Hlavní navigace

Siemens Gigaset M260 T aneb jednoduše na digitalizaci

11. 6. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
[Oživeno] Německý výrobce telefonů se pustil i do set-top-boxů pro nejširší diváckou veřejnost. A minimálně s modelem M260 T má šanci u spotřebitelů uspět. Výrobek má jednoduchý design, snadnou obsluhu a plně zvládnutou češtinu. Software digitální přijímač okoukal od firmy Philips a jeho spotřeba se vejde do deseti wattů. Máte zájem?

Česká digitalizace trpí politickou liknavostí, nevolí současných komerčních televizí, ale rozhodně ne malou nabídkou kvalitních set-top-boxů za příznivé ceny. Čerstvým přírůstkem do stáje solidních přijímačů pro řadového diváka je novinka od společnosti Siemens, M260 T. Než se ale pustíme do jeho představení, nabízím jeden citát pro všechny digitální škarohlídy: Pokud bude termín přepnutí oznámený, valná většina domácností si na digitální příjem převede před vypínáním alespoň jeden z televizorů. Rok vypnutí analogového vysílání nemá vliv na to, jak bude digitalizace úspěšná. Takový byl jeden ze závěrů britského průzkumu Postoje k přepnutí na digitál z března roku 2004. Myslíte si, že by mohl platit i pro Českou republiku?

Co nabízí krabice a jak přístroj vypadá?

Siemens Gigaset M260 T prodává výrobce v rozměrné krabici, do které by se například u TechniSatu vešel i přijímač se zabudovaným pevným diskem. Set-top-box samotný je ale relativně malý, jeho rozměry jsou 25×14×3,2 cen­timetru a váží přibližně jeden kilogram. V balení se nachází také kabel SCART, dálkový ovladač se dvěma bateriemi typu AAA i mnohojazyčný manuál, ve kterém nechybí precizně zpracovaná česká a slovenská část. Ostatně skutečnost, že je výrobek připravený na český trh, signalizuje už krabice s popisky v češtině.

Siemens M260 T

Hodnocení designu je věcí subjektivní, ale za sebe můžu říci, že se mi set-top-box od firmy Siemens líbí. Jednoduchá hranatá „krabička“ v bílé a šedé barvě působí příjemně a dává vzpomenout na výrobky od návrhářů společnosti Apple. Na předním panelu je kromě jména výrobce a modelu také dvojice průhledných obdélníků. Za jedním z nich se skrývá senzor dálkového ovládání, druhý představuje několikabarevnou diodu. Dioda svítí za pohotovostního režimu červeně, při zapnutí se rozbliká a jakmile je přístroj plně nastartovaný, zezelená. Uživatelé se navíc mohou přesvědčit o úspěšném přijetí pokynů z ovladače, na který dioda reaguje oranžovou barvou. Výrobek nemá displej, což možná zklame příznivce rozhlasového poslechu zvyklé nezapínat při něm televizi.

Zadní panel set-top-boxu je lekcí úsporného využití prostoru. Přes své útlé pozadí přijímač nabízí dva konektory SCART, vstup a výstup pro anténu, dělený analogový stereo výstup a digitální zvukové rozhraní S/P-DIF. Na panelu je také přípojka 12voltového adaptéru, který zařízení napájí. Spotřeba set-top-boxu je nejvýš 10 wattů za provozu, v pohotovostním režimu nepřekročí pět wattů. Jedinou neznámou zůstává možnost aktualizovat přijímači software. Chybí mu totiž sériový konektor RS-232. Naštěstí aktuální ovladače pravděpodobně dlouho vylepšení potřebovat nebudou.

Siemens M260 T zezadu

Instalace a všední provoz set-top-boxu

První start set-top-boxu by měl úspěšně zvládnout i jakkoli nepoučený divák. Po zapojení a spuštění zobrazí Siemens M260 T na obrazovce několikajazyčnou prosbu o stisk tlačítka OK. Čeština je sice na jednom z posledních řádků, ale nechybí. Pak přichází na řadu volba jazyka nabídek a také zde je možnost česky zastoupena.

