Hlavní navigace

Sedm otázek před nákupem set-top-boxu

3. 4. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Databáze set-top-boxů na DigiZone.cz obsahuje více než stovku modelů a jmen. Nezoufejte, když se mezi nimi na první pohled cítíte jako v pralese a nevíte kudy kam. Připravili jsme pro vás sedm základních otázek a odpovědí, podle kterých si snadno a rychle vyberete přístroj blízký vašim potřebám i peněžence.

Otázka první: Kde se chcete na digitální vysílání dívat?

Trávíte více času v obývacím pokoji, nebo v pracovně před počítačem? Pokud je vašim společníkem televizor, kupte mu set-top-box klasický. Když je to ale monitor, poohlédněte se raději po PCI kartě, USB klíčence nebo externím tuneru. Pozor jen, že přijímače televize pro PC v nekaretním provedení mají mnohem větší nároky na kvalitu a sílu signálu, než jaká stačí stolním set-top-boxům. Existují ale také zařízení, která nabízejí kombinaci vhodnou pro televizi i pro počítač zároveň. Příkladem je Siemens Gigaset MV740-AV, Hauppauge DEC 2000-T nebo Grandtec DVB-T Master 3.

Otázka druhá: Set-top-box, nebo raději digitální televizor?

Výrobci domácí elektroniky sice ještě doprodávají zásoby analogových televizí, připravují ale velkou digitální ofenzívu. Pokud nechcete do digitálního vysílání investovat více než dvacet tisíc, zatím na novou LCD nebo plazmovou obrazovku z DVB-T tunerem zapomeňte. Pokud máte ale volné desetitisíce, můžete si koupit už dnes televize vybavené na digitální éru. Váš obývací pokoj neztratí na eleganci a na stolku se vám nebudou kupit dálková ovládání. TechniSat HD Vision 32" nabízí ladicí obvod nejen pro zemské vysílání, ale i pro kabelovou televizi a satelit. Pamatujte však, že když se Česká republika rozhodne pro přechod na kompresní standard MPEG-4, stejně se koupi set-top-boxu nevyhnete. Digitální televizory zatím rozumí jen normě MPEG-2.

Otázka třetí: Co by nemělo set-top-boxu v obývacím pokoji chybět?

Signál digitálního vysílání zpracuje pro váš televizor každý přijímač, ať už stojí dvacet tisíc, nebo jen dva. I ty nejjednodušší set-top-box nabízejí elektronického průvodce programy, tedy často zmiňovanou výhodu DVB-T. Jednotlivé modely stolních přijímačů se liší ale vzhledem, počtem konektorů, výbavou, spotřebou, provedením menu a nadstandardními funkcemi. Neuděláte chybu, když budete chtít, aby váš nový set-top-box měl dva konektory SCART, aspoň jeden digitální výstup S/P-DIF a pokud možno i nízkou spotřebu. Kdo si chce nahrávat pořady na stávající rekordér, musí si koupit přístroj s fungujícím časovačem událostí, který se ve zvolenou dobu zapne a vypne. Dobrou základní volbu představuje vítěz testu Lidových novin a DigiZone.cz, set-top-box TechniSat DigiPal 2.

Otázka čtvrtá: Máte starou televizi a bojíte se, že nebude s digitálním přijímačem spolupracovat?

Základní propojení mezi set-top-boxem a televizí zajišťuje konektor SCART, díky kterému si můžete například vychutnat obraz v ostřejším a sytějším barevném provedení RGB. Pokud máte ale televizor bez SCARTu, nezoufejte, i pro vás existuje řešení. Vyberte si některý set-top-box, který bude mít ve své výbavě modulátor. Právě modulátor se postará o to, že digitální přijímač přidá nové programy do obyčejného anténního kabelu. Dejte si však pozor – ačkoli mají anténní výstup všechny set-top-boxy, řada levnějších modelů ho používá pouze jako průchozí cestu pro signál z antény. Proto DVB-T naladěné na digitálním přijímači bez modulátoru nedostanete do televizoru, který konektor SCART postrádá. A jaké levnější digitální přijímače modulátor nabízejí? Jsou to např. Kaon KTF-200, Humax F3 Fox-T nebo Interstar DVB-T/-S 8200. K poslednímu ze jmenovaných můžete navíc připojit i svoji parabolu a naladit si programy z digitálních satelitů.

Subjekt DigiZone.cz logo

DigiZone.cz odpovídá na otázky čtenářů

Máte nějaký problém s výběrem set-top-boxu nebo s příjmem digitálního vysílání a chtěli byste ho vyřešit? Prakticky denně se na naši redakci obrací čtenáři s otázkami technického rázu. Všem se snažíme odpovídat. Souhrny zodpovězených dotazů, které by mohly posloužit i ostatním, zveřejňujeme ve speciálních článcích. Čtenáři DigiZone.cz si mohli přečíst zatím první a druhý díl. Pokud máte i vy nějaký dotaz, napište na adresu redakce@digizo­ne.cz.

Otázka pátá: Umí set-top-boxy vysílání nejen přijímat, ale i nahrávat?

