Hlavní navigace

Českému DVB-T zoufale chybí dětský kanál. Uspět by mohly i další stanice

28. 1. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nabídka programů v rámci pozemního vysílání už je poměrně bohatá a divák, který nechce placenou televizi, má z čeho vybírat. Jsou tu ale stále ještě určité rezervy.

Nezapomínejme na dětského diváka

V rámci českého pozemního digitálního vysílání už neexistuje příliš mnoho tematických stanic, které by mohly začít vysílat. Máme televize plnoformátové (ČT 1, Nova, Prima family, TV Barrandov), orientované na náročnějšího diváka (Dvojka), hudební (Óčko, Šlágr TV), na ženy (Prima love) i muže (Prima Cool, Fanda) a brzo také dokumentární (Prima Zoom). Doposud opomíjenou cílovou skupinou je dětský divák. Naštěstí brzo už to nebude platit. Za necelého tři čtvrtě roku svůj program s pracovním názvem ČT 3 spustí Česká televize. Kromě jiného se má zaměřit i na vzdělávání.

Dětský kanál je ostatně něco, co není v zahraniční vůbec neobvyklé. A nemusíme chodit zbytečně daleko. Stačí si odskočit k sousedům. Německá veřejnoprávní televize provozuje stanici pro nejmenší diváky pod názvem KiKA. Pro tuto cílovou skupinu žádá o udělení programové pozice v tamním multiplexu 1 i polská veřejnoprávní televize (projekt TVP ABC). Jinde v Evropě ale nejsou dětské kanály ničím neobvyklým. Například v Itálii vysílá mj. Rai Gulp (veřejnoprávní), ve Španělsku Boing (komerční), Disney Channel Espaňa a tak dále.

Česká televize se při tvorbě kanálu "ČT 3" inspiruje i u britské veřejnoprávní stanice CBBC.
Autor: repro foto CBBC

Česká televize se při tvorbě kanálu „ČT 3“ inspiruje i u britské veřejnoprávní stanice CBBC.

Bude Telka rodinnou televizí?

Největší diskuse na televizních fórech se nyní vedou o zaměření chystaného kanálu Telka, který pro své diváky připravuje jako dárek k 19. narozeninám hlavního kanálu Nova Group. Tento název chtěl původně využít pro plánovanou stanici moravský podnikatel Radim Pařízek. Telka ale nakonec vůbec neodstartovala. Název asociuje dvě možnosti – může jít o program dětský, a tím by Nova vyfoukla České televizi prvenství, nebo půjde o program rodinný. Ostatně, opravdu rodinná televize na českém trhu chybí.

Rodinnou televizi by divák mohl jednoduše zaměnit za stanici plnoformátovou, kterých tu máme poměrně dost, to by ale byla velká chyba. Pod označením rodinná televize bych si osobně představoval program, který by stmeloval rodinu u televizní obrazovky. Nebylo by to tedy tak, že by tu každý našel něco, ale její program by oslovoval všechny členy trvale. Na takovou stanici by určitě nepatřilo zpravodajství ani publicistika. Ta leda v případě, že by šlo o některé magazíny typu Jak se staví sen. Vysílat by se tu nesměly ani horory nebo thrillery a ani z komedií by se tu neobjevilo vše.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Příliš možností pro nové neplacené kanály už týmu generálního ředitele Jana Andruška nezbývá

Další zpravodajský kanál by jistě neuškodil

Svou nezastupitelnou roli v oblasti neplaceného vysílání má zpravodajský kanál ČT 24. Ostatně o tom, že svou veřejnoprávní roli plní dokonale, svědčí i jeho výsledky sledovanosti v době, kdy se dějí mimořádné události, jako jsou například volby, a to ať už ty parlamentní, senátní nebo prezidentské, významné společenské události, katastrofy i řada dalšího. Českému DVB-T by rozhodně ale neuškodilo, kdyby se v něm objevila i některá komerční stanice, která by byla k tomuto programu protiváhou. Mohla by to být například Nova News?

Osobně si myslím, že zpravodajství není natolik atraktivním artiklem, aby mohlo v naší republice fungovat na komerční bázi v rámci DVB-T. A ostatně, takové pokusy už tady byly. V multiplexu 3 vysílala televize Z1 a jak to s ní dopadlo, víme všichni. A navíc, ani z pohledu inzerentů by asi takový program nebyl dvakrát atraktivní, i když čísla zpravodajství Novy jsou pochopitelně kapitolou samou o sobě. Kdo by tedy mohl ČT 24 „konkurovat“? V DVB-T bychom určitě rádi přivítali Euronews. Škoda, že na něj stále čekáme. Jeho zařazení do experimentu DVB-T2 bohužel nevyšlo.

Na poli zpravodajství by ale diváky mohla ještě jednou oslovit Česká televize. Generální ředitel Petr Dvořák se v nedávné době netajil myšlenkou, že by veřejnoprávní médium přineslo divákům kanál, který by byl věnovaný regionům. Ostatně, bylo by to ideální využití lokálních zpravodajů a Česká televize by takový program bezpochyby uživila. O tom, že není tato myšlenka ojedinělá, svědčí i Telewizja Polska, která chce přesně v tomto duchu spustit svou další zpravodajskou stanici. Zatímco vlajková loď TVP Info se zaměří na dění doma a v zahraničí, TVP Regiony by spojily lokální studia.

ebf - partner 1

Zpravodajský kanál Euronews by v nabídce pozemní digitální televize jistě řada diváků uvítala, alespoň ve velkých městech.
Autor: repro foto Euronews

Zpravodajský kanál Euronews by v nabídce pozemní digitální televize jistě řada diváků uvítala, alespoň ve velkých městech

Alternativu mohou nabídnout regionální multiplexy

Někteří televizní diváci si stále ještě neuvědomili, že pozemní televize není v České republice placená, alespoň zatím. Nemůže jim tedy logicky nabídnout takový komfort jako například kabelovka, IPTV nebo satelit. Určitým způsobem jim ale může nabídnout, dá-li se to tak říci, uspokojení regionální vysílání. Jako ideální příklad funguje nový multiplex společnosti Prague Digital TV na území hlavního města. Regionální síť 4 tu šíří programy TV Metropol, TV Noe a také ČT Sport HD. HD vysílání je bohužel stále především doménou placené televize.

Multiplex 4 sice svým koncovým zákazníkům (tedy divákům) HD programy nabízí, otázkou ovšem je, na jak dlouho. Distribuce HD programů v této síti byla zamýšlena pouze jako dočasná do té doby, než se objeví další zákazníci. Logicky, multiplex 4 není nafukovací. Až Nova spustí svůj sedmý kanál Telka, s největší pravděpodobností se z této sítě odporoučí program ČT 1 HD a diváci, kteří se spoléhají výhradně na zemský příjem, budou mít „po srandě“. Pokud by je v tomto případě dokázaly uspokojit regionální sítě, bylo by to jedině dobře. V pražském lokálním multiplexu se má navíc objevit i další zajímavá novinka, dokumentární Kino Svět.

Jste spokojeni s bezplatnou nabídkou pozemního televizního vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).