Hlavní navigace

Televizní turbulence nejen na Domažlicku: DVB-T nebo satelit?

7. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Uplynulý rok 2007 se nesporně zařadil mezi televizní milníky uplynulých dekád, a to nejen na Domažlicku. Jak se blížilo avizované vypnutí analogového vysílání hlavního chodského vysílače Vraní vrch, stoupala jistá nervozita z nejistoty a nevědomosti. Obyvatelé se s příchodem digitalizace směle a dalo by se říci i úspěšně poprali. Naskýtá se ovšem otázka: měli se opravdu „poprat“? Vraťme se však k některým událostem, které asi měly přijít a díky nimž můžeme psát knihu digitálního startu u nás.

Chodské jaro 2007

Pozemní digitální vysílání z místního vysílače Vraní vrch již několik měsíců bojovalo o přízeň diváků. Velkým dílem k pozitivnímu vnímání digitalizace v tomto regionu přispěl totální jednodenní přechod z analogového na DVB-T vysílání v sousedním Bavorsku, neboť každý zde byl jaksi zvyklý mít v předvolbě televizního tuneru i nějaký program z Německa. Lidé po jeho vypnutí na sklonku roku 2006 začali mít chuť vstřebávat informace, co to způsobilo a jak opět Bavoráky naladit.

Nepřímo se o větší oblibu DVB-T vysílání v tomto regionu zasloužilo i rozšíření programové nabídky o Novu, kterou lidé velice poptávali a bez níž se ani nechtěli o nějakém pořizování set-top-boxu ani bavit (podobně jako poté na Ústecku). Začala být také určitá nervozita okolo přesného termínu vypnutí třech analogových programů (ČT 1, ČT 2, Nova) z Vraního vrchu. Termíny se nepochopitelně odsouvaly blíže k létu a místní diváci začali cítit jistou nezvratnost osudu v letitých zvycích. Chodsko je jistě konzervativním krajem, kde tradice ovládají místní kulturu, a tak nebylo lehké lidem vysvětlit a vštípit, že se jich přechod týkat bude.

Chodské léto 2007

Počátek léta však nikterak místním lidem neubral z nervozity. Přesný termín vypnutí analogu zatím nikdo neznal, bylo to velice těžké období jak pro diváky, tak pro obchodníky. Informační kampaně běžely stále nějak mimo cíl, neboť v dnešní uspěchané době jsou lidé zvyklí řešit problém, až když nastane. S tím souvisí chuť či nutnost diváka pořídit si nezbytný set-top-box, který touto dobou stále nepotřebovali (stále se bavíme o hlavním globálním nadhledu a záměrně zde nepíši např. o ČT 24 a ČT 4 Sport, které již mohly ovlivnit divácké rozhodnutí). Teprve až v horkých prázdninových měsících byl znám konečný a přesný termín vypnutí analogového vysílání.

Osvětová kampaň nejen v médiích nabírala otáčky, přesto si troufám říci, že až informační spoty na TV Nova či piktogramy na ČT 1 a ČT 2 dávaly lidem tušit nevyhnutelnost problém brzy nějak řešit (piktogram se v ostatních přechodových regionech bude nahrazovat běžícím textem v liště, i toto Chodové pomohli „doladit“). Prodej set-top-boxů byl stále v mezích povrchních. Náhlý obrat nastal až týden před a týden po konečném přechodu na DVB-T. Set-top-boxy se v tomto regionu staly nejžádanějším zbožím ihned po potravinách. Toto je jasný důkaz zbytečně dlouhého souběhu analogu i digitálního vysílání. Ušetřené peníze v kratším, např. dvoutýdenním přechodovém souběhu by jistě mohly pomoci v dostatečnější osvětové kampani určené divákům, kterou si tolik vyžadovali.

