Hlavní navigace

Do Česka míří HDTV program s klasickou hudbou. Bude o něj zájem?

28. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
Na poslední měsíc letošního roku si naplánoval svůj start kanál Mezzo Forte HD z portfolia francouzského mediálního domu Lagardère. Slavnostně představen bude v zemi svého původu, ale objeví se i v dalších státech včetně České republiky. O tom, zda bude součástí nabídek kabelových, IPTV a satelitních operátorů i u nás, rozhodnou samy tyto firmy. Právě jim je teď stanice představována prostřednictvím prezentace, kterou má k dispozici také server DigiZone.cz.

Situace hudebních kanálů na českém trhu

Na českém trhu je hudebních kanálů poměrně dost. Zatímco v pozemních digitálních sítích není možné najít ani jeden, na satelitu je situace mnohem lepší. Volně vysílá prostřednictvím družice Astra na pozici 23,5 stupně východně hudební televize Óčko, na Thoru pak mohou diváci sledovat hned dva kanály, kterým rozumí – slovenské televize Musicbox a Musiq1. Pokud bychom putovali dále po orbitu a neohlíželi se jen na české stanice, můžeme najít řadu kanálů ve všech různých jazycích – němčině, ukrajinštině, italštině, atd. Z těch nejznámějších je možné jmenovat např. MTV Deutschland, GoTV, Musicbox Russia, RTL 102,5, apod. Náročnější diváky pravděpodobně osloví až nabídka kabelových a IPTV operátorů, kteří nabízejí balíky hudebních stanic MTV – Hits, Dance, Two – nebo i některé specifické žánry v podobě klasické hudby smíchané s moderní – C Music TV, Brava HDTV nebo právě Mezzo, o kterém je dnešní článek.

Mezzo Forte HD

Mezzo Forte HD nabídne i zvuk 5.1

Českým divákům, především těm, kteří jsou si ochotni za nabídku televizních kanálů zaplatit, je francouzská stanice Mezzo dobře známá. Vysílá např. v digitální nabídce největšího kabelového operátora u nás – společnosti UPC Česká republika. Stěžejními programovými pilíři Mezzo jsou klasická hudba a jazz. Podle dostupných materiálů by tento program měl být nabízen šestnácti milionům domácností v devětatřiceti zemích světa s největším podílem diváků nad 35 let. To tvoří 88 procent populace zmiňovaných zemí. Většinou jde o muže. Nový kanál Mezzo Forte HD má být skutečnou lahůdkou, protože nabídne sto procent pořadů vyrobených v nativním, tedy přirozeném HD. Bude zaměřen na klasickou hudbu, jejíž přenos bude realizován ve zvuku Dolby Digital 5.1. Pokud bychom měli jmenovat konkrétní interprety, objeví se zde např. Roberto Alagna, Natalie Dessay, Rolando Villazon, Renaud Capuçon, Daniel Barenboim, Maxim Vengerov, Evgueni Kissin a další. Dá se očekávat, že program se okamžitě stane velmi populárním.

Úspěch předem zajištěn?

Čeští diváci musí doufat v to, že operátoři se program rozhodnou do nabídek zařadit. Ti by byli sami proti sobě, kdyby to neudělali. V tuzemsku se totiž klasická hudba těší velké oblibě. To pochopila už loni v říjnu satelitní platforma Skylink, když do nabídky zařadila kanál Brava HDTV. Ten oproti Mezzu Forte HD nabízí klasické hudby méně, zato se více zaměřuje především na opery, které v jeho programu zabírají poměrně výrazný prostor. Podle ohlasu abonentů si tento kanál získal oblibu a není proto důvod, aby si tu své místo nenašel i program zaměřený čistě a pouze na hudbu klasickou. Vysílání děl v 5.1 zvuku pochopitelně znamená, že jsou takto i zachytávána a zaznamenávána. Nejde tedy o vytvoření zážitku umělého. Divák bude mít k dispozici zvuk přesně v takové podobě, jako by seděl v koncertní síni. Příznivci klasické hudby si tak budou moc vychutnat zážitek např. z Beethovenovy symfonie, muzikálu Carmen nebo Labutího jezera.

