Hlavní navigace

Čtenáři se ptají, redakce DigiZone.cz jim odpovídá

16. 2. 2006
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

DigiZone.cz Autor: 115393
Na e-mailovou adresu redakce@digizone.cz přicházejí dotazy čtenářů, kteří o zemském digitálním vysílání chtějí vědět více. Možná podobné otázky napadají i vás, a tak jsme připravili výbor z redakční pošty, který shrnuje informace o pokrytí, set-top-boxech a dalších tématech zemského digitálního vysílání

Na dotazy čtenářů odpovídal Jan Potůček a Jan Kálal. Otázky byly na některých místech redakčně upraveny, ale jejich smysl zůstal vždy zachován. Rozsáhlejší e-maily naleznete v textu rozdělené do tématicky jednotných úseků.

Set-top-boxy: seznámení a zapojení

Radek Pejř: Funguje set-top-box na elektřinu?

Ano, set-top-box je napájen elektrickým proudem. Digitální přijímače ve formě karet a externích zařízení pro PC ale vlastní zdroj napájení většinou nepotřebují, stačí jim energie z počítače.

Radek Pejř: Až si domů přinesu set-top-box, jakým ovladačem budu přepínat programy? Televizním, nebo tím od digitálního přijímače?

Na přepínání digitálních programů slouží nový ovladač od set-top-boxu, některé modely dálkových ovládání umí navíc poroučet i televizorům. Běžné televizní ovladače s digitálními přijímači nespolupracují, přesto jsou nezbytné. Nadále pomocí nich budete přepínat programy analogového vysílání. Ale především jimi musíte většinou televizor zapnout a pak ho také vypnout.

Radek Pejř: Kam se v televizi zapojuje signál set-top-boxu? Do normální anténní zdířky? A když budu už set-top-box mít, budu potřebovat ještě společné anténní rozvody?

Kabel z digitálního přijímače se zapojuje do obyčejného anténního konektoru v televizoru, ale jen v případě, že má set-top-box modulátor. Právě modulátor totiž „přeloží“ nízkofrekvenční signál do řeči s vysokou frekvencí. Starší televize bez konektoru SCART ničemu jinému nerozumí. Když ale televizor SCART má, je vždy lepší připojit signál ze set-top-boxu právě skrz něj. Společná anténa digitálnímu vysílání někdy spíš škodí – může filtrovat programy DVB-T. Proto je dobré mít anténu vlastní, ať už pokojovou nebo venkovní. Nebo náležitě upravit anténní rozvody, o tom už je ale jiný dotaz.

Lukáš Mižoch: Pozorně jsem si pročetl články týkající se set-top-boxů, ale nenašel jsem odpověď na jednu otázku. Pokud mám doma DVD přehrávač připojený pomocí konektoru SCART a koupím si digitální přijímač, mohu nějakým způsobem tato dvě zařízení používat společně? I když má televizor pouze jeden SCART?

Propojení není těžké, tedy pokud si koupíte set-top-box se dvěma zdířkami SCART nebo když má dva tyto konektory váš DVD přehrávač. V prvním případě: jeden kabel SCART spojí set-top-box a DVD, druhý pak set-top-box a TV, přičemž tento kabel připojíte do zdířky označené jako SCART pro televizi. Ve druhém případě napojíte jeden kabel na set-top-box a do DVD, další do DVD a televizoru.

Kabely

Tonda: Mohu jedním set-top-boxem přijímat signál z multiplexů různých provozovatelů, tedy od Radiokomunikací, Czech Digital Group a Českého Telecomu?

Na digitální přijímač naladíte naprosto všechny zemsky vysílané digitální televize bez rozdílu, v jakém multiplexu vysílají. V příhraničí tedy diváci uvidí i programy ze sousedních zemí. Na Brněnsku to určitě budou rakouské programy, u slovenských je otázka, kde budou mít vysílač a jakým výkonem vysílá.

Jaroslav Lízner: Mohu připojit k jednomu set-top-boxu dvě nebo i více televizí (analogových)?

