Hlavní navigace

ADSL ve třech příchutích

16. 11. 2004
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

V současné době se začíná zahušťovat nabídka ADSL připojení nejen různými předvánočními pobídkami, ale také novými službami alternativních operátorů, kteří nabízejí připojení přes vlastní techniku a přístupové sítě. Za využití služby LLU na trh vstoupily společnosti Telenor Networks a České Radiokomunikace: podívejme se, co nabízí.
Pro správné pochopení dnešního tématu si dovolím vymezení a upřesnění  – tématem je sice připojení ADSL přes různé operátory, ovšem nikoliv v té podobě, jak je dnes obvykle vnímáno – služby Českého Telecomu (ČTc) velkoobchodně přeprodávané jiným poskytovatelům -, ale budeme se bavit přímo o realizaci jednotlivých ADSL přípojek na úrovni telefonních ústředen, kde do hry vstoupili další operátoři a také služba zpřístupnění účastnického vedení (Local Loop Unbundling – LLU). Díky této službě mohou ve velkém začít poskytovat služby ADSL i jiné společnosti pomocí své technologie a tím také nabídnout výrazně odlišné služby, než doposud umožňoval ČTc. S masovějším nástupem LLU nelze očekávat rapidní propad cen ADSL, ale dá se předpokládat setrvalý tlak na zlepšování kvality a parametrů služeb a samozřejmě také snižování cen, i když už dnes jsou k dispozici nabídky, které dokáží Internetu Expres od ČTc pěkně zatopit – ale o tom podrobněji příště.

Pokud se o situaci kolem ADSL na našem trhu více zajímáte, víte, že od spuštění v loňském roce byl ČTc v podstatě výhradním poskytovatelem těchto služeb, ať se to zákazníkům líbilo, nebo ne (výjimkou je GTS, který na jím vlastněných a provozovaných telefonních linkách v centru Prahy mohl nabídnout zcela své služby, ale dostupnost pro zákazníky byla omezena na malé území). V praxi je tedy naprostá většina z takřka 80.000 instalo­vaných ADSL linek provozovaných ČTc, i když například linka byla zakoupena od společnosti Contactel a tato společnost také obstarává samotné připojení k Internetu. Ovšem to je tak vše, co může na celé lince ovlivnit, ostatní parametry, jako je rychlost, agregace či počet přenesených dat, jsou dány velkoobchodní nabídkou ČTc.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) sice rozhodl, že by alternativcům mělo být umožněno dohodnout se na propojení sítí s ČTc a dokonce byly vydány i maximální ceny, ale ČTc, který mezitím své vlastní spektrum služeb upravil uvedením Internetu Expres, se nehodlá s operátory dohodnout na jiné variantě než stávající velkoobchodní nabídce. Jako vhodnou technologii pro uskutečnění vlastních záměrů operátorů vidí LLU. Zde najdete podrobnosti o tom, jaký je rozdíl mezi připojením a propojením sítí.

Díky službě LLU, neboli zpřístupnění místního vedení, je možné vzít účastnickou smyčku, tedy pár drátů, který vede mezi telefonní ústřednou a firmou/domácností, a na straně ústředny jej zapojit do ústředny/DSLAMu, který patří jinému operátorovi, než je ČTc. Ten má v podstatě povinnost umožnit umístění zařízení jiného operátora v ústředně, tzv. kolokaci, samozřejmě za příslušný poplatek, a stejně tak musí na požádání převést účastnické vedení na onoho operátora. Navíc se rozlišuje hovorové a nadhovorové pásmo – zatímco hovorové pásmo je ukončeno v telefonní ústředně, nadhovorové pásmo, používané pro DSL, končí v DSLAMu. To v praxi umožňuje například ponechat hlasové služby u ČTc a datové služby vést přes Telenor Networks, a nebo jak hlas, tak data přenášet přes České Radiokomunikace.