Mezzo Forte HD - what's up

Klasická hudba pro amatéry i experty

V prezentaci mediální skupiny Lagardere Active, která v České republice provozuje např. rádia Evropa 2 nebo Frekvenci 1, je uvedeno, že televizní diváci, jež budou mít Mezzo Forte HD k dispozici, se mohou těšit např. na Vivaldiho Čtvero ročních dob, Beethovenovu Devátou symfonii, Ravelovo Bolero, Mozartova Dona Giovanniho, Verdiho Aidu atd. Realizovány budou také přenosy z prestižních koncertních síní. Jen namátkou – Traviata z Lyones National Opera nebo Carmen z Opéra-Comique Theatre v Paříži. Ke klasické hudbě ale patří také balet, a tak na příznivce tanečních kreací připravilo Mezzo přenosy z Ballet of Opera in Paris, Béjart Ballet Lausanne, NYC Ballet nebo Bolshoi in Moscou. Své árie pak předvedou Placido Domingo, Philippe Jarroussky, Hélene Grimaud, Natalie Dessay, Patricia Petibon a Roberto Alagna. Řečí čísel, Mezzo Forte HD má přinést denně čtyři hodiny nového programu, sedm prime-timových (v hlavním vysílacím čase) pořadů každý týden, sedm tematických okruhů a jednu živě přenášenou událost měsíčně.

Přes týden klasická hudba, o víkendech opera a balet

Nový hudební HDTV kanál chystá i dělení podle jednotlivých dnů. Zatímco třeba v sobotu se otevře příznivcům opery, v neděli zase potěší ty, kteří mají rádi balet. Pondělí má nabídnout hudební portréty, úterý recitály, atd. Koncerty se budou vysílat vždy v pátek. Pokud bychom měli ještě blíže specifikovat živé přenosy, Mezzo Forte HD každý měsíc instaluje své kamery do vybrané koncertní síně, popř. divadla a přinese tak přenos např. z Salle Pleyel v Pařízí, Berlínské filharmonie nebo z Opery Scala di Milano. Už nyní jsou podepsány smlouvy na festivaly Aix-en-Provence, Salzbourg, Lucern, Granada a Orange. Stanice je také partnerem více než stovky různých operních síní nebo historických staveb (zámky, apod.). Mezi ty nejznámější patří např. Národní opera v Paříži, Národní opera v Lyonu, Opera v Marseille a zámek Versailles. Podílí se také na festivalech Montpellier, Saint-Denis a Bordeaux. Nejde ale jen o akce francouzské. Své partnerství nabídla také v Portugalsku (Lisabon), Rusku, Polsku nebo Maďarsku či Bulharsku.

KL24

Brava HDTV - screenshot

Přímým konkurentem Mezzo Forte HD by byla Brava HDTV. Foto: autor

Kde by se mohlo Mezzo Forte HD objevit

Tipovat, který operátor program zařadí, by bylo ještě věštěním z křišťálové koule. Za prvé ještě vůbec nebyl spuštěn a za druhé je jasné, že operátoři si nechají ještě určitou dobu na to, než se rozběhne. Je tak možné, že v nabídkách se může klidně objevit až příští rok, i když k dispozici bude již od letošního prosince. Vzhledem k tomu, že žádný takový zástupce v nabídce českých kabelových a IPTV operátorů není, byla by škoda, kdyby ho nechali bez povšimnutí. Určitě je ideálním zástupcem např. do sítě skupiny RIO Media nebo nabídky UPC Digital. Určitě se však není třeba bát toho, že o klasickou hudbu by nebyl mezi abonenty zájem.

Přivítali byste kanál Mezzo Forte HD v nabídkách českých operátorů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).