Hlavní navigace

Týdenní revize: na rychlejší Internet si stávající zákazníci počkají

20. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
UPC zareagovalo na rychlejší ADSL, nově nabízí také pouze dva tarify. Stávající zákazníci se dočkají vyšších rychlostí až příští rok. Proč Second Life není hra? Čeští politici pomalu objevují sílu sociálních sítí. Je budoucnost bezkontaktních plateb v mobilních telefonech? Potřebujeme měřit důvěryhodnost webových stránek? Mobilní operátoři a ČTÚ mají odlišný názor na přepočet maximálních cen za hlasový roaming z eur na koruny.

Poté, co vstoupila v platnost nová velkoobchodní i maloobchodní nabídka tarifů ADSL připojení od Telefóniky O2, přistoupil k úpravě portfolia internetových služeb i největší kabelový operátor, společnost UPC. Jelikož tuzemský trh s broadbandem stále funguje na principu spojených nádob, nebyl zmiňovaný krok UPC žádným překvapením. Nově jsou v nabídce kabelového operátora, po vzoru Telefóniky, pouze dva tarify, jejichž nominální rychlosti konkurenční nabídku převyšují. Rozdíl je patrný zejména ve směru od uživatele. Díky tomu, tarify UPC dosahují lepšího poměru mezi rychlostmi na downstreamu a upstreamu. Navíc vlastnosti kabelové sítě umožňují UPC skutečně dostát inzerované a placené rychlosti, což u mnoha zákazníků Telefóniky nebude možné. Stávající zákazníci získají nové rychlosti na základě migračního schématu, který se liší od nové nabídky. Navíc stejně tak jako u Telefóniky, se rychlejšího Internetu nedočkají dříve než příští rok.
Jiří Peterka: Stalo se: UPC odpovídá na AžDSL

Tip: přehled cen a parametrů internetových tarifů všech významných českých poskytovatelů připojení najdete na jednom místě v databázi připojení na Lupě.

Ačkoli virtuální Second Life už brzy oslaví své šesté narozeniny, vyvolává stále rozporuplné reakce. Někteří jej zatracují, jiní naopak věří v potenciál, který tento fenomén může v budoucnu proměnit v reálný byznys. Ať tak, či tak, Second Life žije vlastním životem a někteří lidé s ním tráví opravdu spoustu času. A nejde jenom o jednotlivce, cestu do virtuálního světa si našly i velké mezinárodní firmy, česká policie nebo někteří čeští podnikatelé, kteří se díky němu už dokázali rozhádat. Chcete vědět jak Second Life funguje? Proč ho není možné označit za hru a proč vůbec láká lidi žít „druhý virtuální“ život? Nejen na tyto otázky najdete odpovědi v obsáhlém seriálu, který vyšel na Lupě tento týden.
Daniel Dočekal: Second Life for Dummies: začínáme
Daniel Dočekal: Second Life for Dummies: proč to není hra?
Daniel Dočekal: Second Life for Dummies: lidé a jejich budoucnost

Přestože Telefónika O2 nabízí od září rychlejší ADSL připojení při zachování původních cen, stávající zákazníci se podle oficiálních vyjádření operátora dočkají nových rychlostí nejdříve v únoru příštího roku, kdy začne plošné navyšování rychlostí. Do té doby budou za kvalitativně horší službu platit stejný měsíční poplatek jako dosud. Opakuje se tak situace z minulého roku, kdy dokonce Telefónika nebyla schopna dodržet původně deklarovaný termín migrace. Na rychlejší ADSL připojení si tedy někteří uživatelé ještě počkají. O2 ale nabízí, že pokud nechcete čekat až do února, zvedne vám rychlost okamžitě, ale jen v případě, že si přiobjednáte další služby, které jsou součástí balíčků O2 Duo nebo O2 Trio. Podle tiskového oddělení Telefóniky, je sice možné zažádat o zrychlení i bez objednání dalších služeb už nyní, ale podle reakcí našich čtenářů, pracovníci infolinky podávají o této možnosti protichůdné informace.
Jiří Macich: Komu, kdy a jak Telefónica O2 zrychlí ADSL?
Zprávičkářův blog na Lupě: Telefónica mlží a mlží

