Hlavní navigace

Týdenní revize: Volný změnil vlastníka a Google je v NIXu

6. 12. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Jednání o revizi regulačního rámce elektronických komunikací budou pokračovat i za českého předsednictví EU. Proč si Google pořídil v České republice další peering? Podíl WiFi na celkovém počtu broadbandových přípojek i nadále roste. Telekom Austria prodal českou pobočku a slovenský eTel. Americký dozorce nad trhem s cennými papíry rozhodl, že P2P půjčky podléhají stejným pravidlům jako například akcie.

Nové projekty vznikají na Internetu každý den. Průřez těmi nejzajímavějšími vám budeme nyní přinášet každý týden prostřednictvím seriálu s názvem webovinky. V prvním díle jsme se věnovali například aplikaci StockTwits, informující o dění na akciových trzích, která je postavena na populární mikroblogovací platformě Twitter. Představili jsme také online vyhledávač parkovacích míst nebo novou službu z oblasti tzv. vizuálního nakupování.
Lubomír Hauerland: Webovinky: prosincová všehochuť z webu

Diskuse o podobě nového regulačního rámce elektronických komunikací nekončí ani poté, co se ministři členských zemí EU dohodli poslední listopadový týden na společném stanovisku. To se ale liší od stanoviska, které již dříve přijal Evropský parlament. Důvodem jsou zřejmě snahy Francie, která se pokusila zvrátit dosavadní vývoj, který nebyl příliš nakloněný vizím zejména z oblasti autorských práv a copyrightu. Francouzským představitelům se podařilo ministry přesvědčit, aby hlasovali pro návrh, který neobsahuje pojistku proti francouzské digitální gilotině. Jednání o revizi regulačního rámce elektronických komunikací tak budou pokračovat i za českého předsednictví.
Jiří Peterka: Stalo se: Francie dál tlačí na odstřihávání europirátů

Bezpečnostní rizika a škodlivé kódy se nevyhýbají ani univerzálním službám, které uživatelům nabízí vyhledávače. Dokazuje to například nedávný případ, kdy se útočníkům podařilo zneužít reklamního systému AdWords. Nic netušící uživatelé, kteří klepli na odkaz, který je měl přesměrovat na stránky antiviru, se stali obětí škodlivého kódu. Místo antiviru na ně čekal pouze adware. Jak je možné, že se podařilo tento odkaz propašovat na přední pozice AdWords?
Ondřej Bitto: Když škodlivému kódu pomáhá reklama na portálu

Logo NetClub
Hostem 10. NetClubu bude Ladislav Trpák, zakladatel internetové agentury Advertures, která se dlouhodobě věnuje internetovému marketingu. Stál také u zrodu úspěšného personálního portálu Jobpilot.cz. Stále máte možnost se registrovat.

Každoroční Světový den použitelnosti přinesl zajímavá témata v oblasti přístupnosti, použitelnosti i uživatelského designu. Mířil především do blízké budoucnosti ukázkami hlasového ovládání, virtuální reality či měření pohybu očí na stránce.
Jan Rylich: World Usability Day ukázal virtuální realitu i hlasové ovládání

Americký dozorce nad trhem s cennými papíry (SEC) pozastavil poskytování tzv. P2P půjček, které začínaly v souvislosti s důsledky finanční krize získávat na popularitě. Proč se SEC rozhodl mikropůjčky, které jsou sjednávány na Internetu skrze zprostředkovatele mezi půjčujícím a půjčovatelem, kontrolovat? Podle zástupců SECu naplňují P2P půjčky všechny znaky cenných papírů a jako takové podléhají regulaci a stejným pravidlům jako ostatní cenné papíry, tedy třeba akcie a obligace. Jak reagují na rozhodnutí SECu zprostředkovatelé?
Patrick Zandl: P2P půjčky přes web narazily na regulátora akciového trhu 

Google si nedávno pořídil již druhý peering v České republice. K privátním peeringu v rámci SITELu přidal novou 10GB přípojku v rámci NIX.CZ. Sami představitelé Google hovoří o tom, že zapojení do NIXu je pouze pro vlastní potřebu. Ve skutečnosti ale může jít o součást komplexnější strategie. Google má totiž po světě celou řadu peeringů. Jedním z důvodů může být snaha snížit závislost na lokálních providerech a kvalitě jejich sítě.
Jiří Peterka: Google je v NIXu. Proč?

Konsolidace na českém telekomunikačním trhu vstoupila do dalšího dějství. V pondělí se stala novým majitelem společnosti Telekom Austria Czech Republic, nabízející služby pod značkou Volný, telekomunikační skupina Dial Telecom. Rakouský Telekom Austria prodal nejenom českou pobočku, ale také slovenský eTel.
Patrick Zandl: Dial Telecom odkupuje Volný.cz a eTel Slovensko

Česká republika je v oblasti vysokorychlostního Internetu v Evropě fenoménem. Wi-Fi připojení, které si získalo oblibu v době, kdy ADSL připojení ještě nebylo k dispozici, si i přes masivní nástup Internetu prostřednictvím telefonních linek drží na trhu stále silné postavení. Statistiky ukazují, že podíl Wi-Fi technologie na celém maloobchodním trhu s broadbandem roste, zatímco ADSL ztrácí. V počtu nových přípojek dokonce ADSL připojení ztrácí už i na kabel.
Jiří Peterka: Připojení v Česku: jaká je realita?

Podle pravidelného Symantec Internet Security Threat Report (ISTR) se stínové ekonomice na Internetu daří. Nejžádanějším zbožím jsou nadále informace o kreditních kartách či o účtech v bankách a finančních institucích. K obchodování kradených informací jsou používána většinou internetová fóra. Nejvíce serverů s kradenými informacemi se nachází v Severní Americe. Jakým způsobem se dostávají útočníci k citlivým informacím? Za kolik se v průměru prodává botnet?
Daniel Dočekal: Stínová ekonomika nadále roste, varuje Symantec

BRAND24

IDN jsou rozporuplným trendem, který na nás tu a tam vystrčí své Unicodové růžky, potrápí nás podivnými znaky a zase zmizí do zapomnění. A ačkoliv nejsou tato „lokalizovaná“ doménová jména rozhodně běžná, přesto se ve světě začínají objevovat čím dál častěji. Jaké jsou jejich výhody a jaká jsou naopak rizika s nimi spojená?
Jan Rylich: Lesk a bída oháčkovaných doménových jmen

Nedávno se v médiích objevily informace o tom, že se Ivo Lukačovič, zakladatel portálu Seznam stal majitelem pražského letiště Točná. Souvisí tato událost s možným prodejem celého Seznamu?
Jiří Hlavenka: Velký portál, nebo malé letiště

Co myslíte, je Seznam.cz na prodej?

  • Ano, letos se prodá!
    2 %
  • Prodá se v roce 2009
    14 %
  • V nejbližší době se neprodá
    84 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).