Hlavní navigace

Jak jsou využívány granty CZ.NIC na obecně prospěšné projekty?

31. 3. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Sdružení CZ.NIC, správce národní domény .cz, v loňském roce rozhodlo o přidělení 2,3 milionu korun ze svého zisku na obecně prospěšné projekty. Z této částky bylo do poloviny ledna 2003 poskytnuto 1,2 milionu korun a další prostředky jsou čerpány postupně. Jak byly dosud poskytnuté finanční dotace využity?

Přidělení finančních prostředků sdružením CZ.NIC na obecně prospěšné projekty komentoval v říjnu na Lupě ve svém článku Mirek Zeman. Zatímco některé existovaly dlouho před tím, než jim správce národní domény přiklepl příspěvek (max. 50 procent nákladů) na jejich činnost, pro jiné šlo teprve o příležitost k tomu, aby projekt dostal nějaké konkrétnější obrysy. Podívejme se tedy nyní podrobněji na to, jak byly doposud poskytnuté prostředky využity.

Projekty v tomto článku jsou řazeny sestupně podle výše přidělené částky, první tedy na řadu přichází server Interval s celkovou sumou 570.000 korun. Jeho šéfredaktor Marek Šalanda se zřejmě rozhodl zabít dvě mouchy jednou ranou, protože v pondělí 17. března vydal na Intervalu editorial s příznačným názvem Interval pod rentgenem a téhož dne odpoledne mě na tento článek mailem upozornil. Po přečtení části Má dáti, dal se tedy dozvíte, že server v současné době vykazuje ztrátu, kterou hradí jeho provozovatel, tedy společnost Zoner Software. Rentgen tak odhalil, že autorské honoráře (na Intervalu 300 až 800 korun) tvoří necelou polovinu z výdajů ve výši 496.000 korun. Proti tomu celkem nic nenamítám, větší část nákladů (provoz serveru a kanceláře) však zřejmě překrývá silná nepropustná deska. Dotaz k upřesnění této části výdajů totiž zůstal od Marka Šalandy nezodpovězen.

Půl milionu korun dostala přiděleno Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS) na projekt Knihovna digitálních dokumentů pro zrakově postižené. Ta vznikla v roce 1993 s přístupem přes BBS, později přes FTP a od loňského roku přechází na webovou aplikaci. Podle vedoucího Digitalizace a technické podpory SONS Zdeňka Bajtla byly dosud poskytnuté peníze použity jednak na nákup serverů a jednak na licence softwaru potřebného pro digitalizaci dokumentů. Vzhledem ke spolupráci SONS s nakladatelstvími přichází podklady přímo v digitální podobě, takže je k jejich zpracování třeba DTP software jako Adobe PageMaker, QuarkXPress apod. Další je třeba nascanovat a zpracovat OCR programy. Rovněž se počítá s vylepšením ochrany systému proti zneužití neoprávněnými osobami.

BMI sdružení získalo na vybudování portálu pro osoby se specifickými potřebami s názvem Helpnet.cz 485.000 korun. Přes 90.000 korun si zatím vyžádaly služby partnerů (jejich seznam se nachází na webu projektu), což podle Jaroslava Wintera z BMI sdružení představuje „provedení rešerše v internetových zdrojích za danou problematiku, vytvoření optimální struktury rubriky a její naplnění obsahem, to znamená většinou anotacemi s odkazem“. Dalších 80.000 korun spolklo naprogramování publikačního systému, analýza a návrh datové struktury portálu, způsob přebírání monitoringu médií od Anopressu, anotací článků od partnerských serverů a nabídky a poptávky zaměstnání od zps.prace.cz. Podle Jaroslava Wintera bylo rovněž přihlédnuto k zásadám Blind Friendly Webu, což se podle některých ohlasů nezdařilo. Nejsem sice odborníkem na tvorbu bezbariérových serverů, ale každopádně nešlo nezaznamenat, že projekt Helpnet.cz nemá zrovna nejlepší pověst. Ve svém weblogu se do něj opřel Medvídek Pů (zde), na což následovaly veřejné úvahy na téma integrity osobnosti Daniela Dočekala a Martina Kopty (pokračování zde). Že nešlo o první (a zřejmě ani poslední) pochybnosti o bezbariérovosti portálu, ukazuje také příspěvek na Lampárně Petra Staníčka.

