Hlavní navigace

Vláda spouští Iniciativu 202020, má Česko dostat mezi nejlepší země v e-governmentu

15. 9. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Úřad vlády ČR. Autor: Jan Sedlák
Elektronické občanky a služby pro občany. Iniciativa má velké ambice. Tak si držme palce.

Česká vláda, státní složky a ICT Unie spouští Iniciativu 202020, která by měla pohnout s digitalizací státu a do roku 2020 posunout Českou republiku v žebříčku hodnocení e-governmentu mezi 20 nejlepších zemí v Evropě (podle EDGI metodiky OSN). Vlastní web zaměřený na digitální ekonomiku před pár dny spustil také koordinátor Tomáš Prouza (ČSSD).

Vláda ke spuštění iniciativy uspořádala ve Strakově akademii briefing, kde například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že „není tajemstvím, že v [digitální oblasti] máme velké mezery“. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se připojil s tím, že „ministerstvo vnitra má v IT co dohánět“, ovšem údajně především kvůli nečinnosti předchozích vlád.

Stát v rámci iniciativy provedl monitoring digitálních služeb, které provozuje. Jsou jich stovky, jejich výčet je na webu. Podle zástupců vlády má Česko dobrý základ v back-end systémech a nyní je třeba vybudovat aplikace, které budou moci využívat občané. První on-line aplikace mají být představeny ještě letos, další pak během příštího roku.

Vláda zveřejnila seznam 33 připravovaných služeb, jejich seznam je na webu. Jsou mezi nimi například úplné elektronické podání, elektronické formuláře pro celní a daňové řízení, e-Podatelna a další. K dispozici jsou i termíny očekávaného spuštění. Na webu je možné hlásit vlastní požadavky.

Elektronická občanka

Premiér Sobotka považuje za základní stavební kámen pro tento účel elektronické občanky (eOP). Legislativní proces k nim má doběhnout až v roce 2018. Stát také odložil spuštění testovací verze brány NIA pro identifikace, říjen letošního roku je už podle informací Lupy finální termín.

Zároveň ale stále nebyl vybrán provozovatel takzvané přeshraniční brány CZ.PEPS (rozebírali jsme v článku), kterou již má hotovou CZ.NIC. „Stavíme barák od základů a nejdříve musí být hotová NIA a na ní pak postavíme i PEPS,“ říká pro Lupu ředitel odboru hlavního architekta e-governmentu Petr Kuchař. „Zjišťujeme, jestli systém od CZ.NIC s NIA bude technicky pracovat. Je možné, že pak vezmeme části jejich kódu a ty pak použijeme.“ Vnitro se kvůli tomu má s CZ.NIC „brzy“ poprvé sejít.

Ministr Chovanec také uvedl, že stát nyní v IT hledá „levná a funkční řešení“. Součástí těchto úspor má být G-Cloud, státní cloud. Původní strategie byla z projednávání stažena, nyní se řeší další. Národní strategie příští týden zamíří do mezirezortního připomínkového řízení.

Stát chce do rozvoje e-governmentu zapojit také soukromý sektor (banky, pojišťovny, e-shopy a podobně), školy a vědecká pracoviště a například také mladé mobilní vývojáře. Přesné recepty ale nespecifikuje – u vývojářů se pouze zmiňují open data.

cif 24 - early cena - média

Iniciativa 202020 údajně „vznikla odspoda“, aktivní při protlačování byly například kraje (zejména v IT činná Vysočina), ICT Unie, státní samospráva. Web iniciativy má mimo jiné propagovat státní osobnosti, které se IT věnují, bez nichž to prý nejde.

Mezi hlavními prostředky k realizaci cíle iniciativy se nachází „vytvoření podmínek pro další výstavbu a rozvoj sítí nové generace“. Vláda tento bod neupřesňuje. Přitom národní strategie rozvoje sítí nové generace dostala další verzi, ke které se opět sešly desítky připomínek. Pokulhává i implementace evropské směrnice pro usnadnění výstavby sítí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).