Možnost definovat a změřit důvěryhodnost webových stránek je podle zakladatele world wide webu, Tima Bernerse-Leeho, potřebnou funkcí, kterou je do současného Internetu potřeba co nejdříve zavést. Potřebujeme však něco takového? Existuje celá řada systémů sloužících k hodnocení webového obsahu z různých hledisek. V praxi se ujaly dva typy z nich. První slouží k hodnocení webových stránek, pokud jde o vhodnost či nevhodnost jejich obsahu pro děti. Druhým typem hodnoticích systémů, v současnosti více rozšířeným, je ochrana před phishingem.
Vojtěch Bednář: Globální měření důvěryhodnosti we­bu

Od prvního září můžeme volat z mobilu do zahraničí opět o trochu levněji a to díky regulovaným cenám stanoveným Evropskou komisí. Regulace cen hlasových služeb v roamingu platí již od konce loňských prázdnin a počítá s tím, že se ceny za příchozí a odchozí hovory budou postupně snižovat i příští rok. Čeští operátoři již změny zapracovali do ceníků tak, aby se vešli do maximální ceny za minutu volání, která je nastavena na 0,22 € pro příchozí a 0,46 € pro odchozí hovory. Jenže nyní vyšlo najevo, že podle mínění Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) se operátoři do limitu nevešli. Jak je to možné? Problém nastal při přepočtu cen v eurech na ceny v korunách. Operátoři pracovali s kurzem platným pro 30. červenec, ČTÚ považuje za relevantní údaj z Úředního věstníku EU. Proč se kurzy liší?
Jiří Peterka: Bylo 30. července již o den dříve? 

Sociální síť Facebook začínají po amerických politicích objevovat i jejich čeští kolegové. Například pro prezidentské kandidáty ve Spojených státech, reprezentuje Facebook jeden z mnoha kanálů, jejichž prostřednictvím komunikují s voliči a příznivci (Barack Obama,John McCain). Uživatelé pak vytvářejí na Facebooku komunity fanoušků a bojují za svého kandidáta. Letošní prezidentská kampaň byla vůbec ve znamení Internetu, lidé například mohli posílat kandidátům otázky do diskuse prostřednictvím Youtube. Ačkoli využívání Internetu pro politické účely není na takové úrovni jako ve Spojených státech, začínají jeho možnosti v oblasti sociálních sítí objevovat i čeští poslanci a senátoři.
Jan Handl: Politici objevují Facebook

Po prázdninové přestávce se opět konalo setkání NetClubu, jehož hostem byl tentokrát podnikatel Jan Václav Čep, jehož mediální skupina Dignity nedávno pohltila web Tiscali.cz nebo finanční server Penize.cz, který hodlá Čep posunout na kvalitativní úroveň serveru Měšec.cz.
Redakce: NetClub: hostem prvního poprázdninového setkání byl Jan Václav Čep
Netclub blog na Lupě: Jan Václav Čep: Byl jsem dítě ulice

BRAND24

Logo NetClub
Hostem 8. NetClubu bude Libor Malý, majitel a ředitel LMC, provozovatel on-line trhů prace.cz, jobs.cz a topjobs.sk. Registrovat svoji účast na diskusi s omezeným počtem míst můžete už nyní.

Bezkontaktní platby existují již několik let, v Česku se ale zatím příliš velké oblibě netěší. Nicméně na trhu v současné době existují na trhu nadějné technologie, které by mohly dosavadní vývoj zvrátit. Jednou z nich jsou platby prostřednictvím mobilních telefonů. Proč právě mobilní platby?
Karel Wolf: Budeme v budoucnu platit hlavně mobilem?

Keyloggery jsou obávaní slídilové, kradoucí uživatelům důvěrné údaje: čísla kreditních karet, piny, hesla k bankovním účtům. Spolu s nimi Internetem kolují i ochránci před nimi – antikeyloggery, které si můžete stáhnout například ze serveru Slunečnice.cz. Jejich schopnosti ochránit uživatele jsou však často zoufale slabé. Věděli jste, že kromě softwarových, existují i hardwarové keyloggery?
Martin Dřímal: Ochranné programy proti keyloggerům selhávají

Používali jste někdy GSM banking?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).