Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz: O abonenci kanálů, sledovanosti televizí i platformě Digi TV

21. 5. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

DigiZone.cz Autor: 115393
Dnes je tomu téměř na den přesně dva měsíce, co jsme pro vás s dotazy otvírali redakční poštu. Protože se jich opět sešlo poměrně hodně, je čas na ně odpovědět. Tentokrát budeme radit, jak na aktualizaci firmwaru v set-top boxu, co dělat, když chcete sousedy informovat o přechodu na digitální vysílání a kde se dá zjistit sledovanost jednotlivých televizí. Stranou nezůstanou ani některé technické dotazy a přijde řada i na abonenci kanálů Galaxie sport a Sport 5. Nakonec si také přečtete, že někteří lidé si nás stále pletou s provozovatelem placené satelitní televize Digi TV.

Aktualizace firmwaru, digitalizace STA a sledovanost televizí

Vlad: Přečetl jsem si Váš článek o DSR Schwager, přijímač od této firmy vlastním, ale jaksi se mi nedaří aktualizace fw… Nevím jaké parametry zadat do tabulky na aktualizaci, aby přijímač mohl najít požadovanou družici.

Lukáš Polák: Pokud vám jde o aktualizaci firmwaru, nemusíte zadávat žádné parametry. Stačí, když si pořídíte křížený kabel a propojíte ho pak z PC, kde z internetu firmware stáhnete. Zapotřebí je mít ještě nějaký editační program.

pí. Hanzlová: Přečetla jsem si se zájmem Vaše články na Internetu věnované satelitní televizi. Dovoluji si vznést na Vás dotaz, zda je možno u společné domovní parabolické antény nainstalovat dekodér digitálního signálu na analogový, aby si uživatelé nemuseli pořizovat satelitní set-top-boxy (obdobně jako je tomu u STA).

Jan Kálal: Takové řešení je pravděpodobně možné. Připravíte při něm ale obyvatele domu o další možnosti, které digitální vysílání nabízí, což je například elektronický programový průvodce (EPG) nebo více zvukových stop. Proto je lepší digitální signál ze satelitu šířit po domě opět digitálně, ale v klasickém televizním pásmu VHF/UHF. Pro příjem takových programů potřebují obyvatelé domu televizor s digitálním tunerem pro zemské vysílání (dnes už standardní výbava – až na některé výrobce) nebo zemský set-top-box, který si mohou koupit už za méně než tisíc korun.

Pro inspiraci na převodníky satelitního vysílání do domovních rozvodů se podívejte do našeho e-shopu.

Zajímavá je například základní stanice TechniNet a její zásuvná kazeta, viz:
http://obchod­.digizone.cz/techni­net-bs1/
http://obchod­.digizone.cz/techni­net-pal1-ci/

Instalaci takového řešení je každopádně vhodné zadat odborné firmě.

Jan Pánik: Nevíte, kde by se dala najít zdarma sledovanost televizí?

Lukáš Polák: Dříve nabízel každodenní sledovanost na svých stránkách server Novinky.cz. Dnes už se musíte pouze spokojit s tou, kterou najdete na stránkách ATO (www.ato.cz) a Týden.cz (http://tyden­.cz/rubriky/me­dia/sledovanost-tv.html).

Televizor z USA, paměť teletextu a parabola na střeše

Technologie Blu-ray

Peter Procházka: Chci si přivézt plazmovou televizi Panasonic TH-58PZ700U 58" z USA. Co musím mít, aby mi televize fungovala v Česku (USA vysíláni je ATSC)? Předpokládám, že budu potřebovat kompatibilní satelitní přijímač, aby mi fungoval s televizí. Hlavní účel televize pro mě bude využití jako domácí kino a sledování Blu-ray disků. Také by mě zajímalo, zda český disk je totožný s americkým, nebo budu potřebovat kompatibilní přehrávač? Ztratí signál na kvalitě, když jej budu sledovat přes satelitní přijímač propojený s televizi přes HDMI kabel?