Svaz skautů a skautek Junák dostal přiděleno 450.000 korun pro vybudování portálu Buď připraven, týkajícího se problematiky chování mládeže v krizových situacích. Pro nečerpání první části příspěvku (230.000 korun) bylo jeho poskytování sdružením CZ.NIC pozastaveno, protože náklady na projekt zatím nesl Junák. Zastavení financování je však pouze dočasné a bude obnoveno, jakmile Junák začne peníze čerpat. Realizátor projektu a zpravodaj pro komunikaci Roman Šantora také prozradil procentuelní výše jednotlivých částí nákladů na projekt (příspěvek CZ.NIC pokryje 48 procent nákladů). Peníze budou rozděleny v tomto poměru (poslední sloupec udává odpovídající část příspěvku od CZ.NIC):

Technické vytvoření a design 38 procent 171.000 korun
Grafické podklady a DTP 38 procent 171.000 korun
Část mzdových nákladů 24 procent 108.000 korun

Zbývá doplnit, že připravovaný web má být poměrně rozsáhlý a jeho grafiku, DTP, technologii i design vytváří společnost Symbio. Roman Šantora dodává: „Web je tvořen částí výukovou, testovou a procvičovací, která je postavena na herním principu. Obsahuje několik set ilustrací, částečně animovaných a z toho se odvíjející počet stránek. Navíc herní část má vždy různé možnosti odpovědí, bodovací a soutěžní systém.“

Tipy C

Táborská společnost LAAR provozuje první český portál pro seniory Senio.cz, na jehož provoz dostala přiděleno 182.000 korun. Podle Jany Lešikařové z redakce Senio.cz byl za 100.000 korun postupně nakoupen potřebný hardware a software. Za programování aplikací Kalendář a Avízo byly zaplaceny zálohy ve výši 30 procent za každou z aplikací (24.600 korun). Aplikace Kalendář eviduje akce pořádané pro seniory v několika kategoriích (kultura, zábava atd.) a v akcích je možné vyhledávání (podle data a fulltextem). Tato aplikace byla již odladěna a byla za ni tedy zaplacena celková částka 30.800 korun. Aplikace Avízo by měla sloužit jako inteligentní mailing list. Registrovaní uživatelé potom budou dostávat emailem upozornění na rubriky v Seniu, o které se zajímají, a také na akce z vybraných oblastí v kalendáři. Podle popisu bude aplikace posílat avíza také prostřednictvím SMS. Těžko se však ubránit pochybnostem o smysluplnosti této funkce vzhledem k současnému trendu „podpory“ posílání SMS z Internetu. Jinak vypadá portál poměrně slibně a za pozitivní fakt se dá rovněž považovat, že informaci o získání příspěvku na projekt Senio.cz převzala tisková agentura ČTK a zpráva byla formou tištěného vydání rozeslána na všechny domovy důchodců a městské úřady, což by mohlo poskytnout určitou naději k tomu, aby se o projektu Senio.cz dozvěděli senioři z celé republiky.

Zbývají poslední dva projekty, jejichž autoři oproti výše uvedeným dostali zhruba o řád nižší částky, protože se jedná spíše o projekty menšího rozsahu. Místní informační portál Chrudimka.cz naleznete na stejnojmenné adrese a Databázi křesťanských děl zde.

Domníváte se, že jsou všechny prostředky rozdělené CZ.NIC využívány řádně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje softwarové inženýrství. Příležitostně se zabývá problematikou registrace doménových jmen, poskytováním software a poradenstvím. Spolupracuje na iniciativě SREDO.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).