Jak sami uznáte, operátoři tímto krásně obejdou ČTc. Má to ovšem dva háčky – nasazení vlastní technologie je nutné provést v každé ústředně, v jejíž oblasti chce operátor poskytovat služby, a kromě toho není LLU právě levný „špás“ – od různých administračních poplatků počínaje, přes kolokaci zařízení, zpřístupněním samotného vedení konče, kdy se platí jak vysoká částka jak za samotné zpřístupnění, tak pravidelný měsíční pronájem. Dokonce, a to se možná kdekdo podiví, za pronájem jednoho místního vedení musí alternativní operátor (a potažmo následně zákazník) zaplatit více, než kolik stojí běžný měsíční telefonní paušál od ČTc. Cenové podobnosti najdete například zde a asi nikoho nepřekvapí, že v porovnání s jinými evropskými zeměmi jsou náklady na kompletní LLU nepoměrně vyšší. Z toho vyplývá, že LLU není všelék – operátoři se budou soustředit především na lokality, kde se dá očekávat vysoký zájem o podobné služby, a v celé řadě lokalit zůstane ČTc i nadále jediným operátorem.

Ale nyní již k praktickým realizacím připojení přes LLU, které začaly prozovat dva telekomunikační operátoři – společnosti Telenor Networks (TN) a České radiokomunikace (ČRa). Zatímco ČRa působí jak v oblasti koncových zákazníků, tak přeprodává své služby dalším poskytovatelům, TN se specializuje právě na budování přístupových sítí, které nabízí dalším poskytovatelům, sám na trhu pro koncové zákazníky nepůsobí (ovšem je majetkově propojen s firmou Nextra, která na koncovém trhu působí). Proto se dnes podíváme pouze na technické aspekty toho, co nabízí obě společnosti, na porovnání různých nabídek poskytovaných přes připojení všech tří společností se podíváme příště.

Telenor Networks

Tato firma začala poskytovat připojení přes LLU jako první, do komerčního provozu ho spustila v březnu tohoto roku. Na rozdíl od ČTc nabízí TN dvě rozdílné služby z rodiny xDSL protokolů – jak klasické ADSL (asymetrický provoz, rychlejší download, pomalejší upload), tak služby SHDSL, které nabízejí symetrický provoz, tedy stejně rychlý upload i download – tato služba je určena pro náročnější zákazníky jako náhrada klasických pronajatých okruhů. Pro úplnost, ČTc také podle všeho technologii SHDSL nabízí, ovšem zdá se, že nikoliv ve stejné podobě jako konkurence, podrobnosti se mi však na webu ČTc nepodařilo dohledat.

Pro zákazníky je samozřejmě důležité, kde jsou služby dostupné. V daný okamžik jsou na stránkách TN uvedeny lokality pouze v Praze, již běží Ostrava a tento týden se zprovozňuje připojení v Liberci, Českých Budějovicích, Plzni a Brně. Pro kontrolu, zda pro konkrétní číslo lze zřídit připojení přes TN, slouží tato stránka. Mimochodem, TN aplikuje vždy na linku maximální možnou/požadovanou rychlost, nemá rychlostní omezení podle vzdálenosti od ústředny jako ČTc, ovšem i zde platí omezení maximální vzdálenosti 3,8 km od ústředny.

Poměrně široká je nabídka datových služeb – od vyloženě domácí nabídky až po rychlé firemní připojení. Všechny verze jsou bez datových limitů. Nejnižší verzí je Access2ADSL Residential s agregací 1:40 a v rychlostech 512/128 kbit/s a 2048/384 kbit/s, střední variantu představuje ADSL So-Ho Connection s agregací 1:20 a rychlostmi od 512/128 kbit/s po 2048/384 kbit/s, nejvyšší verzí ADSL je Business Line s agregací 1:4 a s minimální garantovanou přenosovou rychlostí – zde se nabídky pohybují od 256/64 kbit/s až po 2048/384 kbit/s.

