Hlavní navigace

Vídeň vypíná analog, Rakousko je plně digitální

22. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
Po Berlínu už druhá metropole sousedního státu přikročila k vypnutí zemského analogového televizního vysílání. Obyvatelé Vídně a celého Rakouska ode dneška naladí televizi už jen digitálně – tedy pokud jsou závislí na zemských televizních vysílačích. Zároveň se jim rozšiřuje počet digitálně šířených programů, protože současně s vypnutím analogu začíná v rakouské metropoli vysílat druhý digitální multiplex. Ve Vídni lze nyní pozemně naladit šest digitálních programů. UVNITŘ FOTOGALERIE

Analogová tma pro 300 tisíc domácností

Vypnutím hlavních analogových televizních vysílačů ve Vídni, Dolním Rakousku a Burgenlandsku přichází o analogový signál posledních 300 tisíc domácností závislých na pozemním příjmu televize (nadále však vysílají některé analogové vysílače sekundární sítě o menším výkonu, ve Vídni například komerční ATV na kanálu 30). V některých oblastech Rakouska zároveň dochází ke změně vysílacího kanálu první celoplošné digitální sítě, označované podobně jako u nás multiplex A. Týká se to také Vídně, kde se multiplex A přesune z kanálu 61 na kanál 24. Využitím vysílacích kanálů nad 60 se Rakousko při zavádění řádného digitálního vysílání vyhnulo nutnosti rychle opouštět analogové kmitočty, protože tyto kanály v minulosti využívala armáda a byly volné.

Vídeň kmitočty DVB-T

Graf překlápění analogových televizních programů ve Vídni do prvního digitálního multiplexu A a na definitivní digitální kmitočet (Zdroj: www.dvb-t.at)

Zároveň se ale dosavadní provoz multiplexu A prodražil, protože využívání kanálů nad 60 je nákladnější. K první digitální síti, obsazené veřejnoprávními programy ORF 1, ORF 2 a jedinou celoplošnou komerční televizí ATV, dnešním dnem přibývá multiplex B (ve Vídni na kanálu 34) s dalšími třemi programy: veřejnoprávním kanálem ORF Sport Plus, který dosud vysílal pouze přes satelit a v kabelových rozvodech, kulturním kanálem 3sat, což je společný projekt rakouské veřejnoprávní ORF, německých veřejnoprávních televizí ARD a ZDF, a švýcarské veřejnoprávní televize SRG, a vídeňskou metropolitní televizí Puls TV, kterou nedávno koupil německý mediální koncern ProSiebenSat.1 a hodlá z ní vytvořit další rakouský plnoformátový komerční kanál.

Důraz na původní rakouské programy

Rakousko DVB-T programy

Při výběru stanic pro zemské digitální vysílání hleděla rakouská mediální rada na to, aby šlo o původní rakouské programy, neboť přes satelit a kabel mají diváci přístup k velkému množství německých a švýcarských stanic, jež vysílají především pro německé a švýcarské diváky. Díky nulové jazykové bariéře a širokému výběru německých programů proto Rakousko dlouho odolávalo snahám vytvořit původní rakouské komerční kanály. První celoplošná privátní stanice ATV zahájila vysílání teprve v roce 2000, druhou má být vídeňská Puls TV, která se má od února 2008 přejmenovat na Puls 4 a výrazně upravit vysílací schéma.

FOTOGALERIE: Jak probíhalo zavádění zemské digitální televize v Rakousku

Nyní nabízí Puls TV zejména metropolitní zpravodajství, do budoucna slibuje filmy, seriály i zábavné pořady, a to jak akviziční, tak vlastní produkce. ORF Sport Plus vysílá sportovní přenosy, záznamy utkání a magazíny, které se nevejdou nebo se nehodí do schématu programů ORF 1 a ORF 2. Ve všední dny se vysílání omezuje na odpoledne a večer, přes víkend je celodenní. Na satelitu se ORF Sport Plus dělí o programovou pozici s regionální veřejnoprávní stanicí TW1, v zemské digitální síti B bude přes pracovní týden v dopoledních hodinách vysílat textové zpravodajství. 3sat se v multiplexu B objeví jen dočasně, než ORF vytvoří plánovaný zpravodajský kanál.

DVB-T zajímá jen zlomek Rakušanů

Rakousko kampaň DVB-T

Všechny zmiňované programy mohli Rakušané sledovat už dříve prostřednictvím satelitu, kabelu a IPTV. Vzhledem k tomu, že pozemně televizi přijímá pouhých šest procent rakouských domácností, valné většiny diváků se přechod ze zemského analogového na zemské digitální vysílání nedotkne. Podle deníku Der Standard nejvíce domácností sleduje televizi přes kabel (36 procent) a satelit (digitálně 34 procent, analogově okolo 20 procent). Přesto oba zemské digitální multiplexy pokrývají svým signálem přes sedmdesát procent rakouských domácností (multiplex A bude pokrytí zvyšovat až na 98 procent v roce 2010), především pak ve velkých městech. Díky slušnému výkonu vysílačů a malé členitosti terénu je mohou naladit i diváci v České republice.

