Hlavní navigace

Dita Přikrylová (Czechitas): Žen v IT je pořád málo, letos ale našimi kurzy prošlo už 10 tisíc lidí

19. 12. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: jan Vaca
Pro Czechitas je letošní rok přelomový. V září otevřelo neziskové sdružení v Brně svůj Czechitas House a hlásí, že se blíží k deseti tisícům žen a dětí, které díky organizaci vstoupily do světa IT.

Před pěti lety to byl jen projekt, jak se pokusit do IT dostat víc žen (rozhovor z roku 2015 o začátcích Czechitas si můžete přečíst zde: IT je svět i pro holky. A může být fajn). Postupně se ale ze sdružení Czechitas stal výrazný hráč, který pomáhá vstoupit do světa informačních technologií čím dál většímu množství lidí, přesněji řečeno žen a dětí. 

„Když spočítám všechny absolventky a absolventy našich workshopů, kurzů a rekvalifikačních akademií, tak se to blíží k šesti tisícům. Pak je ale řada dalších, kteří navštěvují naše pracovní veletrhy, hackatony nebo onlinové kurzy,“ upřesňuje čísla proškolených v letošních roce Dita Přikrylová, zakladatelka organizace Czechitas. „A když to sečtu, tak na konci roku budeme na deseti tisících,“ dodává.

Jen pro doplnění: proškolit stejný počet lidí trvalo předtím Czechitas celé čtyři roky.

Videorozhovor s Ditou Přikrylovou si můžete pustit zde:

Přikrylová ale doplňuje, že pro organizaci je důležitá především kvalita absolventek a absolventů jednotlivých školení. „Čím dál víc přibývá intenzivnějších tříměsíčních kurzů, jednodenních workshopů je naopak už méně než dřív,“ konstatuje.

Ve videorozhovoru pro server Lupa.cz vysvětluje, na co dalšího dává organizace důraz. Podle Přikrylové si lidé z Czechitas uvědomili, že vedle obecné popularizace technického vzdělávání je důležité, aby se absolventky dokázaly díky kurzům rekvalifikovat na jinou práci. „Pořád ale počet žen v IT není optimální,“ připouští.

Rozhovor si můžete pustit i jako podcast:

První programovací jazyk, který se účastníci kurzů začnou učit, je v současnosti Python. Postupně přidávají ale i další dovednosti, školení jsou zaměřená kromě programování i na kódování nebo bezpečnost. V případě dětí se jedná o první kroky v oblasti IT, aby se v pozdějším věku dokázaly lépe rozhodnout, zda se programování nebudou věnovat hlouběji.

Organizace letos v září otevřela v Brně svůj Czechitas House. Jde o největší vzdělávací komunitní centrum, které není zároveň součástí některé z tuzemských vysokých škol.

BRAND24

Partner videorozhovorů

 

Partnerem videorozhovorů je Konica Minolta, globální technologická firma působící v 50 zemích světa. Zaměřuje se na vývoj inovativních řešení a poskytování komplexních IT služeb (ITS) pro podniky i státní instituce.

V oblasti ITS patří česká Konica Minolta mezi lídry v zemích střední a východní Evropy, kde má společnost své zastoupení. V ČR rovněž sídli jedno z pěti světových vývojových center společnosti, které se zaměřuje na technologie umělé inteligence, rozšířené reality, nebo rozvoj konceptů „kanceláře budoucnosti“ či „Průmyslu 4.0“.

V rozhovoru Přikrylová zmiňuje i plány na další roky. Czechitas hodlá dál klást důraz na rekvalifikaci žen ve věku od 20 do 45 let, což je podle průzkumů skupina nejvíc ohrožená v příštích letech automatizací a digitalizací. Sdružení se ale chce víc věnovat i třeba proškolování seniorů. „Aby třeba lépe rozuměli svým vnoučatům,“ doplňuje Přikrylová.

GALERIE: Jak vypadá Czechitas House v Brně

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).