Hlavní navigace

Budou domény o polovinu levnější?

25. 7. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zatím ne, ale nejedná se o takovou utopii, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na poslední valné hromadě sdružení CZ-NIC přišla s tímto návrhem společnost AliaWeb a překvapivě neprošel pouze o dva hlasy současné ceny podle jejího odhadu několikanásobně převyšují příjmy, které by byly potřeba pro správu národní domény.

Když byla na Lupě v březnu tohoto roku zveřejněna studie Dana Lukeše Jsou české domény příliš drahé?, v jejím závěru se nacházela anketa, ve které přibližně 54 procent hlasujících odpovědělo, že se jim ceny za registraci doménového jména v českém adresním prostoru zdají být nepřiměřené. Stejného názoru je rovněž společnost AliaWeb, která na poslední valné hromadě správce domény nejvyšší úrovně .cz CZ-NIC předložila návrh, aby s platností od 1. září 2000 došlo k 50procentnímu snížení veškerých poplatků – tj. ze současných 1.600, resp. 800 korun (registrace/ob­novení) na 800, resp. 400 korun. Současná pravidla CZ-NIC ovšem zakládají právo technického správce národní domény (KPNQwest) vědět o změnách 120 dní předem, takže datum bylo nakonec změněno na 1. ledna 2002.

Nikoho asi nepřekvapí, že návrh nebyl schválen. To konečně vyplývá ze samotné podstaty CZ-NIC, jehož vznik v minulosti inicioval tehdejší EUnet (nyní již zmíněný KPNQwest), aby sloužil jako ochranný „deštník“ při zavádění nepopulárního zpoplatnění registrace/obnovení domény, které tedy stejně jako nyní technicky zabezpečoval. Jak ovšem vyplývá ze zápisu valné hromady, neprošlo snížní cen domén o pouhé dva hlasy – osm bylo pro, sedm proti a tři se zdrželi hlasování. Konkrétních výsledků se samozřejmě můžeme pouze dohadovat. Proti byl nepochybně KPNQwest a zpřátelné společnosti (typicky ICZ). S „sabotérům“ pak patří zřejmě ještě budoucí kandidáti na technickou správu národní domény, neb by se sami připravili o snadný zdroj příjmů.

Hlavním důvodem, který AliaWeb k tomuto kroku vedl, byly podle jeho vlastních slov neustále se zvyšující příjmy, které se v poměru 15 procent ku 85 procentům dělí mezi CZ-NIC a KPNQwest. Uvážíme-li, že počet doménových jmen v doméně .cz dosáhl včera čísla 105.458 a fakt, že každý měsíc v průměru přibude 3.000 nových domén, velmi snadno se dostaneme přes částku 100 milionů korun (stačí nově registrovaná doménová jména vynásobit 1.600 korunami, výsledek odečíst od celkového počtu domén a toto číslo následně vynásobit 800 korunami). AliaWebem odhadované náklady na technickou správu národní domény přitom činí 20 milionů korun. Vyjdeme-li z odhadu loňského příjmu KPNQwest 80 – 85 milionů korun, pohyboval by se čistý zisk mezi 60 – 65 miliony.

ebf - partner 1

Odpůrci snížení poplatků za registraci/obnovení domén argumentují, že cena v tomto případě musí splňovat tři faktory: musí odpovídat nákladům, musí mít regulační charakter a musí korespondovat se standardem. Pokud by se odhady AliaWebu blížily skutečnosti, i snížení cen na polovinu by stále ještě představovalo dostatečný zisk (velmi dostatečný). Návrh na snížení poplatků rovněž nepodrývá jejich regulační (rozuměj „antispekulantský“) charakter, protože cena 800, resp. 400 korun je na hromadný nákup domén stále ještě příliš vysoká. Relevantně tak vyznívá pouze srovnání se zahraničními zeměmi, které Českou republiku řadí do jakéhosi „mainstreamu“. Představu si ostatně můžete udělat sami prostřednictvím již zmíněné studie.

Je však třeba si uvědomit, že technická správa národní domény není chov drobného domácího zvířectva a náklady na správu národní domény nerostou lineárně s počtem doménových jmen. Což znamená, že pokud se komerčně vyplatilo provozovat doménový prostor s 50.000 doménami, doménový prostor se 100.000 doménami se vyplatí provozovat dvojnásob. Mezi chovem 50.000 a 60.000 druhů drobného domácího zvířetstva je z hlediska nákladů poměrně značný rozdíl, ovšem mezi technickou správou 50.000 a 60.000 domén je z hlediska nákladů rozdíl zanedbatelný. Nehledě na to, že řada věcí, která by byla poměrně nákladná (jako kupříkladu umístění nameserverů) je pravděpodobně „vybarterovaná“. Zkrátka a dobře – současné ceny několikanásobně převyšují skutečné náklady.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).