Hlavní navigace

Domažlický piktogram aneb co jsou ty kostičky?

17. 7. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 118483
Jako maloobchodnímu prodejci potřeb pro příjem digitální televize v Domažlicích se mi poslední dobou rozštěpili zákazníci satelitního a terestrického příjmu přesně na půl. Ještě z jara převažoval zájem pouze o zemský příjem digitální televize. Celkem se není čemu divit, zákazníci prostě od zemského příjmu očekávali více a houfně utíkají k satelitům.

Divákům chybí digitální Prima

Důvodů, proč přibývá diváků satelitní digitální televize, je více: jednak očekávali základní a známou „čtyřku“ programů (Nova, Prima, ČT 1 a ČT 2) jako standard i u set-top-boxů. Ta zde bohužel není a programy, jako je ČT 24 a ČT 4 Sport, zřejmě tolik diváky nepřesvědčují. Rozhlas v DVB-T už je úplně ztracená investice, neznám žádného svého zákazníka, který by kdy takto rozhlas pravidelně poslouchal. U satelitní možnosti příjmu televize je nabídka bohatá k prasknutí a ceny satelitního kompletu pro příjem z CS Linku a dalších volných zahraničních programů klesají pomalu dolů.

Dále tu jsou pořád časté problémy s vlastním příjmem a výpadky DVB-T z lokálního vysílače Vraní vrch. I po optimalizaci a navýšení jeho výkonu na 10 kW problémy s příjmem v některých lokalitách okresu přetrvávají. Naproti tomu se bohudíky zvedla vlna zájmu o televizory s integrovaným digitálním tunerem (IDTV) a podobné kombinované přístroje (DVD přehrávač a set-top-box v jednom). I když mám i zájemce o PVR (personal video recorder) s hard diskem a např. dvěma tunery, pořád je toto zařízení u lidí neznámé nebo i dosti drahé, a tak budou čekat na pokles jejich ceny. To samé se dá říci i o DVD recorderech s DVB-T tunerem. Co se týče set-top-boxů samotných, v prodeji vedou standardní dvouSCARTové (zde nabízené v cenové relaci od 1 650 do 2 000 Kč) a v těsném závěsu jednoSCARTové (od 1 490 korun) – zákazníci se bohužel pořád řídí převážně cenou a o vybavení přístroje nejeví moc zájem.

Mapa pokrytí

Vše o domažlické digitalizaci

Pokud hledáte informace o přechodu na zemské digitální vysílání na Domažlicku a chcete je mít přehledně na jednom místě, zavítejte na speciální stránku v rámci přílohy DigiZone.cz s názvem Digitální vysílání v regionech. Najdete tu termíny zahájení digitálního a vypnutí analogového vysílání z vysílače Vraní vrch, přehled digitálně šířených programů, technické parametry multiplexu, mapy pokrytí i odkazy na články a aktualitky o domažlické digitalizaci.

Piktogram vysílá, ale nikdo neví, co to je

Koncem června se na veřejnoprávních programech, vysílaných analogově z Vraního vrchu, objevil očekávaný varovný piktogram. Logo umístěné v dolním pravém rohu obrazovky má upozorňovat ty diváky obou analogových programů České televize, kteří je přijímají právě z Vraního vrchu, že 31. srpna toto analogové vysílání skončí, a pokud chtějí pokračovat v pozemním příjmu televize, musí si do toho data pořídit digitální set-top-box. Nevím, zda je to nedostatečnou osvětou ČT nebo mediální kampaní vůbec, ale drtivá většina diváků vůbec neví, co piktogram znamená. Hovoří o něm jako o záhadných čtverečcích, které je celkem nechávají chladnými.

Piktogram ČT

Čtverečky v pravém dolním rohu obrazovky představují varovný piktogram, který od konce června vysílají analogové programy ČT 1 a ČT 2 z Vraního vrchu na Domažlicku. Diváky mají upozornit, že právě jich se týká připravované vypnutí analogového vysílání, naplánované na 31. srpna 2007.

Osobně jsem si myslel, že nebudou na obrazovkách snášet takovýto „rušící element“, opak je pravdou. V dnešní době, charakteristické neustálými změnami, jsou již diváci ozbrojeni jistou dávkou laxnosti. Neinformovanost, zejména v obcích Domažlicka, je stále veliká. Zrovna minulý týden jsem instaloval u zákazníka parabolu pro satelitní příjem placené služby Digi TV a kolemjdoucí se mě vyptávali, jestli tento „koláč“ musí mít, až to jednou „vypnou“. Stále častěji za mnou také do obchodu docházejí zákazníci pro přijímač podporující MPEG-4 vysílání, aby už byli připraveni, „až se to změní“.

KL24

DVB-T perex obecný

Domažlice jako zkušebna před „velkou digitalizací“

Proč se vlastně na tak malém území, jakým je okres Domažlice, přechází na digitální vysílání dříve než ve větších lokalitách? S jakými úmysly tu začaly České radiokomunikace provozovat svůj multiplex A s programy České televize, Českého rozhlasu a Novy? Jaký dopad bude mít výsledek domažlické digitalizace na postup v dalších regionech? Přečtěte si článek DigiZone.cz z loňského června.

Typicky české čekání na poslední chvíli

Pro znalé problematiky digitalizace jsou tyto příklady úsměvné, leč taková je mnohdy realita necelé dva měsíce před ukončením analogového příjmu televize na Domažlicku. Výstavka pod názvem Vítejte v digitálním světě na domažlické radnici pro nezájem nedávno skončila a osvěta v místním tisku není skoro žádná. Kdyby nebylo inzercí samotných prodejců digitální techniky, nevědělo by se o chystaných změnách skoro vůbec. Informace z místního tisku totiž pro Domažlické platí nejvíce, bohužel kvůli střetu zájmů není možné např. v místním deníku vést „osvětovou“ rubriku o digitalizaci.

Pro shrnutí: z důvodu letních dovolených a z typicky české vytrvalosti do krajní meze se prodej set-top-boxů rapidně zvýší až týden před a týden po vypnutí analogového signálu, to je už jisté.

Měla by Česká televize lépe informovat o tom, co znamená varovný piktogram vysílaný u analogových programů ČT 1 a ČT 2 na Domažlicku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).