Technicky je propojení jednoho digitálního přijímače s více televizory možné, kýžený divácký požitek ale nepřinese. Jeden set-top-box (máme na mysli základní modely s jedním ladicím obvodem) umožňuje dekódovat v jedné chvíli pouze jediný digitální program. Pokud si tedy signál digitálního přijímače rozbočíte na několik obrazovek, uvidíte na všech to samé. A to většinou lidem nestačí. Proto je dobré pamatovat si rovnici: 1 televizor = 1 set-top-box, přičemž shodná je situace i pro analogové televizní karty v počítačích.

Výbava set-top-boxů a společné televizní antény

Robert Sysala: Bydlíme v paneláku. Pokud bychom si chtěli pořídit set-top-box, asi se neobejdeme bez venkovní antény?

Správně se obáváte společných anténních rozvodů v panelových domech, které k nájemníkům digitální signál často vůbec nepustí. Venkovní anténa je určitě dobré řešení, v oblastech s kvalitním pokrytím může ale stačit na příjem i malá pokojová anténa se zesilovačem (prodává se zhruba za 400 korun).

Tonda: Je možné přijímat přes digitální vysílání Internet? Nebo bude to možné aspoň v reálně blízké době?

Internet přes zemské digitální vysílání přijímat nelze a ani to nepůjde (pokud věda neudělá dramatický krok vpřed). Nezbude vám než si jej pořídit jinou cestou. Naopak set-top-box podporující interaktivní služby pro využívání náročnějších z nich Internet nutně vyžaduje. Připojení na celosvětovou síť ale pak zajišťuje klasický modem.

Josef Pech: Bydlím v panelovém domě, kde je 64 bytů a všichni máme společnou anténu. Co potřebuji pro příjem digitálního vysílání? A jaké jsou pořizovací náklady? Poskytněte případný kontakt na dodavatele v okrese Karviná nebo Frýdek Místek.

Řešení je několik – každý si může pořídit set-top-box a rozvody STA se nastaví tak, aby propouštěly 39. kanál. Při ceně cca 2500 korun za přijímač vyjde při 64 bytech toto řešení cca na 160 tisíc. Výhodou je, že kdo nechce, na ničem se podílet nemusí a celková cena bude nižší. Pak je také možné koupit tolik set-top-boxů, kolik je programů v DVB-T, tj. zatím pět – později ale třeba až 24. Tyto přístroje začlenit do rozvodů STA a na každém naladit jednu stanici, kterou bude přístroj modulovat do společných rozvodů, a nájemníci si jen naladí nový kanál. Set-top-boxy s modulátorem jsou dražší, ale za 3000 korun se pořídit dají, tj. cena zatím 5 * 3000 = 15 tisíc korun za všechny + náklady na úpravu rozvodů. Bližší informace vám poskytnou ale spíš specializovaní prodejci, kteří by měli být schopni realizovat i úpravu STA. Nejblíže ke Karviné jsme našli ostravskou firmu ATOS Elektro. Spojte se s nimi, snad vám vyhoví.

Tonda: Mohu filmy uložené na pevném disku set-top-boxu (pokud je jím vybaven) nějakým způsobem dostat do PC, nebo ne?

Na tuto otázku není jednoznačná odpověď. Záleží na konkrétním modelu vašeho digitálního přijímače. Pokud má Váš set-top-box na zadním panelu rozhraní USB 2.0, stačí ho propojit správným kabelem s jeho počítačovým protějškem a máte pravděpodobně vyhráno. PC by mělo zobrazovat pevný disk digitálního přijímače jako další zařízení, přenos dat je potom snadný. Někdy se ale videozáznamy v set-top-boxu ukládají pod nestandardní koncovku a do formátu, který nemá hlavičku v podobě klasického MPEG-2. Pak nezbývá než pomoci Vašemu PC s „překladem“ specifického formátu, což je práce spíš pro nějaký šikovný softwarový nástroj (na Internetu je jich řada).

Set-top-boxy bez rychlého datového rozhraní (kromě USB 2.0 jím může být i FireWire/i.lin­k/IEEE 1394, zkrátka „ohnivý drát“, příp. Ethernet) záznamy ze svého disku počítači neposkytnou, rozhodně ne jednoduše. Technicky zdatnější čtenáři mohou ale pevný disk ze svého digitálního přijímače vyjmout a připojit ho k IDE kabelu počítačové sběrnice přímo. Otázkou zůstává, jak se na to bude příslušný harddisk tvářit a ve kterém formátu se na něm data ukládají. Manipulace s pevným diskem set-top-boxu a jeho vynětí mohou teoreticky ale připravit uživatele o záruku, proto je možná rozumnější nechat v takovém případě nahrávky jen v digitálním přijímači.

