Hlavní navigace

Unikly zdrojáky Windows XP, přichází Google Pixel 5, Instagram a Messenger se propojují

2. 10. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Google Pixel 5 Autor: Google
VMware kupuje SaltStack. Poběží Windows na Linuxu? Emulace 64bitových x86 aplikací na Windows PC s ARMem. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Na internet unikly zdrojové kódy Windows XP SP1 a Windows Server 2003. Archiv má velikost 2,9 GB. Leaker zveřejnil rovněž zdrojáky MS-DOSu, Windows NT, Windows CE, Windows Embedded a Windows 2000. Balíky se šíří přes torrent a 4chan. Microsoft autenticitu kódů potvrdil, Windows XP se podařilo zkompilovat.

Google představil dva nové chytré telefony – Pixel 4a 5G a Pixel 5. První je 5G evolucí současného modelu 4a, Pixel 5 je pak novou vlajkovou lodí. Té se navíc podařilo srazit cenovku na 613 eur, tedy něco kolem 16,5 tisíce korun. Je to možné i díky použitému čipu Snapdragon 765G. Dále jsou k dispozici 8 GB RAM, 4000mAh baterie, 6" OLED displej a podpora 5G. Přístroje začnou být dostupné od října dále.

Google také vypouští nový Chromecast s novinkou Google TV. Jde o systém podobný Apple TV, kdy je možné skrze jedno rozhraní přistupovat k multimediálním aplikacím a funkcím typu Netflix, YouTube a podobně.

Facebook oficiálně spojil komunikaci v Messengeru a Instagramu. Uživatelé jedné aplikace si mohou psát s uživateli té druhé a naopak. Do budoucna se očekává, že dojde i na propojení s WhatsAppem.

Amazon ukázal systém pro placení v obchodech pomocí dlaně. Amazon One se prozatím testuje ve dvou prodejnách Amazon Go v Seattlu (viz naše reportáž). Přístroj spáruje údaje uživatele s otiskem ruky. Biometrická data je pak možné smazat v nastavení účtu. V Číně už zase nějakou dobu funguje placení přes obličej, více v naší reportáži.

Microsoft spustí emulaci 64bitových x86 aplikací na Windows 10 počítačích běžících na ARMu. Členové Insider programu se dočkají už v listopadu. Doposud je k dispozici pouze emulace 32bitových x86 programů. Naše zkušenosti s Windows PC na ARMu jsou zde.

Google by měl zpříjemnit život alternativním obchodům s aplikacemi na Androidu. Prozatím nejsou jasné detaily, stát by se tak ale mělo v Androidu 12. Je například možné zavedení Google Play Protect k vybraným obchodům a odstranění varování o bezpečnosti a podobně.

Budou Windows v budoucnu založeny na jádře Linuxu? Známá open source persona Eric Raymond si to myslí, rozepisuje to na svém blogu. V rámci Windows už funguje Windows Subsystem for Linux (WSL), který brzy dostane podporu grafických rozhraní aplikací a GPU. ZDNet navazuje, proč Windows na Linuxu dávají smysl.

Tradiční balík Office se minimálně ještě jednou dočká pokračováníNástupce Office 2019 přijde v příštím roce. Podobně jako 2019 ale pouze posbírá novinky, které za tu dobu vyšly pro Office 365. Právě ten Microsoft preferuje jako primární namísto „krabicových“ verzí.

Facebook se opět snaží protlačit, aby Messenger šel nastavit jako výchozí aplikace pro SMS v iOSpíše The Information. Podobně lze Messenger nastavit na Androidu. Apple prozatím v rámci nového iOS povolil změnu dvou výchozích aplikací, a sice e-mailového klienta a webového prohlížeče.

Také Amazon představil službu pro streamované hraní her, jmenuje se Luna. Prozatím lze žádat přístup k předběžnému přístupu. Luna má stát 5,99 dolaru měsíčně, nabídne přes sto titulů, zvládat má 4K při 60 FPS s aplikacemi pro Windows, macOS, Android a přes web také pro iOS a iPadOS.

Populární notebooky Dell XPS 13 dostávají novou iteraci, která obsahuje procesory Intel Tiger Lake (od i3–1115G4 po i7–1165G7). Displej nově také vyplňuje 91,5 procenta přední části. Novinka se týká i vývojářské Developer Edition postavené na Ubuntu.

D-Wave začíná komerčně nabízet kvantové počítače s pěti tisíci qubity. Dostupné jsou skrze cloudovou službu Leap. Technické detaily jsou rozebrány zde (PDF).

USA komplikují život další čínské firmě, konkrétně výrobci čipů SMIC. Na něj se začala upínat pozornost Huawei, když přišla o přístup k TSMC. Také SMIC ale odebírá výrobní stroje od amerických firem, které nyní budou muset žádat o licence, pokud s tímto podnikem budou chtít obchodovat, informuje Reuters.

VMware kupuje SaltStack. Tato firma stojí za nástrojem Salt, který slouží k automatizaci IT a vzdálenému vykonávání úkolů. VMware díky tomu rozšíří automatizaci na softwarové balíčky v kontejnerech a VM. Své plány rozepisuje zde. VMware také představil spolupráci s Nvidií a další novinky.

ARM vydává nová jádra určená pro autonomní aplikace a průmysl. Jde o Cortex-A78AEMali-G78AE a Mali-C71AE.

Hypervizor Xen je dostupný také na Raspberry Pi 4. Nyní je ještě postup instalace složitější, od jádra 5.9 už to bude jednodušší. Více lze zjistit na GitHubu.

Byla dokončena specifikace OpenCL 3.0. Součástí jsou i jazyk OpenCL C 3.0 a Khronos OpenCL SDK.

CIF 24 - tip - superearly cena

McAfee se chystá na burzu, velikost IPO by měla dosáhnout na sto milionů dolarů. Firma se v posledních letech prošla složitými procesy včetně odkupu a opětovném prodeji ze strany Intelu. McAfee loni mělo tržby 1,29 miliardy dolarů, asi o půl miliardy více než konkurenční Avast.

Calibre vychází ve verzi 5.0. Open source nástroj pro vytváření e-knih nyní pracuje s Pythonem 3, podporuje tmavý vzhled a další novinky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).