravdu v Evropě e-knihy prodává prostřednictvím svých lucemburských poboček. Byť tím firmy neporušují žádné zákony, nakladatelům a prodejcům se to nelíbí.

„Z Lucemburska prodávají i největší hráči na trhu e-knih. V ostatních evropských zemích, především ve Velké Británii a Německu, je to nakladateli, obchodníky i politiky vnímáno jako skandální nekalá daňová konkurence,“ potvrzuje Hana Žáková ze společnosti Alza.cz

Naproti tomu zmiňovaný Google, který českým zákazníkům otevřel svůj virtuální obchod s e-knihami loni v létě, prodává přes svoji irskou dceřinku. V Irsku je přitom na elektronické knihy uvalena ještě vyšší DPH než v Česku, a to ve výši 23 %.

Ani měsíc poté, co Palmknihy zčaly prodávat v Česku e-knihy oklikou přes Lucembursko, se nezdá, že by tento krok nějak ovlivnil tuzemský trh elektronických knih. Od počátku totiž bylo jasné, že zahýbat s ním by mohlo pouze promítnutí nižšího DPH do ceny pro koncové zákazníky. Vlček sice slíbil, že se přesun do Lucemburska na zlevnění projeví, ve skutečnosti ale k plošnému pohybu cen směrem dolů nedošlo.

„Nemůžeme plošně zlevnit vše, protože to neumožňují smlouvy nakladatelů s držiteli práv. Ve smlouvách je skoro vždy doložka, která upravuje poměr koncové ceny elektronické knihy k té papírové. Nicméně v této oblasti se změny dají čekat,“ vysvětluje Vlček.

Tlak na sjednocení sazby pro tisk a digitál sílí

Změny se dají čekat i v evropské legislativě. Loni v březnu uspořádali zástupci Komise setkání daňových expertů, nakladatelů a vydavatelů, aby s nimi prodiskutovali problematiku DPH u e-knih a časopisů a novin v elektronické podobě. Účastníci se shodli, že vydavatelský průmysl nemůže přežít, aniž by došlo k sjednocení sazeb DPH u tištěných a digitálních verzí na nejnižší úroveň.

Dá se předpokládat, že ke sjednocení sazeb nakonec opravdu dojde. Elektronické knihy se ale ve snížené sazbě DPH neobjeví dříve než v roce 2015. Navrhovaná legislativa mimo jiné počítá s tím, že prodejci e-knih by napříště nevypočítávali DPH podle toho, v jaké zemi mají sídlo, ale podle toho, odkud pochází zákazník, který si knihu kupuje.

Každý členský stát si totiž může určit vlastní výši standardní a snížené sazby DPH (Sazby DPH v jednotlivých státech EU, PDF, 320 KB). Navázání DPH na bydliště zákazníka je důležité zejména pro státy, které si už dříve vyjednaly výjimky pro tištěné knihy. Například v Irsku či ve Velké Británii jsou tištěné knihy od DPH úplně osvobozeny.

Rozdílné sazby pro tištěné a elektronické knihy jsou nesmysl 

Sjednocení sazeb by uvítali i tuzemští prodejci knih. Pokud by k němu nedošlo, začali by někteří z nich zvažovat podobný směr, jakým se v prosinci vydaly Palmknihy.

„Rozdílné sazby DPH na tištěné knihy a e-knihy, jak to stanovuje směrnice EU, pokládáme za nesmysl. Doufáme, že se výše DPH v nejbližší době na obě komodity sjednotí tak, aby Alza.cz a další prodejci e-contentu nemuseli z konkurenčních důvodů postupovat obdobným způsobem,“ říká například Hana Žáková z Alza.cz.

Zatím však pro všechny oslovené prodejce není přesun do Lucemburska či Francie na pořadu dne. „O podobném kroku prozatím neuvažujeme,“ potvrzuje Michal Meško spolumajitel internetového knihkupectví Martinus.cz.

Z principu by své aktivity do zahraničí nepřesouval ani spolumajitel a jednatel společnosti eReading Martin Lipert, který věří, že by české firmy měly odvádět daně v Česku.

„Žiji v České republice, využívám policii či hasiče, jsem rád za veřejné osvětlení. eReading.cz i Albatros Media jsou české firmy a já osobně jsem moc rád, že se nám zde daří. Námi zaplacené daně se pak vrací všem lidem například formou financování tuzemských knihoven,“ uvedl Lipert a zároveň dodal, že o vyvedení daňové povinnosti do zahraničí v eReadingu nikdo neuvažoval. Zároveň si na adresu Palmknih neodpustil kritiku.

„Využití nedokonalostí v zákonech ve svůj prospěch je pak vždy na morálce jednotlivých subjektů. V devadesátých letech nedokonalosti zákonů, byť velmi okatě, využil např. Viktor Kožený, dnes toho využívají velké nadnárodní společnosti a (pravděpodobně i) Palmknihy.“

UX DAy - tip 2

Podle Liperta je z dlouhodobého hlediska problematický jakýkoliv trh, na kterém mají dvě stejné firmy odlišná pravidla hry.

Zdá se, že jediným možným a správným řešením je harmonizace sazby DPH, respektive zařazení elektronických knih, časopisů a novin do seznamu zboží/služeb, na které mohou členské státy stejně jako na tištěné knihy, čaopisy a noviny uvalit sníženou DPH. Podle všeho by tuto možnost většina států EU využila, byť i u tištěných knih tři země z evropské osmadvacítky, konkrétně Dánsko, Bulharsko a Litva, uplatňují vyšší sazbu DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).