Lukáš Polák: Osobně jsem tohoto názoru, že pokud si chcete pořídit televizor v USA, stejně jako satelit a Blu-ray přehrávač, nedoporučuji to. Občas bývá problém s kompatibilitou. ATSC je navíc poměrně dost nový standard. Doporučuji veškerou techniku koupit v zemi, kde ji budete používat. Nebudete pak muset hořekovat nad tím, že není kompatibilní. Když to řeknu lidově, zkrátka to nemusí dělat dobrotu. Navíc pozor, ATSC je nový systém, který se, nemýlím-li se, rozjede v USA až v příštím roce v únoru a nahradí zde stávající NTSC, ve kterém se zde v současné době vysílá.

Sencor SDB 3007T teletext I

Jan Hora: Jak funguje u set-top-boxu teletext? Mám analogovou televizi s pamětí 100 stran txt, dokoupím a zapojím STB. STB pak bude fungovat jako přijímač/demo­dulátor pro přenesení signálu? Tedy TV si txt načte přes STB a opět mám k dispozici svých 100 stran na TV jako předtím?

Lukáš Polák: Je to přesně tak, jak píšete, resp. vaše tvrzení mírně poopravím. Televizor si teletext nenačte, ale ten se načte v set-top-boxu a zobrazí pak na vašem televizoru. Jinak jste to ale popsal naprosto přesně.

Eda: Řeším jeden takový malý problém. Bydlím v bytě, kde vše je společenství vlastníků, potřeboval bych si umístit parabolu na střechu a správce domu mi to nechce povolit. V domě není společná anténa, pouze kabelová televize, za kterou odmítám platit. Poradíte mi, co mám dělat?

Jan Potůček: Pokud je správce domu proti umístění satelitní paraboly na střeše domu, asi Vám bohužel nijak neporadíme. Záleží čistě na jeho rozhodnutí. Stejný problém řešila řada obyvatel Domažlicka, když jim loni vypnuli analogový pozemní vysílač a správci domů jim zakázali vyvěsit na dům satelitní paraboly. Nezbývá než se smířit s kabelovou televizí, nebo se spolehnout na pozemní příjem televizního signálu.

Věčné téma digitalizace

Žižkov vysílač

Jiří Kurka: S přechodem na digitální vysílání pravděpodobně ne všechny televizní vysílače, které dnes šíří analogový signál, budou vysílat digitálně. TPP mluví o termínu pokrytí oblastí digitálním signálem, o frekvencích, ale nikde jsem nenašel, z jakých vysílačů a s jakým výkonem. Můj konkrétní problém je, že ač bydlím cca 26 km od Prahy, jsem v oblasti stínu jak pražských vysílačů, tak i vysílače Cukrák. Analogově přijímám vysílač Votice a komerční televize přes anténní předzesilovače atd. Stojím před rozhodnutím, zda „jít do satelitu,“ nebo ne. Existuje někde na internetu nebo jinde zdroj, kde bych zjistil vysílače, které budou šířit digitální signál?

Lukáš Polák: Vysílače, které budou šířit digitální signál a jejich výkon, můžete najít na našem webu v aktualitce „DOKUMENT: Platný Technický plán přechodu s přílohami“. Jsou zde však bohužel pouze uvedeny vysílače tzv. primární sítě, tedy ty hlavní. Sekundární síť už TPP neřeší. To, zda si pořídíte DVB-T, nebo DVB-S set-top-box, je čistě na vás. V současné době ale jasně vede satelit, a to nejen co se programové stránky týká.

Bohdan Heczko: Můžete mi říct, zda po přechodu na digitální vysílání TV analogové vlny rádia budou taky ukončeny a všichni si koupíme nové digitální „tranzistoráky“?

Lukáš Polák: Mám pro vás dvě zprávy, jednu dobrou a druhou špatnou. Tou dobrou je skutečnost, že s přechodem na DVB-T nebude nutné si pořizovat digitální „tranzistoráky“. Tou špatnou, i když jak se to vezme, je potvrzení vaší domněnky, že si jednou přijímače tohoto typu pořídit budeme muset. V nejbližších deseti letech to ale určitě nebude. Digitalizace rozhlasových vln bude samostatným procesem, který nemá s DVB-T nic společného.