Jaký set-top-box si koupit? A co když mám speciální přání?

Drastich: Chystám se pořídit si set-top-box TechniSat DigiPal 2, který by mohl, myslím, splnit má očekávání. Nebo byste mi doporučili jiný?

Interstar DVB-T 8100 test

Uvedený digitální přijímač zvítězil v testu deseti set-top-boxů se základní výbavou, který DigiZone.cz připravil pro Lidové noviny. Je kvalitní a mezi uživateli oblíbený. Další dobrou volbou je např. InterStar DVB-T 8100 Premium, oba přístroje ovládají bezchybně češtinu s její diakritikou. Někdo ale preferuje jiné modely a značky, každý set-top-box má „to své“. Humax F3-Fox T je kupříkladu dražší a chybí mu znalost jednoho z českých kódování pro EPG, uživatelsky je však velmi příjemný, nabízí grafický programový průvodce a několik her. Kromě zmíněného testu si můžete bližší představu o konkrétních set-top-boxech udělat prostřednictvím seriálu recenzí, telegrafický přehled a porovnání umožňuje naše databáze.

Jan Hryz: Nebudete náhodou recenzovat přístroj Inverto IDL-7000T PVR? Podle parametrů uváděných prodejci jde o velmi zajímavý přístroj, ale cenou přece jen není ke koupi naslepo. Na Internetu jsem moc informací nenašel, především co se praktických zkušeností s USB týče.

Vámi zmiňovaný set-top-box zaujal i naši redakci, k testu jsme ho ale zatím nezískali. Doslechli jsme se jen, že přístroj je kvalitní, ale před větší publicitou čeká ještě na firmware, který by opravil jeho některé drobné nedostatky.

Siemens Gigaset M740-AV

Libor Šebesta: S přechodem na DVB-T je spojena otázka nákupu set-top-boxu. Jistě chápete, že umístění dalšího zařízení do bytového interiéru musí být kompromisem mezi technickou a estetickou kvalitou zařízení. Většina digitálních přijímačů má ale klasický (hranatý) vzhled, a tak je obtížné vyhledat set-top-box v jiném provedení (např. Siemens Gigaset M740-AV). Nedávno byla v tisku uvedena fotografie přístroje značky Fideltronic, ale bohužel bez dalších informací. Nemohli byste v rámci vašich stránek zvážit možnost umístění odkazu na vzhledově nestandardní modely?

Děkujeme za námět. Věc zvážíme, informace o vzhledu bychom mohli zařadit jako poznámku do databáze set-top-boxů na DigiZone.cz.

Jiří Benda: Koupil jsem si přístroj TechniSat DigitMod T1 a podle návodu mi nejde nainstalovat. Prosím vás o kontakt na někoho kompetentního, ani v prodejně mi totiž nikdo nedokáže poradit.

Pravděpodobně se jedná o vadný model, TechniSat DigitMod T1 nám fungoval při recenzování dobře a instalace probíhala jednoduše. Distributorem populární značky německých set-top-boxů TechniSat je brněnská společnost Omko. Kontakt naleznete na jejích webových stránkách.

Petr Ponča: Nemohu v prodejnách narazit na set-top-box, který má rozhraní HDMI, nebo aspoň DVI výstup do televize. Mám LCD a přece si nebudu kupovat digitální přijímač, abych jeho signál pak hnal konektorem SCART ve kvalitě VGA! Prodává se v ČR nějaký set-top-box s kvalitnějšími výstupy?

Rádi bychom vám poradili, ale takový set-top-box pro zemský příjem jsme zatím neviděli a na Internetu nenašli. Možná někteří z našich čtenářů vědí víc, zatím je HDMI nebo DVI záležitostí právě a pouze televizorů.

Dostupnost digitální televize

Čtenář: Jaké programy je dnes možné přijímat v Brně?

V Brně (i Ostravě) vysílají Radiokomunikace od minulého týdne televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport a TV Nova. Nabídka rozhlasových stanic čítá ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Rádio Wave, ČRo Rádio Česko, ČRo D-dur, ČRo Leonardo. Vysílání probíhá ve standardu DVB-T.

