Hlavní navigace

Co můžeme čekat od CDMA-450?

7. 4. 2004
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

V květnu letošního roku začne Eurotel v pásmu již téměř nepoužívané analogové sítě provozovat CDMA-450. Jakou bude mít rychlost? Můžeme od něj očekávat datové i hlasové služby? Jaké bude mít ceny a datová omezení? Bude konkurovat ADSL či ISDN či vlastnímu programu data nonstop? A jak to vypadá s jeho nasazením jinde v Evropě?

Již od loňského podzimu kolují mezi odbornou veřejností zprávy, že se Eurotel chystá nahradit svoji analogovou NMT síť moderní digitální technologií CDMA-450. Po drobných peripetiích, zapříčiněných „ověřením podnikatelského záměru“ ze strany jeho vlastníka, společnosti Český Telecom, byl nedávno tento úmysl potvrzen oficiálně. Hlavním smyslem celého podniku přitom má být poskytování vysokorychlostního Internetu s celoplošným pokrytím, což vyvolává v mnoha případech velká očekávání a naděje na konečně dostupný broadband v ČR. Podívejme se proto, jaké jsou možnosti technologie s důrazem na její datovou složku a jak vypadá její nasazení v jiných (zejména evropských) zemích.

Ve standardech pro 2G a 3G (druhá, resp. třetí generace mobilních sítí) existuje poměrně složitý systém s mnoha názvy a realizacemi, což bývá občas sarkasticky zmiňováno jako jeden z důvodů úspěchu systému GSM. CDMA (Code Division Multiple Access) je digitální technologie, vzniklá původně adaptací společností Qualcomm pro civilní účely ze standardu, který používala americká armáda. Jejím principem je (jak již název napovídá) kódové dělení přenosových kanálů. Hlas a data jsou přenášena přes široké spektrum signálů a „skládána“ dohromady za užití jedinečného kódu, což zaručuje ochranu nejen před interferencí, ale i před neoprávněným přístupem k přenášeným datům.

CDMA v sobě zahrnuje několik poddruhů technologií jak pro 2G, tak 3G sítě. Ta pro druhou generaci je označována jako CDMAOne a je rozšířena hlavně v USA (ovšem také v řadě jiných zemí včetně Polska). CDMAOne je v podstatě označení rodiny TIA/EIA IS-95 technologií (Telecommunications Industry Association / Electronic Industries Association Interim Standard – 95, starý již jedenáct let), IS-95A a jeho revize pro 2,5G sítě IS-95B. Z doby přijetí vychází i jejich možnosti: datové přenosy v IS-95A jsou nejčastěji poskytovány jako spojení na základě přepínaných okruhů o rychlosti 14,4 kbit/s. IS-95B nabízí rychlost přijatelnější, 64 kbit/s, nasazený je hlavně v asijských zemích (Korea, Japonsko). 3G standard CDMA nese označení CDMA2000 (podle názvosloví Mezinárodní telekomunikační unie, ITU, je známý také jako IMT-CDMA Multi Carrier). Obsahuje dvě základní technologie: CDMA2000 1X a CDMA20001×EV. Zatímco prvně jmenovaný zdvojnásobuje hlasovou kapacitu CDMAOne a v mobilních datech nabízí rychlosti až 307 kbit/s, CDMA2000 1×EV se dále dělí do dvou typů s různými charakteristikami včetně přenosových rychlostí (viz obrázek). Oproti zavedenému GSM se pochopitelně jedná o vesměs nové technologie, komerčně nasazované až po roce 2000.

1125

Nyní máme nutný suchý úvod za sebou a můžeme se věnovat konkrétnímu případu uvažované technologie Eurotelu. Ten vlastní od roku 1991 licenci na provoz veřejné mobilní telekomunikační sítě v pásmu 450 MHz na období 20 let. Její služby také stále poskytuje pod názvem Eurotel T!P, počet jejích účastníků se však pohybuje v řádu desítek tisíc a stále klesá.

Důvodem je především minimální péče operátora o rozvoj této analogové sítě, nedostatek telefonních přístrojů a jejich ceny, stejně jako slabá propagace a služby s přidanou hodnotou. Na druhou stranu výhody 450 MHz technologie – široké pokrytí (až 40 kilometrů v okolí základnové stanice) a tím možnost řidší výstavby oproti 900/1800 MHz GSM – zároveň s vybudovanou infrastrukturou přímo vybízejí k jejímu dalšímu využití. Koneckonců by z pohledu operátora bylo poměrně neefektivní nepokusit se draze zaplacenou licenci prodloužit (ta vyprší v případě dalšího nevyužití přiděleného pásma po skončení období platnosti).

Situace, v níž se Eurotel se svojí zastaralou analogovou sítí nachází, pochopitelně není ve světě ojedinělá – existuje tu odhadem na 40 operátorů, provozujících sítě ve stejném pásmu. Toho si všimli dodavatelé technologií, od čehož už byl jen krok k návrhu, jak využít existující strukturu vysílačů pro služby třetí generace: konkrétně technologie CDMA-450 je konverzí CDMA2000 společnosti Qualcomm. Eurotelem zvolený podtyp je pak CDMA 1×EV-DO (Data Only, poskytované tedy budou jen datové služby. CDMA2000 pochopitelně zvládá i hlas, frekvence 450 MHz ovšem není pro hlasové služby tak parametricky vhodná jako GSM 900/1800). Dodavatelem pak má být Nortel Networks, zkušený implementátor CDMA sítí ve více než 17 zemích. Důvodem, proč si Eurotel vybral právě tuto firmu, může být právě tato zkušenost spolu s výhodnými parametry řešení Nortelu: nižší požadavky na zásobení elektrickou energií spolu se schopností obejít se bez zařízení pro fázový posun frekvence. Každá základnová stanice by měla být vybavena jak moduly pro CDMA2000 1X, tak i CDMA 1×EV-DO.