Abonence kanálů a obsah základní nabídky kabelovky

Prof. Stožický: Rád bych si předplatil samotný program Galaxie sport, nikoli spolu s jinými programy, o které nemám zájem.

Lukáš Polák: Samostatná abonence Galaxie sport je možná pouze tehdy, jste-li držitelem karty od společnosti Gital. Pokud ne, máte bohužel smůlu. V případě, že byste chtěl znát podrobnosti ohledně předplatného, kontaktujte jejich zákaznickou linku 848 100 848.

Petra Dolanská: Jak to vypadá s programem Sport 5? Kde je možné ho najít? Funguje už?

Lukáš Polák: Nový motoristický kanál Sport 5, který prozatím vysílá pouze v satelitní platformě CS Link, se objeví např. v IPTV sítích společností Mattes AD nebo Telefónica O2. Kromě těchto operátorů by se měla televize dostat také do kabelových rozvodů firem SELF Servis, KT Třinec, KT Přerov a SATT Žďár nad Sázavou. V současné době ho už testuje v DVB-C společnost UPC a od června bude kanál dostupný pro vlastníky karet Trade&Technology a SkyLink v balíčku MULTI.

Česká televize logo velké

Miloš Ferkl: Odebíráme u nás z kabelové TV nejnižší programovou nabídku, v které jsou ČT1, ČT2, Nova, Prima, ČT24, městský infokanál a tuším nějaký polský kanál. Na vašem webu jsem našel popsanou situaci z Krnova, kde je „káráno“ za nedodání programu ČT4 Sport v základní-nejnižší nabídce. Proto jsem se domníval, že i v naší kabelovce bych mohl a měl mít tento kanál k dispozici.

Jan Potůček: Nezáleží na tom, zda jsou programy ČT 4 Sport a ČT 24 dostupné v daném místě prostřednictvím zemského digitálního vysílání. Ze zákona je musí kabelový operátor oba zařadit do nejnižší programové nabídky. Signál obou programů může získat ze satelitu. Je pravda, že ČT 24 na satelitu vysílá nekódovaně, zatímco ČT 4 Sport je zakódovaný. To ale neznamená, že jde o placený kanál. Kódování ČT 4 Sport je nutné kvůli vysílacím právům na sportovní přenosy, které Česká televize nakupuje pouze pro území České republiky. Proto je pro satelitní příjem ČT 4 Sport nutná dekódovací karta, za kterou se sice platí aktivační poplatek, ale ten je jednorázový a žádné další poplatky se za příjem této televize neplatí.

Váš kabelový operátor by si tedy měl sehnat dekódovací kartu a odebírat signál ČT 4 Sport ze satelitu. Pokud ho nabízí v rozšířené nabídce, znamená to, že tuto dekódovací kartu má, signál ČT 4 Sport přijímá a nic tedy nebrání tomu, aby splnil zákonnou podmínku a zařadil ho do nejnižší programové nabídky. Pokud tak neučiní, můžete podat podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a ta by mohla kabelovou společnost pokutovat.

A opět Digi TV…

Miloš Slováček: Zdravím redakci, mám problém s Digi TV. Nemohu s touto organizací nijak komunikovat. E-mailovou adresu nemají, napsal jsem tam několik dopisů, volám na linku, provolal jsem moc peněz a nic. Dlužím jim peníze, ale problém je v platbě. Platím jen přes SIPO a stále mi chodí složenky. Digi TV bude asi nějaká utajená organizace…

Lukáš Polák: Problém s Digi TV za vás bohužel nevyřešíme. Zkuste se obrátit na nějaký kontrolní orgán.

ebf - partner 1

Lucie Málková: Ráda bych si od Vaší společnosti objednala Vaše služby. Ráda bych, abyste mě informoval, jak Vašich služeb využít a objednat!

Lukáš Polák: Společnost Internet Info není poskytovatelem žádných služeb, ale je provozovatelem mnoha serverů, mezi nimiž je i DigiZone.cz, který se službou Digi TV, jež máte pravděpodobně na mysli, nemá vůbec nic společného.

Setkali už jste se s něčím podobným, jako obyvatelé kabelovky v Krnově?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).