Mapa pokrytí - síť A - Brno - základní

Karel Bečvařík (za mnoho dalších z jiných lokalit, pozn. DigiZone.cz): Kdy bude digitální vysílání zprovozněno v Ústí nad Labem?

Vezměte odzadu, přičemž s klesajícím letopočtem se zmenšuje i pravděpodobnost dané akce. Na Silvestra 2012 se podíváte na analogové vysílání naposledy a digitální náhrada bude už k dispozici, k tomu zavazuje Českou republiku postoj Evropské unie. Je pravděpodobné, že se signál DVB-T rozšíří ale už mnohem dříve. Bližší data vypnutí analogového vysílání, která prosazuje Český telekomunikační úřad jako správce frekvencí, jsou 10. října 2010 nebo 9. září 2009. Připomínáme, že aby k vypnutí analogu mohlo dojít, musí být DVB-T rozšířené minimálně na stejném území. Letos se zvýšilo pokrytí první přechodné digitální sítě na třetinu populace ČR, další nárůst přijde podle náznaků zúčastněných stran (Radiokomunikace a Česká televize) až za rok. Ústí nad Labem mělo být v první vlně ze dvou důvodů. Jedná se o velké město, navíc tu existuje problém s rušením analogového vysílání televize Nova digitálním rozhlasem z Německa.

Robert Sysala: Jsou Milovice, okres Nymburk, pokryty digitálním signálem? V současnosti si platíme kabelovou televizi, ale rádi bychom se obešli bez ní a přijímali bezplatné zemské vysílání. Digitální televizi nemáme.

Mapa pokrytí multiplexu A uvádí Milovice jako pokryté území. Veřejnoprávní programy televize a rozhlas, navíc i TV Nova a rádio Frekvence 1 byste proto měl naladit v digitální kvalitě – pokud si koupíte set-top-box. Další dvě přechodné sítě do Milovic zatím pravděpodobně nedosahují. Dobrý příjem digitální sítě Radiokomunikací máme na Nymbursku vyzkoušen na venkovní anténu.

Jaroslav Luks: Kdy bude možné chytit digitální vysílání v Moravskoslezském kraji, konkrétně v okrese Opava směr na Bruntál? Snažil jsem se najít na vašich stránkách nějaký termín, ale nepodařilo se mi to.

V Moravskoslezském kraji, přesněji ve Slezské Ostravě, začalo řádné digitální vysílání 9. února 2006 na kanále 39. Mapu pokrytí naleznete zde. Směrem na Bruntál to není žádný zázrak, ale záleží na přesné lokalitě Vašeho bydliště. Mapka předpokládaného pokrytí nemusí být úplně přesná, skutečnou úroveň signálu si musíte ověřit sám. Lepší prodejci set-top-boxů nabízejí některé nebo všechny modely výměnou za zálohu (příp. zadarmo) k zapůjčení právě pro zjištění pokrytí. Na území, které vás zajímá, byste měl pravděpodobně naladit i digitální experiment Polské televize.

Čtenář: Bude letos v únoru spuštěn také avizovaný strahovský vysílač?

Vysílač v Praze na Strahově bohužel provozovatel multiplexu nespustí do doby, než budou chtít za další šíření digitálního signálu platit televizní a rozhlasové stanice, které v jeho rámci vysílají. Situace zatím nevypadá příliš optimisticky.

cif 24 - early cena - média

Martin Kachel: Víte něco více o současném stavu digitálního vysílání v Polsku? Tedy co, kde a v jakém standardu se u našich severních sousedů vysílá? Můžete připojit i odkazy na stránky s podrobnějšími informacemi.

Podrobný přehled o polském digitálním vysílání vám připraví nálepka Polsko, díky které snadno dohledáte články i aktuality mapující situaci v této zemi. Polsko se rozhodlo pro modernější, ale méně vyzkoušený a náročnější standard MPEG-4. Licence komerčním vysílatelům tu (podobně jako v ČR) místní regulační orgán ještě neudělil. Veřejnoprávní TVP v blízké budoucnosti spustí ale několik nových programů, které naladí mj. diváci experimentálního zemského digitálního vysílání. Polskému DVB-T se podrobně věnuje server Satkurier.pl.

Napadly i vás podobné otázky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).