Hlavní navigace

Zločinné stipendium

11. 12. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Studujete technickou školu, ale peněz se nedostává? Při brigádách se musí pracovat, rodiče jsou nemajetní, na podporu daleko a pivo je stále dražší? Nechte se sponzorovat zločinem!
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Společnost McAfee zjistila, že organizovaný zločin v oblasti Internetu podezřele prorůstá vysokým školstvím. Spiklenecké spolky hledají mladé a nadané hackery v průběhu studia na školách a dá se říct, že si je vychovávají pro svou potřebu. Někteří budoucí internetoví recidivisté jsou dokonce svými „zaměstnavateli“ finančně podporováni, aby se mohli ještě více zdokonalit v tom, co jim tak pěkně jde a co pak zločinné organizace využijí. Tedy napadání infrastruktury, hackování webů, prostě v elektronickém uličnictví.

Zmiňovaná zpráva vychází z výzkumu, který McAfee provedlo na minimálním počtu studentů jediné americké univerzity, a nemohu se zbavit dojmu, že – jelikož informatici jsou národ od přírody vtipný – si ze slovutné antivirové a bezpečnostní společnosti tak trochu vystřelili. To samozřejmě neznamená, že něco tak šíleného jako zločinné stipendium neexistuje a když si o něj náležitě nepožádáte, tak je nedostanete. Zkusme si to představit:

KL24

Agent X, zástupce mezinárodní kybermafie, jednoho dne přijde do populární hospody lidově zvané „U Hitlera“. Pozorným okem si vyhmátne nejvhodnějšího ze zde sedících studentů informatiky a nenápadně jej odvede do kouta. Milý Pepíku. Když se budeš hezky učit a pak půjdeš pracovat do naší nadnárodní korporace, budeme ti platit útratu. Pepík souhlasí. A tak se učí (hackovat), učí a učí, a protože mimo čas strávený učením sedí ve vzpomínané pivnici, přivede kybermafii na pokraj krachu. Uplyne pět let, z Pepíka je Ing. Pepík, který nastupuje do nového zaměstnání. Oblastní šéf kybermafie ho představí kolegům, následuje potřesení rukou… a protože je na něm řada, Ing. Pepík se chopí kýblu a začne šůrovat podlahu své cely.

Představa, že jakási zločinná organizace sponzoruje studenty, aby vystudovali a pak pro ni pracovali jako hackeři, je tak příšerně zvrhlá, že PR, které tuto zprávu vypotilo, asi den předtím samo sedělo U Hitlera až do zavíračky. Ještě zvrhlejší je ale představa, že by to mohla být pravda. Faktem je, že k podobným praktikám se uchylují tajné služby a koneckonců taky velké korporace. Ale výroba hackerů pomocí stipendií by znamenala, že hackerské organizace jsou na rovině právě těm korporacím. A tak zle na tom svět elektronických komunikací snad ještě není.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).