Relativně malý počet domácností odkázaných na zemský příjem televize, ale také fakt, že oba digitální multiplexy provozuje stejný operátor, společnost Österreichische Rundfunksender-GmbH (ORS), telekomunikační divize veřejnoprávní televize a rozhlasu ORF, umožnily vypnout analogové vysílání v Rakousku pouhý rok poté, co zde začalo řádné zemské digitální vysílání. Multiplex A s programy ORF 1, ORF 2 a ATV odstartoval teprve 26. října 2006 v devíti hlavních městech jednotlivých spolkových zemí. Vypínání analogu začalo letos v březnu v Bregenzu, pokračovalo v květnu v Linci a v červnu v Salzburgu a Horních Rakousích.

Rakousko DVB-T pokrytí

Aktuální pokrytí Rakouska signálem zemské digitální televize (Zdroj: ORS)

Pozemní vysílání je drahé

Lepší pokrytí zůstává multiplexu A, kde vyjde roční poplatek za šíření signálu jednoho televizního programu na tři miliony euro (asi 80 milionů korun – to je částka, s níž se operuje i v případě celoplošného vysílání jednoho televizního programu ve standardním rozlišení v České republice). U multiplexu B je roční poplatek za jednu pozici znatelně nižší, pouze 1,6 milionu euro (přibližně 44 milionů korun). Stát věnoval přechodu na digitální vysílání značnou pozornost, po celé zemi probíhala intenzivní informační kampaň a Rakušané mohli získat příspěvek na nákup set-top-boxu v podobě voucheru. Ten poskytoval slevu 40 euro pro nákup dražšího přijímače DVB-T, schopného využívat interaktivní služby (pro prvních 100 tisíc zájemců).

Rakousko informační kampaň

Součástí státní informační kampaně v Rakousku byly i takovéto stany s informačními letáky o digitálním vysílání (Foto: www.dvb-t.at)

Později rakouská vláda příspěvek rozšířila i na přijímače pro digitální kabelovou televizi (příspěvek 60 euro pro prvních 66 666 zájemců) a nedávno i na satelitní digitální přijímače, aby se vyhnula protestům kabelových a satelitních operátorů. Ti upozorňují na rozhodnutí Evropské komise, že informační kampaně a státní dotace na nákup digitálních přijímačů mají probíhat v duchu „technologické neutrality“, a nemají tudíž upřednostňovat jednu vysílací platformu před druhou. Rakousko se navíc potýká spíše s problémem analogového příjmu televize ze satelitu, takže dotace na nákup satelitních digitálních přijímačů je zcela na místě.

Jednoduché znázornění jednotlivých typů digitálního příjmu televize
Rakousko 8
Rakousko 9
Rakousko 10
Rakousko 11

Zdroj: www.dvb-t.at

Součástí informační kampaně jsou i tyto jednoduché ukázky fungování jednotlivých druhů digitálního příjmu televize

KL24

Přeshraniční příjem a rušení v Česku

Vypínání analogových vysílačů a přechod obou rakouských multiplexů na definitivní digitální kmitočty zaznamenají i čeští diváci. A to jak pozitivně, protože na jižní Moravě a v jižních Čechách budou moci naladit dalších šest digitálně šířených televizních programů, tak i negativně. Podobně jako v případě zahájení zemského digitálního vysílání v Sasku totiž dojde k rušení některých analogových vysílačů a převaděčů v česko-rakouském pohraničí. A stejně jako v případě Saska ani nyní česká strana diváky před možným rušením analogového signálu digitální televizí z Rakouska vůbec nevarovala. Problém může nastat především v místech, kde diváci sledují analogovou televizi na kanálu 24, který využívá rakouský multiplex A z vídeňského vysílače Kahlenberg (vysílá výkonem 100 kW).

Na stejném kanálu totiž vysílá i program ČT 1 ve Svitavách – Kamenné Horce. Vzdálenost mezi oběma vysílači je sice velká, ale Kamenná Horka má výkon 158 kW, a mohou ji tudíž ladit diváci značně daleko od Svitav, takže zvlášť ti směrem na Brno by mohli zaznamenat problémy s kvalitou obrazu. Pokud jste do této doby přijímali rakouský multiplex A z Vídně/Kah­lenbergu (kanál 61), St. Poeltenu/Jauerlingu (kanál 68) nebo Lince/Lichtenbergu, nově ho najdete na kanálech 24 (Vídeň), 31 (St. Poelten) a 43 (Linec). Multiplex B pak vysílá na kanálech 34 (Vídeň), 21 (St. Poelten) a 37 (Linec).

Budete sledovat programy druhého rakouského multiplexu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).