Hlavní navigace

Fotbal na Primě versus regionální vysílání RTA

12. 7. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Prima nabídne od srpna každou sobotu od čtyř hodin odpoledne přenos vybraného zápasu anglické fotbalové Premier League. Háček je v tom, že tou dobou může polovina diváků Primy sledovat maximálně tak vysílání studií Regionální televizní agentury (RTA), která se s Primou dělí o vysílací kmitočty v šesti krajích, a o anglické lize si tak mohou nechat jenom zdát.

RTA: Rozhodnutí Primy nechápeme

Je to průlom do zažitých zvyklostí českého mediálního trhu, říká výkonný ředitel Primy Petr Chajda. Diváci budou moci pravidelně a zadarmo sledovat výborný fotbal, za který se musí všude jinde ve světě platit. Jenže přenosy Premier League ve skutečnosti uvidí asi jen polovina diváků Primy. Druhé polovině poběží místo fotbalu regionální vysílání společnosti RTA.

Premier League

Se studii RTA se totiž Prima dělí o frekvence v šesti krajích (Pardubickém, Královéhradeckém, Moravskoslezském, Zlínském, Brněnském a Jihočeském – viz mapka níže) a musí je v přesně stanovených časech pouštět do svého vysílání. Až do loňského roku se Prima s regiony vždycky nějak domluvila. Loni si ale část regionů, sdružených do společnosti RTA podnikatele Jaroslava Berky, postavila hlavu a začala využívat maximální možné vysílací časy: tři hodiny denně, z toho hodinu ráno a dvě podvečer.

Právě podvečerní vstupy mezi 16. a 18. hodinou nyní můžou narušit přenosy anglické Premier League. Zatímco Chajda říká, že se Prima snažila problém dopředu řešit (o nákupu práv k vysílání Premier League prý RTA dopředu informovala, vysvětlila, o jak výjimečnou událost jde, a požádala o spolupráci), podle Berky televize svoje programové záměry s regiony nekonzultovala: Stejně tak nechceme ani my, aby se Prima jakkoli vměšovala do našich programových záměrů. Také proto ve vysílacích časech, vyhrazených licencí pro vysílání Primy, žádné projekty neplánujeme.

Chce Prima poštvat diváky proti RTA?

RTA pokrytí ČR

Od Primy může být zařazení Premier League na čtvrtou odpolední záměr, jak diváky poštvat proti vstupům RTA. Kvůli nim Prima přichází o atraktivní vysílací časy a zejména podvečerní dvouhodinovka jí rozbíjí programové schéma. Mluvčí Primy Ladislav Pavlík ale odmítá, že by se televize regionům mstila. A výkonný ředitel Petr Chajda dodává, že sobota je jediným dnem, kdy se v Premier League hraje více než jeden zápas, což Primě dává vzhledem k právu na výběr atraktivnějšího zápasu možnost volby.

Anglická Premiere League má začátky utkání v různých časech a dnech. Televize Prima má právo si vybrat utkání, které bude vysíláno pro její diváky. Sobota v 16 hodin je jediný datum v hracím rozpisu Premier League, ve kterém se hraje více než jedno utkání, a televize Prima má proto i největší možnost výběru, a to konkrétně ze šesti utkání, uvedl Chajda. Kabelová a satelitní televize Galaxie sport, která dosud jako jediná nabízela česky komentované přenosy Premier League, možnost výběru nemá a bude muset počkat až na to, jaký zápas na ní zbude.

Z programového hlediska je sobotní pozdní odpoledne logicky nejlepší volbou. Zároveň pro naše diváky chceme zachovat pravidelnost v programovém schématu a nabídnout každou sobotu fotbalový podvečer, vysvětlil Chajda další důvody, proč se Prima rozhodla anglickou fotbalovou ligu nasadit přesně v časech, kdy se do jejího vysílání připojují regiony RTA. S majitelem těchto regionálních studií prý probíhají jednání, jejichž výsledek zatím nechce komentovat.

Čas na dohodu je do 16. července

RTA obrazovka

Jednání připouští i Berka, který se loni pokusil licence studií RTA prodat právě Primě. Ovšem neúspěšně. O prodeji prý už nemůže být ani řeč, RTA se ale nebrání případné úpravě vysílacích časů, ke které by mohlo dojít od září. Pokud se nedohodneme do 16. července, budeme činit podobná rozhodnutí, na která jsme Primu upozorňovali koncem minulého roku, tedy v jistém slova smyslu nevratná, varuje Berka.

Podle Chajdy je situace, do níž se Prima dostává kvůli RTA, složitým dědictvím „analogové skoro minulosti“, kdy nedostatek frekvencí neumožňoval regionálním televizím samostatné vysílání. Existuje ale i jiné vysvětlení: totiž že ke sdílení kmitočtů s regiony došlo proto, že Prima chtěla vysílat celostátně, ale kvůli nedostatku frekvencí se o ně musela podělit s regiony, což je také součástí její vysílací licence. Chajda ale trvá na tom, že to je Prima, kdo regionům umožnil vůbec vysílat: Musí proto používat frekvence Prima. Nakolik je vysílání regionu RTA v souladu s jejich licenčními podmínkami, musí posoudit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Diváci sami pak nechť posoudí atraktivitu programu.

Premier League jedině přes satelit

Ať je to jak chce, minimálně celý srpen by diváci v oblastech, kde se Prima dělí o vysílací kmitočty se studii RTA, neměli Premier League naladit. Netýká se to pouze diváků pozemního vysílání, ale také kabelových společností. Ty totiž musí podle zákona šířit tu regionální verzi Primy, která v daném místě vysílá pozemní cestou. Některé kabelové společnosti ale tuto povinnost porušují. Většinou proto, že signál Primy přebírají ze satelitu, kde vysílá její pražská mutace bez RTA (a od srpna s přenosy Premier League).

Euro 2008 logo

Pro diváky, kteří budou chtít na Primě sledovat sobotní přenosy Premier League, tak bude nejschůdnější cestou koupě satelitního přijímače a pořízení dekodéru s přístupovou kartou k satelitní službě CS Link. Jejím prostřednictvím lze Primu přijímat kdekoli v České republice bez nějakých výrazných poplatků (platí se pouze aktivace služby a základní tarif některého z dvou distributorů dekódovacích karet CS Linku). Další možností jsou placené satelitní služby UPC Direct a Digi TV, které také obsahují pražskou mutaci Primy.

Problém se vstupy RTA během přenosů Premier League je jenom takovým předskokanem daleko většího průšvihu, který může nastat příští rok během fotbalového mistrovství Evropy. Také zápasy Eura 2008 na Primě totiž může narušit vysílání RTA. Prima ale upozorňuje, že Euro je narozdíl od Premier League událostí mimořádného společenského významu podle vyhlášky ministerstva kultury (PDF, 48,6kB), na niž mají diváci ze zákona právo.

BRAND24

Co tedy převáží: veřejný zájem, nebo licenční podmínky regionálních studií RTA? To je zajímavá otázka, říká předseda vysílací rady Václav Žák. Myslím si však, že do té doby se problém s regionálními vstupy na Primě vyřeší. Kéž by.

Reflex logo

Zkrácená verze článku vyšla v týdeníku Reflex č. 28/2007

Přijdete kvůli regionálním vstupům RTA o možnost sledovat přenosy Premier League na Primě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).