Chodský podzim 2007

Krátce po odlivové vlně zájmu pomalu začali z písku vylézat hladoví krabi. Zprvu nezvaný host u diváků doma v podobě set-top-boxu se začal zabydlovat na stálo. Skoro ve většině případů mu bylo radostně určeno privilegované místo u televizoru. Ne vždy však byl tento nový strávník tak láskyplně přijat. Často mu bylo neprávem vytýkáno občasné kostičkování obrazu, výpadky signálu, ba dokonce i úplné umření, byť ještě voněl novotou (extrémně levné modely). Lidé se prodejců této techniky začali více ptát, někteří s nimi konzultovali dlouhé hodiny a jejich telefonní číslo často zařadili do seznamu po bok svého lékaře či kadeřníka. Televizní zábava je v současné generaci nesporně vryta pod kůži a jistota příjmu televizního signálu musí být jaksi samozřejmostí. Každý problém se sice dá vyřešit, některý však obtížněji.

Problémy v podobě výpadků signálu, nepříjemné kostičkování, propojením s videem pro nahrávání atd. se řešily často až za pochodu. Často letitá rezavá anténa spolu s dvoulinkou a „antizesilova­čem“musela skončit v kontejneru. Problém v zobrazování formátu obrazu 16:9 na jejich CRT skleněných 4:3 televizorech teprve přicházel. Tato změna vyvolala u diváků obrovskou vlnu zájmu a znepokojení. Po zjištění, že buď se spokojí s černými pruhy nahoře a dole, nebo že musí zakoupit nový televizor odpovídající tomuto formátu, teprve diváci začali pociťovat opravdovou změnu. Stále více hlasů se ozývalo z řad čekajících na nové televizní programy, nejvíce však na Primu. Obavy, že při absenci Primy v létě 2008 přijdou o chystané fotbalové Mistrovství Evropy, byly a jsou stále na místě. Nepřímo tak začínala éra příchodu instalace jistější – satelitní paraboly.

Chodská zima 2007

Televizní turbulence je touto dobou již velmi hlučná. Diváci v mnoha případech strkají své set-top-boxy do skříní a obětují ještě trochu financí do satelitního příjmu televize. Do toho, o čem dlouhá léta věděli, ale až nyní přišel čas na jeho pořízení. Televize Prima jim již říká pane, nový program Nova Cinema či STV 1 a STV 2 jim také přidaly úsměvu spolu s dalšími zajímavými a u pozemního příjmu stále očekávanými programy. Náhle přestalo kostičkování a časté výpadky způsobovat problémy, neboť již zmizely. Prodej satelitních kompletů rychle překonal prodej set-top-boxů pro pozemní příjem. CS Linkové satelitní přijímače tak pomalu a jistě začaly nahrazovat privilegované místo po pozemních set-top-boxech. Velká vlna nedočkavých diváků, rozhodnutých pro satelitní příjem televize, podepsala nezbytnou nájemní smlouvu stále více populární placené satelitní televize Digi TV. Vyřešili tak problém a ještě v případě instalace dualboxu Hyundai získali „krmení zdarma“ pro další televizor v domácnosti. Diváci tak často nabuzení pozemním set-top-boxem a již s určitou pohodlností přivítali příjem televize z orbitu s otevřenější náručí.

UX DAy - tip 2

Očekávaný vývoj nadcházejících měsíců tohoto roku 2008 bude ve znamení spouštění dalších DVB-T vysílačů, nezbytných pro dokrytí „hluchých“míst nejen v domažlickém regionu. Po schválení možnosti vysílat budou lidé dychtivě očekávat start nových televizních projektů TV Barrandov, Z 1, Febio TV, TV Pohoda, RTA či Óčko. Velice zajímavé bude sledovat výběr technických poskytovatelů těchto nových programů. A ještě více opravdový příchod českých programů s vysokým rozlišením obrazu (HDTV). Majitelé nových LCD či plazmových televizorů, kteří mohou sledovat formát obrazu 16:9, zcela jistě příchod HDTV berou jako nutnou samozřejmost. Momentální rozlišení obrazu vlivem nízké bitové rychlosti u mnohých českých televizních programů zatím jen odrazuje diváky od pořízení těchto nových moderních televizních zobrazovačů.

Zcela jistě nás čeká výjimečný a pokrokový rok. Zcela jistě by měl tento rok být vděčný za ten minulý. Odrazili jsme se ode dna a dokonce už i umíme plavat, tak toho koukejme plně využít.

Jaký typ příjmu televize podle vás převáží v regionech, jako je Domažlicko?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).