Úvodní nastavení má pro diváka čtyři volby. Jako země je už předvolena Česká republika. Po ní následuje položka obrazového formátu, který může být buď 4:3 nebo 16:9. Na třetím místě je možnost změnit formát televizního výstupu s možnostmi RGB, CVBS či s-video. A konečně jako poslední nechybí ani šance zapnout si napájení antény. Nyní už zbývá jen naladit programy a začít se dívat. Před prohledáváním kmitočtového spektra si uživatel může omezit rozsah kanálů, na kterých se bude po signálu pátrat. Při nezměněné, úplné škále trvá hledání zhruba čtyři minuty. V mém případě neměl přístroj žádné potíže a našel programy všech tří v Praze šířených digitálních sítí.

Siemens M260 T nastavení
Siemens M260 T první instalace

Ovládání a vlastní provoz přístroje se dají jednoslovně shrnout jako samozřejmé. Pochvalu za software si od nás vysloužil už Philips, a protože je menu téměř identické, není důvod za něj nepochválit také Siemens. Stručný informační panel obsahuje jméno aktuálního i následujícího pořadu na zvoleném programu včetně časů jejich začátků a grafického znázornění uplynulé délky. Panel se objevuje po každém přepnutí a po stisku tlačítka i na dálkovém ovládání. Navíc se zobrazí také ve chvíli, kdy podle časových údajů začíná nový pořad, což považuji za velmi praktické.

Elektronický programový průvodce (EPG) informuje o nabídce pořadů na vybrané stanici až na týden dopředu. Diváci si mohou jednoduše vybírat mezi jednotlivými dny v týdnu, které se jim v podobě českých zkratek ukazují na horní liště EPG. V denním průvodci si lidé mohou listovat buď směrovými šipkami nebo tu skákat barevnými tlačítky na 6., 12. a 18. hodinu. Set-top-box pomocí EPG podporuje také vkládání záznamů do časovače.

Siemens M260 T ovladac

Přístroj se podle časových pokynů v určený den i hodinu zapne a podle pokynů následně vypne. Kdo by si automatické vypnutí rozmyslel, může ho před koncem vymezené lhůty ještě odvolat a dívat se dál. Záznamy časovače se mohou provést jen jednou, každý den, každý týden nebo ve všechny všední dny. Siemens Gigaset M260 T má i teletext, který se zobrazuje na celé obrazovce a disponuje pamětí pro stovky stran. Vyhledávání informací po úvodním načtení dat je proto velmi rychlé. Mohl jsem ověřit také zobrazovaní skrytých titulků, které probíhá korektně – číselná lišta teletextu při jejich vypisování zůstává schovaná. Zájemci zvyklí na teletext svého televizoru jej mohou upřednostnit a dekodér zabudovaný v set-top-boxu ignorovat.

Siemens M260 T dioda

Shrnutí

Siemens Gigaset M260 T patří do kategorie digitálních přijímačů, na které se těžko hledá nějaká výtka. Jeho ovládání je jednoduché, interpretovaný obraz i zvuk bezchybný a čeština správná po všech stránkách. Výrobek proto může nést značku „Umí dobře česky“.

Umí dobře česky - pečeť

Když přemýšlím, co by zákazníkům mohli na set-top-boxu vadit, nacházím spíš kosmetické detaily. Jedním z nich je silné světlo červené diody, které není zcela ideální například k televizoru do ložnice. Z opačné strany může někomu připadat jako chyba absence displeje. Přístroj nicméně aspoň nabízí zobrazení časových údajů v malém obdélníku vlevo dole. S otazníkem je také chybějící sériové rozhraní RS-232. Zatím však přijímač aktualizovat nepotřebuje, a snad proto nebudou mít jeho majitelé důvod ani v budoucnu. Majitelé starších televizorů budou asi zklamaní, že Gigasetu chybí modulátor a vyžaduje konektor SCART.

M260 T je kvalitní set-top-box a pro jeho úspěch bude důležitá především jeho prodejní cena. Tu zatím neznáme, protože Siemens výrobek na český trh dosud oficiálně neuvedl. Troufám si ale odhadnout, že dvoutisícovou cenovou hranici přijímač nepřesáhne.


11. červen 2007: Hana Králová z tiskového a PR oddělení společnosti Siemens potvrdila serveru DigiZone.cz, že digitální přijímač Gigaset M260 T je od června v České republice v prodeji, a to za doporučenou koncovou cenu 1959 Kč s DPH.

Siemens M260 T panel
Siemens M260 T
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: Siemens

BRAND24

Orientační cena: 1990 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Líbí se vám recenzovaný digitální přijímač?

  • Ano.
    37 %
  • Spíše ano.
    31 %
  • Nevím.
    4 %
  • Spíše ne.
    24 %
  • Ne.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).