Základní modely přijímačů jsou vybavené pouze k průběžnému sledování a možnost záznamu od nich nečekejte. Nadále se budete muset spolehnout na svoje video nebo DVD rekordér, které připojíte k set-top-boxu pomocí druhého konektoru SCART. Konkrétní řešení naleznete ve speciálním článku o zapojení několika druhů televizní techniky. Jakmile se však rozhodnete alespoň pro sedmitisícovou investici, můžete si pořídit set-top-box s pevným diskem – bývá označován jako PVR. Díky němu si budete moci snadno zaznamenávat všechny pořady vysílené v DVB-T v nezměněné digitální kvalitě MPEG-2. Přístroj vám samozřejmě umožní nahrávky znovu shlédnout nebo smazat, některé set-top-boxy zvládají i jednoduchý střih.

Pokud si ze záznamů nechcete dělat archiv, může být pro vás zajímavý TechniSat DigiCorder T1. Abyste ale dostali nahrávku ze set-top-boxu ven a mohli ji přinést třeba kamarádovi, požadujte ve výbavě rozhraní USB 2.0. Není od věci mít také digitální přijímač se dvěma tunery, který vám dovolí věc, na kterou jste běžně zvyklí z videa: na jeden pořad se dívat a druhý na jiném programu nahrávat. Příkladem bohatě a kvalitně vybaveného set-top-boxu je Inverto IDL-7000T PVR nebo Kaon KVR-1100 Combo. V prvním případě si ale připravte dvanáct tisíc a druhém téměř dvacet.

Speciálním případem jsou digitální přijímače připojitelné k počítači, tedy nejrůznější interní karty, USB klíčenky nebo externí tunery. Díky nim můžete vytvářet nahrávky vysílání už při startovních nákladech pouhých dvou tisíc korun. Musíte mít ale rychlý počítač, který si poradí s velkým přísunem dat. Pokud máte procesor slabší než Pentium III taktu 1 GHz, raději na záznam do PC zapomeňte. Digitální vysílání je oproti analogovému mnohem náročnější na systémové zdroje vašeho počítače.

Otázka šestá: Komunikují digitální přijímače s uživatelem čes­ky?

Česká diakritika dělá řadě výrobců set-top-boxů problémy. Existují tři základní oblasti, ve kterých se podpora češtiny může výrazně lišit. Součástí úvodního nastavení přístroje bývá volba jazyka. Většina dnes prodávaných přijímačů nabízí české uživatelské menu, často ale jen bez háčků a čárek. Problémy s českými znaky mají některé set-top-boxy i na stránkách teletextu, tedy služby, kterou digitální vysílání převzalo z analogového konceptu. Největší potíže však dělá přístrojům novinka DVB-T, programový průvodce. V České republice se používají dvě normy kódování diakritiky – ISO 6937 na multiplexu A a ISO 8859–2 na dalších vysílacích sítích. Správné české znaky v obou normách zobrazí uživatelům jen minimum set-top-boxů, naštěstí se situace postupně zlepšuje. Problémy s čárkami a háčky nemají digitální přijímače značky TechniSat a InterStar. V polovině roku by se měly objevit set-top-boxy od české Tesly, které budou mateřských jazykem vládnout pravděpodobně také bez chyb. Oproti tomu zdaleka nejhorší českou výbavu mají všechny televizní periferie k počítači.

Otázka sedmá: Jaké nadstandardní funkce set-top-boxy nabízejí?

Mezi jednodušší výdobytky digitálních přijímačů patří možnost zastavení obrazu. Zatímco zvuk běží dál, člověk si může pozorněji prohlédnout detaily znehybněné scény. Dalším přínosem digitalizace je snadné zvětšení obrazu pomocí funkce Zoom, pokud ji set-top-box nabízí. Může umět i náhled několika programů na jedné obrazovce, mezi kterými postupně přelaďuje. Uvedených možností se dočkáte např. u přijímače Interstar DVB-T 8100 Premium.

BRAND24

Uvedený set-top-box, podobně jako Humax F3 Fox-T nebo Kaon K570, nabízí uživateli také několik her. Jejich grafika i provedení sice vyvolá vzpomínky na éru osmibitových počítačů a osmdesátá léta, ale protože televize samotná většinou nic lepšího neumí, je i několik logických rychlíků často příjemným zpestřením. Hratelnost ovlivňuje nemotorný dálkový ovladač, který však na Blackjack, Miny nebo Tetris stačí.

Některé digitální přijímače podporují funkci opožděného vypnutí, jež se hodí všem, kdo chtějí v přítomnosti televize a set-top-boxu usínat. Posluchači rozhlasu bez samostatné zvukové aparatury, do které by vyvedli signál ze set-top-box, ocení šetřiče obrazovky pro rádio. Kombinované přístroje pro zemské i satelitní digitální vysílání jsem v článku už zmiňoval, zajímavou vazbu ale představují také set-top-boxy s DVD přehrávačem. Jejich příkladem je třeba Sigmatek DVBX-120 Pro, který bravurně přehrává nejrůznější disky, ale v příjmu DVB-T by mohl být lepší. Nejlepší představu o rozmanitém světě set-top-boxů a jejich funkcí získáte po náhledu a zběžném prolistování seriálu recenzí na DigiZone.cz. Na nový díl se můžete těšit každé pondělí.

Jak si vyberete prodejce set-top-boxu, u kterého nakoupíte?

  • Kliknu na odkaz pod recenzí na DigiZone.cz.
    25 %
  • Nejdůležitější je nabízená cena.
    51 %
  • Poradím se s přáteli.
    2 %
  • Chci po prodejci kvalitní povědomí o DVB-T a dobrý servis.
    21 %
  • Moc si nevybírám, jen to k němu musím mít blízko.
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).