Varianty služby SHDSL se liší agregací (1:4 nebo 1:1, tedy bez agregace), rychlosti se pohybují od 512 kbit/s do 2048 kbit/s, přičemž u varianty s agregací 1:4 je garantována rychlost na polovině nominální rychlosti, u verze bez agregace je garantována plná rychlost.

Kromě těchto „pevných“ nabídek si může ISP/AO pro ADSL pořídit službu Bitstream Access, která dovoluje nastavit parametry služby dle vlastního přání – k dispozici dostává neagregovanou linku o rychlosti 2048/384 kbit/s.

Ceny, za které TN tyto služby dále přeprodává, nejsou s ohledem na přání obchodních partnerů známy, takže je nelze na úrovni velkoobchodní nabídky porovnávat s ČTc. Mimochodem, TN se nijak netají tím, že spolupráce s ČTc je i v tomto případě docela lahůdka a ČTc procesy komplikuje, jak může. Dobrou zprávou je, že v současné době by měl mít TN k dispozici stejné postupy pro zřízení ADSL jako ČTc, takže instalace linky by měla být rychlejší než v minulosti.

České radiokomunikace

ČRa nabízí xDSL služby pod svou obchodní značkou Bluetone a stejně jako TN poskytuje nejen ADSL, ale také SHDSL služby. K tomu přidává rovněž možnost využití hlasových služeb přes LLU, takže je možné se zcela vzdát služeb ČTc a i pro volání využívat služby alternativního operátora bez nutnosti platit paušál ČTc (resp. pro ADSL tarify to je nutnost – samozřejmě lze využít službu přenositelnosti telefonního čísla).

Dostupnost Bluetone DSL je v daný okamžik v části Prahy, Českých Budějovic a Ostravy, konkrétní mapky naleznete zde, ČRa však zatím nemůže nabízet linku s maximální vzdáleností 3,8 km od ústředny, pouze do 3 km.

Velkoobchodní nabídku ČRa teprve připravuje na počátek roku 2005, předběžně se počítá, že mezi prodejce/posky­tovatele bude patřit například SkyNet, který má již v nabídce i ADSL od ČTc a TN – vybrat si z toho množství různých tarifů asi bude za chvíli docela zajímavé :).

Nabídka datových služeb s sebou automaticky nese také hlasové služby – LLU je využíváno plně, i pro hlas, nejenom pro nadhlasové pásmo, nabídky jsou také bez datového omezení. Pro domácí použití to jsou služby Bluetone DSL Home, které lze zřídit v rychlostech 512/128, 1024/256 a 2048/512 kbit/s s agregacemi 1:20, 1:10 a 1:5, to vše včetně jedné telefonní linky.

ADSL pro firemní použití se označuje jako Bluetone DSL Business, má agregaci 1:5 a rychlosti opět 512/128, 1024/256 a 2048/512 kbit/s, k tomu jsou k dispozici další čtyři telefonní linky nebo dvě ISDN linky.

cif 24 - early cena - média

Bluetone DSL Fixline využívá technologie SHDSL, rychlosti se pohybují od 512 kbit/s po 4 Mbit/s s garancí rychlosti na poloviční nebo celkové rychlosti, součástí nejsou telefonní linky (lze použít pouze nadhlasové pásmo).

Jak je vidět, vstup dalších operátorů na trh, který jim umožňuje nabízet služby dle vlastního uvážení/požadavků zákazníků, přinese na náš trh daleko vyšší pestrost nabídky a doufejme, že ve výsledku povede k zatraktivnění nabídky všech hráčů na trhu. Tak by LLU prospěl i těm zákazníkům, kteří ho nebudou moci přímo využít. Jaké konkrétní nabídky mohou porovnávat uživatelé v lokalitách, kde jsou služby dalších operátorů již dostupné, si řekneme příště.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).