Jaké jsou schopnosti této technologie co se přenosu dat týče? Eurotelem testované CDMA-450 1×EV-DO nabízí přenosové rychlosti pro download v rozmezí 384 kbit/s až 2,4 Mbit/s, avšak typické reálné hodnoty, dosahované v komerčním nasazení, většinou nepřekračují hranici 800 kbit/s. Kritickým místem jsou v tomto ohledu koncové terminály, dodávané ještě nedávno s maximálními rychlostmi kolem 153 Kbit/s. Situace se však rychle mění a nyní jsou již běžně k dispozici modely s podstatně lepšími parametry. Záleží tedy na technické a obchodní politice Eurotelu, s jakými rychlostmi se budeme moci v květnu připojit a které modemy vybere jako referenční do balíčků a akcí. S rychlostí kolem 200 kbit/s a s přiměřenou cenou by však CDMA-450 konkurovala spíše přístupu přes ISDN než ADSL, jak se od CDMA-450 od Eurotelu nyní obecně očekává. Vhodná cenová politika by zároveň částečně řešila nápor na GPRS službu Data Nonstop, prožívající stále nemalý zájem ze strany uživatelů.

Pro inspiraci a náhled, jak by mohla situace s CDMA-450 v České republice vypadat, je možné se podívat na rozšíření a zkušenosti s obdobnými sítěmi ve světě. Krátce řečeno: jsou rozsáhlé a dosti různé. Podle aktuálního seznamu členů CDMA Development Group využívá CDMA sítě přes 188 milionů uživatelů u 65 operátorů po celém světě. Zúžíme-li výběr na sítě CDMA-450, resp. CDMA2000 1×EV-DO a na oblast Evropa/Rusko, dostaneme se k přijatelnějšímu číslu 12 zemí včetně České republiky, zastoupené Eurotelem ve zkušebním provozu. Z nich velká část používá sítě s frekvenčním pásmem 800 či 850 MHz. Situace na ruském trhu je poněkud nepřehledná, pokrytí operátorů se omezuje na větší města a vzájemný roaming často nefunguje. V Petrohradě tak provozuje síť CDMA2000 na frekvenci 450 MHz s názvem Skylink operátor Delta Telecom od 16. prosince 2002. Zajímavé je, že v provozu ponechal zároveň původní síť NMT-450 a umožňuje posílat SMS i na telefony standardu GSM. Mobilní Internet poskytuje do rychlosti 153 kbit/s v ceně 0,354 dolarů za jeden megabyte (v ceně tarifů je zároveň 30 až 75 MB dat). Jiný operátor Ruské federace na stejné platformě je Sotel-Video, který nabízí přístup k Internetu za cenu třicet rublů (zhruba 28 Kč). Zajímavější by z našeho pohledu mohl být UralWestcom, kterému dodával technologie Nortel Networks, tedy stejný dodavatel jako u Eurotelu. Jeho přechod na standard CDMA2000 je však také ve zkušebním stadiu, takže zatím není s čím srovnávat.

KL24

V Bělorusku provozuje síť CDMA-450 společnost BelCel JV. Také ona zachovala v provozu původní standard NMT-450. Mobily zde využívají hlavně podnikatelé, státní úřady a firmy, takže v současnosti má BelCel kolem 20000 klientů (penetrace mobily v Bělorusku dosahuje jen deset procent). Operátor však podle všeho zatím Internet provozuje jen na staré síti NMT. CDMA-450 síť mají i v Rumunsku, podle tvrzení na stránkách operátora Telemobil dokonce jako první v Evropě. Internet nabízí v rychlostech 200–300 kbit/s (s maximem údajně až 1500 kbit/s) v ceně základního tarifu 0.04 USD za minutu. CDMA-450 je obecně provozována spíše ve východních částech Evropy a Ruska, kde je analogová síť rozšířená více než v západní části světa. Pro zajímavost můžeme zmínit ještě Uzbekistán, kde tuto síť provozuje UzbekTelecom. Datové přenosy ovšem zřejmě nepatří do hlavního portfolia jeho služeb, neboť jen měsíční paušál u něj vyjde v přepočtu na 708 Kč a každá minuta na dalších 34 Kč (platí pro městské oblasti).

Nová síť tedy rozhodně skýtá i nové možnosti ve výběru k přístupu na Internet, v České republice vždy tak hladově očekávané. Výsledek však závisí jen na zvoleném přístupu Eurotelu, jeho cenové politice a síle tlaku jeho majoritního společníka, Českého Telecomu, na regulaci případné konkurence k ADSL. V tuto chvíli také není např. jasné, zda Eurotel bude síť provozovat jako mobilní, tedy s možností pohybu mezi buňkami v rámci relace (handover), nebo jen stacionární. U hlasových služeb by možnost pohybu byla více nutná než při datovém zaměření sítě; záleží však i na orientaci nových služeb vůči stávající nabídce Eurotel Data Nonstop. Nechejme se tedy překvapit, s jakou strategií Eurotel v květnu přijde – možností ke kvalitním službám mu technologie CDMA-450 nabízí skutečně dost.

Jak podle vás zacílí Eurotel ceny dat u CDMA-450?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).