Hlavní navigace

Týdenní revize: 16 Mbit/s ADSL rozhodně nebude pro všechny

23. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 29
Zájem o ADSL rapidně klesá, může na jeho oživení stačit marketingový příslib vyšších rychlostí, když operátoři mnohdy nezvládají garantovat ani ty současné? Otázku využití OpenID na českém Internetu oživil poslední dobou především Seznam. Do Čech dorazil nový iPhone 3G a s ním také nedokumentovaná schopnost, díky néž může Apple na dálku zablokovat konkrétní aplikaci na všech iPhonech 3G.

Webové prohlížeče jsou v dnešní době pravděpodobně nejpoužívanějšími internetovými aplikacemi. Některé standardy dodržují více, některé méně a jiné vůbec, mnohdy si ani neuvědomujeme, že plní funkci brýlí skrze které nazíráme podobu webu. Měl by však být prohlížeč také výrazem našeho životního stylu nebo je to jen kus zkompilovaného kódu, který slouží? nad tím se ve své glose zamýšlí Vojtěch Bednář.
Vojtěch Bednář: Webový prohlížeč jako životní styl

ADSL je u konce s dechem, tentokráte již ne pouze po technologické stránce, ale prokazatelně ztrácí také zájem a trpělivost uživatelů. Poskytovatelé slibují vyšší rychlosti přípojek, až 16 Mbit/s na downstreamu. Je však taková nabídka při současném stavu technologického zázemí v Česku vůbec realizovatelná nebo jde jen o marketingový trik? Zákony fyziky jsou neúprosné, a tak budou tyto maximální rychlosti skutečně dostupné jen pro část zákazníků, ti ostatní ještě důrazněji pocítí, co v praxi obnáší slůvko „AŽ“.
Jiří Peterka: Stalo se: na obzoru je AžDSL
Karel Wolf: ADSL na konci světa: dosáhnete na 16 Mbit/s?

Vyplňování jmen a hesel patří k těm méně oblíbeným činnostem návštěvníků webů, řešit se dá jednoduchými nicky s ještě jednoduššími hesly nebo sjednocenou správou identit. Pokud se však nechcete vázat na služby poskytované jednou firmou, nezbývá než se poohlédnout po nějaké univerzální internetové občance, jednou z těch perspektivnějších je i OpenID, o které se konečně začínají zajímat nejen velcí světoví hráči, ale dokonce už i provozovatelé českých serverů.
Michal Černý OpenID míří na české weby

Obsah komunitních služeb již dávno netvoří early adopteři z řád IT profesionálů a uživatelů vysokoškolských sítí. Sociální sítě dnes využívají běžní lidé a hlavně děti. Máme právo chování těchto nových vln uživatelů srovnávat s prvotními těchto nástrojů a na základě srovnání je pak hodnotit?
Pavel Mezihorák Tvá bábovička je hnusná aneb kvalita obsahu komunitních serverů

Captcha systém byl navržený jako efektivní pomocník pro boj s komentářovým spamem a jiným roboty generovaným obsahem. Doba však pokročila a překonat dnes tento způsob ochrany založený na Turingově testu bývá paradoxně v mnoha případech náročnější pro obyčejného člověka než robota, přesto se stal nedílnou součástí mnoha formulářů a jen tak z nich v nejbližší době nezmizí. Pojďme se nyní společně podívat na špatnou implementaci captcha systémů, která způsobuje jejich praktickou nefunkčnost.
Martin Klubal: Nedokonalý captcha systém

Affiliate marketing není žádnou novinkou, možná právě proto je dnes možné uvažovat o tom, jestli jde jen o líbivé slovo, nebo o funkční a progresivní metodu. Ootázka, která je na pořadu dne, zní: Je ale velikost trhu s affiliate marketingem natolik významná, aby stálo za to se o něj blíže zajímat? Tím a také úvahami o tom, zda-li A je možné využít některé zahraniční affiliate sítě v České republice se zabývá ve svém článku Barbora Benediktová.
Barbora Benediktová: Proč se zajímat o affiliate marketing: zahraniční sítě

O systému národních znaků v doménách (IDN) jste se na Lupě mohli dočíst již v celé řadě článků, poslední kolo diskusí k možnosti jeho spuštění pak inicioval CZ.NIC letos v květnu. Diskuse k případnému zavedení systému IDN pro české domény zatím rozdělují odbornou veřejnost prakticky na dvě poloviny. O to zajímavější by pro nás mohly být zkušenosti, které s tímto systémem mají naši sousedé v Německu, Rakousku a Švýcarsku.
Martin Klubal: Národní znaky v doménách se v zahraničí ujaly

Do České republiky s lehkým zpožděním přichází iPhone 3G. Ponechme stranou, že 3G technologie zde již několik let nacházejí pouze velmi špatnou úrodnou půdu a zaměřme se raději na kostlivce v krabičce samotného iPhonu. Ten sebou totiž přináší mimo jiné také nedokumentovanou schopnost (pokřtěnou na kill switch), díky které může firma Apple na dálku zablokovat konkrétní aplikaci na všech iPhonech 3G. Má to sloužit k ochraně před malwarem, nebo k ochraně byznys modelu nového AppStore?
Jiří Peterka: iPhone přichází, s ním i utajený „kill switch“

Jaký je smysl mikroblogování a má vůbec nějaký smysl? Mikroblogy jsou oblíbené hlavně díky své jednoduchosti. Ve světě jim vládne Twitter, své příznivce si našel už i u nás. Uživatelé na nich píší o svých soukromých věcech stejně jako o pracovních problémech. Pouhých 140 znaků mnohdy znamená oznámení svatby nebo deníkový zápisek z dovolené, kčemu je to ale vlastně dobré?
Jan Hnad: Twitter: Twitter: v jednoduchosti je síla

Slouží Banky nám, tak jak k tomu byly původně určené, nebo sloužíme my jim? V současné době prožíváme úžasný boom nejrůznějších internetových platebních systémů, jsou to ale opravdu pomocné ruce nebo jen nástroje jak z nás tahat další peníze mít nás přitom lépe pod kontrolou, ve své glose se nad tímto tématem zamýšlí Michal Černý.
Michal Černý: Banky si nás vychovají… 

MMF24

V posledním díle seriálu o peer to peer sítích se Jáchym Krasek zaměřil na sítě, které bývají někdy označované jako I2P, tedy Invisible To Peer. Spíše než o konkrétní architekturu jde o označení technik pro zamaskování své přítomnosti v P2P síti, mezi techniky které anonymní peer-to-peer sítě používají, pak spadá šifrování tvorba a stahování velkého množství „šumu“ či tvorba tunelů.
Jáchym Krasek: Výměnné sítě od A do Z: Mute, Nodezilla a Zepp

Italský telekomunikační a internetový operátor Tiscali S. p. A. se v Česku více než svými službami proslavil nekonečným odkládáním prodeje české divize. Ten se nakonec přeci jenom vydařil a mateřská společnost může utržené peníze investovat doma, značka Tiscali v Česku ovšem zůstává nadále a to hned u dvou firem. Jaký bude další osud značky Tiscali v ČR?
Karel Wolf, Martin Vyleťal: Nekonečný příběh – Tiscali na konci své české cesty?

Vadí vám opatření typu kill switch v iPhone (obecně)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).