Hlavní navigace

StartupYard se vrací ke kořenům. Stěhuje se k Lukáši Hudečkovi do Node5

24. 11. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Lukáš Hudeček stál u zrodu prvního tuzemského startupového akcelerátoru. Teď ho bude mít i ve svých prostorech na Smíchově. Proč StartupYard opustil TechSquare?

Blíž do města se po třech letech fungování stěhuje StarupYard. Z TechSquare, kde v podstatě před třemi lety ještě kousek od Pankráce začínal a pokračoval s ním i po stěhování do nových prostor, se přesouvá do Node5. 

„Je to místo bližší našim firmám, víc pro garážový začátek. Nájem je o něco levnější, nic výrazného. TechSquare je podle mě spíš už pro rozjetější firmy,“ vysvětluje Nikola Rafaj z akcelerátoru změnu lokality. 

„Bylo to rychlé, ale šlo o rozhodnutí vedení Cedrica a Nikoly. Osobně v tom vidím snahu o nějaký nový impuls pro další kolo i další fungování akcelerátoru,“ vysvětluje Ondřej Bartoš z firmy Credo Ventures. Ta drží ve StartupYardu menšinový podíl. Podle Lukáše Hudečka už se šéfem StartupYardu Cedricem Maouxem jednali během léta, nakonec se ale rozhodlo během minulého týdne. 

V rámci nového spojenectví chce StartupYard i Node5 připravit akce a workshopy, které by měly být otevřené jak startupům z akcelerátoru, tak mimo něj. První společnou akcí bude Accelerator Open House na začátku prosince. 

Kromě šéfa StartupYardu Cedrica MalouxeLukáše Hudečka z Node5 jako hlavní řečník dorazí Jan Mühlfeit, který odchází z Microsoftu do investičního fondu Atlantic Bridge, kde se chce zabývat hlavně koučováním. "Budu sedět v představenstvech projektů, ve kterých mají majoritu. Budu koučovat ředitele firem a budu poradce fondu pro další investice,” tvrdí Mühlfeit v rozhovoru pro Lupa.cz.

Nové peníze a nový prostor

„Otevíráme se. Pražská a středoevropská komunita technologických podnikatelů bude mít nyní díky tomuto partnerství příležitost využívat mnohem více zdrojů a znalostí StartupYardu,“ tvrdí Cedric Maloux. Jak se změna projeví na komunikaci StartupYardu jako takového, se uvidí na jaře. Letošní účastníky Maloux tajil celý první měsíc programu

StartupYard si do nových prostor přinese i nové peníze od evropského konsorcia CEED Tech. Díky projektu, který začala připravovat už Lenka Kučerová (dnes Wayra), mohli zvýšit dotace pro úspěšné startupy a investovat nově až 30 tisíc eur pro každý přijatý startup a až 250 tisíc eur pro ten nejzajímavější. Přihlášky na Smíchově přijímají do 15. prosince a tříměsíční program začne v březnu. 

Zároveň ho evropské miliony zachránily před problémy, které jim svým odchodem připravil Seznam. "S posledním kolem StartupYardu jsme nebyli příliš spokojeni a radši si to budeme dělat po svém. Nevylučuji ale nějakou další formu spolupráce s týmem kolem Ondřeje Bartoše,“ vysvětloval šéf portálu Pavel Zima na letošním Czech Internet Foru odchod z akcelerátoru s tím, že nejreálnější je nějaká forma technologické spolupráce. 

Kruh se uzavírá

StartupYard se tak po pár letech vrací do blízkosti otců zakladatelů. S myšlenkou akcelerátoru přišlo před třemi lety duo Lukáš Hudeček a Petr Ocásek. Po názorovém rozkolu ale investoři Jan BartaMichal Illich získali ve firmě nadpoloviční většinu, odvolali jednatele Petra Ocáska s Lukášem Hudečkem a novým ředitelem jmenovali Nikolu Rafaje. Akcelerátor se usídlil v co-workingovém prostoru TechSquare, kde seděl dosud. Tolik historie. 

„Před třemi lety jsem se musel nedobrovolně vzdát budování StartupYardu a začal (v té době ještě s Petrem Ocáskem) stavět jeho vylepšenou verzi Node5. Za tu dobu se k mým původním představám StartupYard příliš nepřiblížil. Node5 naopak dostává jeden kick za druhým a i když před námi ještě nějaká ta cesta leží, je fajn vědět, že jsme se pro SY stali zajímavějším místem než TSQ,“ komentoval na Facebooku stěhování Hudeček.

V Node5 by měl StartupYard dostat prostor hned v prvním velkém open space. „Vytvoříme jim speciální oddělený prostor pro sedmadvacet míst,“ vysvětluje Hudeček. V devítiměsíčním mezidobí, kdy je akcelerátor prázdný, by pak rád prostor využil pro odlehčenější program. „Rád bych tam rozjel něco podobného jako iCollege, nějaký otevřený delší projekt, který bude pomáhat s konkrétními problémy,“ dodává. 

Node5 se během posledního roku rozrostl a dnes má kromě otevřeného prostoru, kde je čtyřicítka míst, i dvanáct kanceláří. Ty využívá třeba úspěšný startup Apiary nebo AngelCam Petra Ocáska

TechSquare chce posílit vazby na korporace

V TechSquare se tak uvolní pětadvacet míst, která dosud StartupYard využíval. „StartupYard hledá úspory a našel je v Node5. Nám se tím uvolní ruce a můžeme využít prostory, které jsme pro akcelerátor v podstatě devět měsíců v roce bezplatně drželi,“ komentuje situaci Petra Hubačová z TechSquare. 

BRAND24

V prostorech, které nedávno od zakladatelů vykoupili Václav DejčmarCtirad Kaftan, dnes sedí 88 lidí z jednatřiceti firem. Svůj vývojářský tým tam umístila i Česká spořitelna. 

„V současné chvíli jednáme i s dalšími velkými firmami a korporacemi. Rádi bychom pomáhali s propojováním korporátního a startupového světa. Zároveň s nimi chceme podporovat vznik nových projektů,“ dodává Hubačová. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).